ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Адв. Рангелов за отстраняването на Гешев: Ролята на Радев, особено в този случай, може да се окаже не толкова формална
Автор: Йоланда Пелова 20:30 / 12.06.2023Коментари (1)296
© Фокус
Надявам се, че Румен Радев ще забрави злощастното нахлуване в Президентството и ще задържи указа за освобождаването на Иван Гешев, за да може обществото да бъде информирано максимално цялостно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Людмил Рангелов, един от топ адвокатите по наказателни дела у нас.

"Ролята на президента на Република България, особено в този случай може да се окаже не толкова формална, колкото изглежда на пръв поглед. Той има две опции: да подпише указ, с който освобождава г-н Гешев или да върне това решение за ново обсъждане и ново разглеждане. Ако се премине към първата опция да подпише указ за освобождаването на г-н Гешев, президентът има много важен избор: Да го направи веднага или да го направи след известно време", обясни адвокатът.

По думите му търпимото време, в което този указ може да бъде отлаган, е между 10 дни до две седмици, но не и повече: "Това време обаче, ако президентът реши да го даде на г-н Гешев, от своя страна пък на него, като главен прокурор би му дало възможност да изнесе информация, с която разполага, за евентуални престъпления, извършени от хора, които през годините дълго време са били на високи политически или държавни позиции, вече необременен от зависимости, защото той просто се превърна в мишена и в изкупителна жертва", обясни Рангелов.

Според него ако обаче президентът подпише указа незабавно, а Иван Гешев продължава да разполага с информацията, но да я съобщи след това, то тя няма да има тежестта, каквата би имала, ако указа за освобождаването на главният прокурор не е подписан.

По думите му в съдебната власт се изпълняват политически поръчки от най-високо ниво: "Личи, че е поставена задача г-н Гешев да бъде отстранен. Странното е, че в периода на неговия мандат имаше много други сериозни случаи, за които ВСС трябваше да се самосезира, както го направи сега, и да иска неговото отстраняване. И безспорно между тези случаи на първо място аз поставям вече станалото знаменито или може би банално влизане на прокуратурата в Президентството, което беше абсолютно брутално погазване на всички правила на правото и на закона, защото последвалите събития потвърдиха това. Нито срещу някого беше повдигнато спешно обвинение, нито някой беше осъден, нито при това влизане бяха намерени документи, които могат да се инкриминират на което и да е от лицата от президентската администрация като престъпление. И сега просто е смешно. Смешно е, че за две думи извадени от контекст искат да го освободят от поста на главен прокурор. Но това е политическа поръчка, която се изпълнява", коментира още Рангелов.

*(бел.ред. интервюто е проведено преди ВСС да вземе решение за отстраняването на Иван Гешев)


Още по темата: общо новини по темата: 360
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този прокурор , заедно с повечето от тях трябва веднага да бъдат издухани от лицито на Земята ! Не само от държавните постове които заемат! Прокуратурата и държавните структури не са място за защитаване само и единствено на личните финансови и властови интереси!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
Купа на България сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията