ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
14 милиона са българи по света
Автор: Екип на Sofia24.bg 10:41 / 26.11.2008Коментари (0)2755
Българите са 14 милиона, като 7,5 от тях са в родината, останалите живеят в съседни страни и в емиграция, пръснати на 5 континента. Това заяви във Варна председателят на Организационния комитет проф. Григор Велев при откриването на Първия велик събор на българите по света. Тридневният форум се провежда в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

Над 1000 просълзени българи, представители на дружества и колонии в 28 държави, пяха националния химн и "Моя страна, моя България". Химнът на народните будители и "Многая лета" изправиха на крака залата. "Нека днес положим началото на пътя за изграждане на българската нация и за сплотяване на всички българи по света. Световният парламент на българите ще отправя предложения до националния парламент, ще работим за изграждане на български културни институции, училища и църкви по света. Да живее България", обърна се към емигрантите Григор Велев, шеф на организационния комитет по провеждането на Първия велик събор на българите по света. Днес е голям ден за българската нация, защото в тази зала сме се събрали представители на целокупния български народ, живеещи както в пределите на родината, така и в други държави, каза още проф. Велев. "Днес ние започваме да правим това, което нашите съседи са започнали отдавна. Дойде денят, когато можем да се хванем за ръце и заедно да начертаем пътя за изграждане на единство на нацията, както и да открием нови хоризонти за нашия народ и държава", посочи професорът родолюбец.

Няма друга България и България няма други синове и дъщери! Това заяви на събора представителят на българското дружество в Македония Любчо Куртелов. Той пристигна от Охрид с група от 50 родолюбци от сдружение "Хоризонти". Дойдохме тук да съборим берлинските стени между нас. За тези, които са тук, България е от Видин до Кулата, но за нас духовна България е навсякъде, в Бесарабия, Охрид, Западните покрайнини и Голо бърдо, защото всички, които живеят там, са българи. Тук проблемите са в малките пенсии, дупките по пътищата и корупцията, а за нас - в стремежи, надежди и бъдеще. Тук сме не да търсим разлики, а да се обединим. Всички сме българи, но в Македония не всеки може да каже свободно това. Извън България ние повече живеем с българщината, отколкото тези, които са на земята й. Но без помощта на българската държава ние няма да можем да направим много за събуждането на българския дух.

Късно следобед се проведе и избор на ръководство и приемане на устав. В днешната програма на събора е предвидено създаването на Световен парламент на българите от 200 души, които ще заседават един път годишно във Варна. На тези заседания ще се обсъжда взаимодействието между българските диаспори по света, както и между тях и родната им страна. Сред другите важни въпроси, които ще бъдат разгледани на събора, са незаконното присъединяване на Западните покрайнини към Сърбия, статутът на българите в Гърция, турцизирането на българското население в Родопите, приемането на Петата редакция на българската национална доктрина и новата национална политика спрямо българското население в Македония.

България е там, където има и един българин, заяви в приветствието си външният министър Ивайло Калфин, изпратено до световния форум. От него стана ясно, че правителството разработва нов закон за българите в чужбина. Българската държава ще създаде и специален фонд за културни, образователни и медийни проекти. С него ще се финансират различни проекти на конкурсни начала. Целта е да се съхрани националната идентичност на българите по света. Най-много бяха делегатите от Македония, Молдова и Украйна. Оказа се, че сънародниците ни от САЩ, Австралия и Канада не са дошли, защото билетите им били много скъпи, а други си взимали отпуските по Коледа, за да празнуват у нас.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията