ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Адв. Екимджиев: Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове
Автор: Екип Sofia24.bg 11:20 / 11.03.2023Коментари (0)357
©
Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове, но след това ще бъде саботиран и торпилиран. Това каза адвокат Михаил Екимджиев за "Фокус" по повод законопроекта за съдебната реформа и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

"Законопроектът ще бъде приет буквално за часове. 90 на сто съм сигурен в това, но със същата доза увереност предвиждам, че той ще бъде саботиран и няма да проработи", каза той.

Екимджиев каза, че Борисов е получил предложение от американското посолство да гласува "за" съдебната реформа, за да не попадне неговото име в следващ списък на санкционира по "Магнитски".  

"Бойко Борисов чистосърдечно си призна, че за ден-два три пъти е ходил в посолството на САЩ и за този кратък период той не е ходил за удоволствие или да закусва там, както Гешев беше в Белия дом – на молитвената закуска. На Борисов са направени, според мен, както се използва в един от любимите му филми – за "Кръстникът", предложение, на което не може да се откаже. От самопризнанието на Борисов пролича, че на него му е направено ултимативно предложение от страна на посолството, че ако този път законопроектът за разследване на главния прокурор не бъде подкрепен от неговата партия, вероятно в следващия списък "Магнитски" вече съвсем изрично ще разпознаем неговото корпулентно присъствие", каза той.

Според адвокат Екимджиев фигурирането на Владислав Горанов в последния списък "Магнитски" е бил намек към Бойко Борисов да подкрепи съдебната реформа. 

"Присъствието му засега то само проличава, така като холограма, пред невинния поглед на Влади Горанов. И заради това буквално за часове Борисов, а и неговата придворна партия от лакеи, си промени мнението. Както преди това бяха тръгнали да обсъждат съвсем различен законопроект, внесен от "Възраждане“, който предвижда настоящият заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов – да го разследва, Борисов заяви категорично, че те ще подкрепят законопроект, въпреки че той най-вероятно ще бъде обявен за противоконституционен", каза още адвокатът. 

Адвокат Екимджиев смята, че законопроект за съдебна реформа ще бъде разгледан, но изрази скептицизъм относно ефективността му. Той обясни, че напускането на български прокурори от Европейската прокуратура е акт на опит за минимизиране на дейността на Европейската прокуратура. 

"Ние ще имаме такъв законопроект и оттук нататък въпросът е доколко той ще може да бъде приведен в изпълнение, защото ние виждаме как, примерно, нашата прокуратура, ръководена от Гешев, саботира дейността на Европейската прокуратура. Ние видяхме как български делегирани прокурори напускат Европейската прокуратура и според мен това не става случайно, а това е един сценарий, замислен така, че в България ефективността на Европейската прокуратура да бъде минимизирана", обясни Екимджиев.

За случилото се с ареста на Велико Желев адвокат Екимджиев смята, че Прокуратурата се е опитала да се изпревари Европейската, за да не бъде разкрита информацията за злоупотребите, свързани със строителството на магистралите. 

"Видяхме и това, което се случи с шефа на "Хидрострой“ Велико Желев. Според мен това, което беше направено, е една процесуална гротеска от страна на прокуратурата по дело за лека телесна повреда или принуда да се изземват компютри и информационни системи. Според мен това беше направено от нашата прокуратура само за да бъде изпреварена Европейската прокуратура и ценната информация от тези компютри за злоупотребите, за липсващите сантиметри и дециметри от нашите магистрали да не стигне до Лаура Кьовеши. Така че очаквам същия сценарий да се случи и при евентуално приемане на Закона за разследване на главния прокурор", обясни той.

Веселка Иванова







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията