ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
19-годишният Александър Читаклиев, загинал за България без да я е виждал
Автор: Екип Sofia24.bg 22:29 / 08.03.2024Коментари (0)674
©
Може ли да загинеш за България, без да си я виждал? Това е сторил Александър Василев Читаклиев, когато е бил само на 19 години, разказва Росен Петров в своя блог в социалните мрежи.

Каква е неговата история? Той е роден през 1849 година в Плоещ, в семейството на богатия търговец и преселник във Влашко от Сливен – Васил Александров. Младият Александър завършва българското училище в Браила и за кратко учителства. Още през 1867 година, на 18 години, става деен и пламенен деец на Тайния централен български комитет. Благодарение на възможностите на баща си и родолюбивите си чувства, дарява средства за издаването на прочутата литография на Х. Дембицки "Боят при Върбовка", която представя едно от сраженията на четата на Филип Тотю.

Според изследователи дарява и сто златни жълтици за въоръжаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Самият той се записва в този знаменит отряд и вероятно за пръв път вижда родната българска земя точно като четник. В прощалното си писмо до своя баща, който бил много уважавана личност, той пише:

"Любезни и прелюбезни татко! Днес аз отивам в наша земя прадедна, гдето мои прадеди са обитавали. Там ще, мили мой татко, да живея свободно.

Радостно ви оставям, мили мой тате, и да простите за добър път целувам ви ръка с Бога оставям. Също милите ми братчета целувам сладичко и да им напомниш за мен дано постъпят и те по моя примерен път. Сбогом, любезни мои родители. Сбогом, сбогом, сбогом, мой тате и любезни братчета, ваш син Александър Василев.

Границата на България, Юли 6, 1868 година."

На другия ден, 7 юли, той ще загине. Още в първото сражение на четата проявява голяма дързост и храброст, описана в спомените на известния революционер Христо Македонски, но ще е от първите загинали. Освен че е убит, е и обезглавен. На 19 години. Могъл е да има спокоен и охолен живот. Да продължи да учителства или да бъде уважаван търговец като баща си. Всичко е било пред него.

От старата му снимка ни гледа едно слабичко, сякаш смутено момче в униформа, но големият смут не е в неговите очи, а в нашите днешни души. А дали е сетил любов? А защо не си е поживял? А защо е загинал за земята ни, невиждана от него? И кой е истински син на тази земя – той или ние? Затова нека поне помним.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Откриват нови детски градини и ясли в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията