ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хиляди дипломи, издадени от Софийския университет – невалидни
Автор: Екип на Sofia24.bg 11:31 / 28.03.2018Коментари (3)4904
©
Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, се оказват невалидни. Бившите вече студенти разбират за това едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина.
Да получиш диплома от най-стария университет у нас оказва се не означава, че си завършил по правилата. Мария разбира това, когато й се налага да замине да работи във Виена.

"Наложи се да си преведа и легализирам дипломата. Обадиха ми се от фирмата, която беше ангажирана, и ми казаха, че от Министерството на образованието не са приели дипломата и че тя е невалидна", разказва Мария Бояджиева.

Причината - в документа няма задължителния по закон подпис от ректора на Алма Матер. Вместо него й е поставен печат с името на тогавашния ректор - проф. Иван Илчев. Проблем, с който често се сблъскват агенциите за легализация на документи.

"Самият печат беше като сканиран подпис. Малко се позачудихме дали няма да има проблем и наистина, когато нашият куриер отнесе документите в министерството за поставяне на апостил, ги върнаха", разказва Татяна Танчева от фирма за легализация.

"Беше шок. Но ме успокоиха, че проблемът вече им е известен и са отъпкали пътеките за неговото решение", обясни Мария Бояджиева.

Оказва се, че Мария трябва да издири лично проф. Илчев, за да получи истински, собственоръчно поставен подпис. Процедура, през която трябва да премине всеки друг студент, завършил Софийския университет през 2009 година и решил да замине в чужбина.

"Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са 4-ри подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", оправдава се проф. Иван Илчев.

Така професорът решава да изработи шаблон с подписа си и да го връчи на съветниците си, които да "подписват" дипломите вместо него.

"Нали знаете, че движеща сила в човешкия живот е мързелът. И тъй като съм преподавал една година в Япония, там японците се разхождат с печати с подписите си. И аз си направих печат", заяви проф. Иван Илчев.

Улеснението в миналото обаче се оказва допълнителна работа в бъдеще.

Минимум веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. От 2009 досега той е положил около 400 реални подписа. Бившият ректор призова студентите, завършили тогава, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.

"Иначе ще се окаже, че след 10-12 години ще им потрябва моя подпис и ще трябва да ги разкарваме до централни гробища, някой парцел, да се подписвам", заявява проф. Илчев.

А за бившите студенти остава тревогата, че дипломи с подпис и печат могат да не бъдат признати за действителни в чужбина.

"Самата идея, че някой решава, че може да подпечатва документи вместо да ги подписва, мисля, че е доста типична за българския начин да намираме винаги метод, по който да не си свършим работата", коментира Мария.

Източник: Нова тв







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Понеже няма контрол. Всеки си прави каквото си знае, а другите не ги бърка.
Aнонимен
на 02.04.2017 г.
+1
 
 
Професор Илчев се е изложил с примера за Япония - те са на друга планета бе другарю :)
+1
 
 
След като няма законна основа за приемане на печата на подпис за деиствителен подпис , защо се е стигнало до там ?!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Бюджет на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията