ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
И майките скочиха срещу чалгата
Автор: Екип на Sofia24.bg 12:49 / 28.03.2018Коментари (16)8356
©
Държавата и общините трябва незабавно да спрат да финансират, субсидират и подкрепят чалга индустрията, а кметовете и областните управители е редно да дадат личен пример и да преустановят веднъж завинаги позорната практика да се канят нашумели силиконови поп-фолк певици за участия в големите градски празници и тържества, като им плащат за изявите тлъсти хонорари от общинските бюджети с парите на данъкоплатците, настояват от Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

В тази връзка и вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, е редно да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 на НДК не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти, предлагат майките и напомнят, че НДК е строен именно за дворец на културата, за да развива най-вече конгресен туризъм, а не като средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци. Налагането, лансирането на чалга културата е едно от най-уродливите явления на българския преход, но борбата с чалгализирането на нацията съвсем не е обречена - така например през лятото на 2010 г. Светият синод на БПЦ остро възрази срещу организирането на вулгарни мегаконцерти с разсъблечени поп-фолк изпълнителки на площада пред величествения храм-паметник "Св. Ал. Невски", които поругаваха тази българска светиня, и след намеса на Столична община въпросните "мероприятия" пред катедралата бяха преустановени, отбелязват от Сдружението на майките.

От родителската организация ще настояват и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков да разпореди незабавно прекратяване на наемните договори със собствениците на чалготеките в Зимния дворец в Студентски град, функциониращи там и днес в грубо нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта. Повече от скандално и абсурдно е да позволяваме националната спортна база и модерни спортни съоръжения, собственост на държавата, да се трансформират в поп-фолк клубове и кръчми, заявяват от Гражданското сдружение. 

Шансовете българските спортисти да се представят достойно на Зимните Олимпийски игри през 2014 г. клонят към нула процента, докато чиновници от спортното министерство насърчават практиката спортни съоръжения, собственост на държавата, да се преустройват и дават под наем за чалга дискотеки и питейни заведения, убедени са майките.

Днешното ръководство на СБХ нека не забравя, че Съюзът е наследник на основаното още през 1893 г. Дружество за поддържане на изкуството в България по инициатива на д-р Иван Шишманов, който е и негов пръв председател, а подпредседател е Иван Мърквичка, отбелязват от Сдружението на майките.

Какво ли би казал прочутият ни художник от чешки произход проф. Мърквичка - един от създателите на новото българско изобразително изкуство, който с дълбоко патриотично чувство пресъздаваше страници от историята на българския народ, ако можеше да види как сега се дъни чалга и въртят гьобеци, питат угрижено майките.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мили майки, ВЪЗПИТАТЕ ли дъщерите си да д.хат, а синовете си да се д.пят пред всеки срещнат мъж, след това даже и да кастрирате всички наред, няма да помогне и те пак ще намерят на кого да го направят! "Не е луд тоз, който яде баницата, а този който му я дава!"
+7
 
 
БРАВО ПОКЛОН ЗА МАЙКИТЕ, НАПЪЛНО ГИ ПОДКРЕПЯМ!
+5
 
 
Въпросът с чалгата трябва да се постави в една много простичка плоскост за разглеждане. Чалгата фолклор и култура на циганите и ориенталците ли е? Отговор: ДА. Има ли чалгата нещо общо с българската и европейската култура и фолклор? Отговор: НЕ. След това всеки вече може да се идентифицира с една от двете културни групи.
-1
 
 
Аз бих предложил на тези майки преди всичко да почнат от възпитанието на собствените си рожби. Чалгата е толкова популярна защото се продава - защото захранва пазар на който има голямо търсене. Тя никога нямаше да пробие така ако от нея не се печелеше. Чалгата се консумира най-много от младите - от тинейджърите. Чрез нея те засищат апетита си към разврат, защото това е то чалгата - голи жени, вулгарни текстове със сексуален контекст и т.н. В общи линии разврат. Този апетит към разврата идва от възпитанието и именно родителите могат да го потушат още в зародиш. Чалгата сама ще си угасне ако секне интереса към нея.
+4
 
 
Тоя шум,който се вдига около тези простотии със затихващо влияние е напълно целенасочен-измислени атентати,все по-малко чалго последователи,и ето ти хоп скандали,"убийци"с газови пистолети с пипер,това е начина за привличане на внимание!
+11
 
 
Има неща, които много по-високо стоят над обикновения бизнес! Това са Отечеството, Държавата и Културата! Именно Културата(религия, език, литература и фолклор) е успяла да запази нашето Отечество(нацията!) и да възроди нашата Държава! Затова всичко, което уронва нашата култура, подкопава и я руши, е насочено по същество срещу Отечеството и Държавата!Това е нещо като неписаната Конституция! Крайно време е нашите държавни и местни органи да гледат именно под такъв ъгъл явленията! Затова именно чалгата трябва да бъде натикана в миша дупка, а не да й се предоставят всякакви обществени стимули и сцена за изява! Затова именно такива чалга бизнес фирми по никакъв начин не бива да участват не само за европейски пари, но и за нашите от данъците ни! Относно европроекта на Митьо Пайнера ще отбележа следното. Народът много добре го е казал: не е луд този който яде зелникът, а този, който му го дава да лапа! За всяко направление европроекти си има управляващ орган към съответното министерство и точно при тях е станала издънката. Допуснали са юридическо лице - кандидат за европейските и нашите пари - монополист в бизнеса си! А направлението на тези европроекти е за конкурентноспособност! Да се смее ли човек, или да плаче? По-яка наглост от тази - Здраве! Категорично подкрепям тази инициатива на майките!
-1
 
 
Голямо лицемерие настана покрай субсидиите за Пайнер. Всички се възмущават от това, че им се дават пари, а всяка вечер тези хора се разпукват на чалга. И как няма да ги канят на концерти когато 60% от хората се кефят на това. Когато спрете да слушате чалга и бойкотирате всичките им гнусни прояви тогава вземете да роптаете против Пайнер. Аз не слушам чалга, но не намирам нищо неправилно в това една фирма да кандидатства по даден фонд, да я одобрят и тя да ги инвестира в развитието си. Къде са другите жанрове, защо те не кандидатстват за да бъдат одобрени. Нито има условие изключваща чалгата, нито нищо. Голямо лицемерие ....
-2
 
 
А бе тея същите майки на времето такива гюбеци въртяха из чалготеките и се захласваха по певачките и момците по анцузи и ланци, да не споменавам какви ги вършеха из тоалетни и паркинги....
+10
 
 
Джорданс, ама то с идеята "това е бизнес" биха могли да минат и още доста други инициативи - като например големи порно фестивали, гей-паради, садо-мазо култове и там подобни... това означава ли, че би следвало да е част от културния ни облик тези мероприятия да се организирват в един емблематичен национален дворец на КУЛТУРАТА?! И искрено ли смяташ, че е некоректно майките да изпитват притеснение от това? Разбери, че не всички кълчим задници на чалга, когато пием ракия и че доста от нас все още ни е грижа за някакво нормално и човешко възпитание за децата ни. "Това е бизнес" не ме устройва да се съглася с всяка прищявка на разгонени и невидели силикон културни-недорасляци!
+14
 
 
Значи чалга не слушам но трябва да бъдем коректни. Защо другите не направиха проект за отпускане на евро пари? Второ В тази връзка и вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, е редно да внуши на новото ръководство на Националния дворец на културата, че занапред зала 1 на НДК не бива да се отдава под наем за грандиозни и пошли чалга концерти, предлагат майките и напомнят, че НДК е строен именно за дворец на културата, за да развива най-вече конгресен туризъм, а не като средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци. Това е бизнес. Хайде да не се правим на много културни защото най големите интелигенти след 2 ракии удрят задника в тавана.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет на София
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (566) 53%
Не (393) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията