ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Аглика Панайотова за работилницата на "Питагор": Под формата на игра и забава децата ще научат много неща
Автор: Цвети Тончева 17:45 / 10.11.2023Коментари (0)222
©
Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Аглика Панайотова, уредник в Природонаучен музей Пловдив. За работилница "Фибоначи и Златното сечение“ тази събота в музея.  

Г-жо Панайотова, как ви идват такива нестандартни идеи всъщност и защо решихте фокус в събитието да е именно златното сечение?

Като цяло не само ние правим, самите уредници на музея не само ние си правим събития и мероприятия. Ние сме отворени абсолютно винаги за всякакви идеи независимо откъде идват те. И така стана, че самите учредители на Школа "Питагор“, в частност Академия КИТ се свързаха с нас и поискаха да направим ако имаме желание нещо взаимно. Като цяло изслушах им идеята, поисках им снимки и ми се стори много, много интересно. Понеже идеята е математиката и природата – каква е връзката. Ние тук предимно сме биолози и зоолози и нямаме чак такива познания по математика. И затова реших, че съвместната ни работата с Академия КИТ ще се получи много добре и много интересно. И последните месеци насам предизвикахме огромен, огромен интерес покрай нашите работилници. И реших, че това е нещо много интересно, много иновативно, различно. Аз смея да кажа, че за първи път се запознах с идеята на Академия КИТ  и какво те учат и какви работилници си правят с децата, и просто реших, че много добре ще се получи тази връзка между нас и тях. И те сами ми предложиха да направим тази работилница "Фибоначи и Златното сечение“.  

Наистина звучи супер интересно като събитие. Определено разкривате един доста различен поглед над математиката, който реално доста рядко засягаме в училищата, именно практическите ползи и страни, къде можем да видим в природата да си обясним златното течение. Доста деца ли привличате по този начин и успявате ли с това да комбинирате успешно полезното със забавното?

Абсолютно. Абсолютно всяко мероприятие било то работилничка, ателие и прочие събитие за дете, абсолютно  всичко е тематично свързано и има образователна част и игрова част. Т.е. децата не получават само суха беседа и материя, ами винаги те нагледно и самички си правят това, което е в тематика със самото мероприятие и събитие. Много е важно децата, които идват при нас, да работят както те сами индивидуално, така и екипно. Доста често в такива работилници сме ги разделяли на екипи. Много е важно, вие сами знаете, много е важна екипната работа. Много е важно не само индивидуалното, но и екипното. В случая с тази работилница "Фибоначи и Златното сечение“ от Школа "Питагор“ тук ще наблегнем повече на индивидуалното. Ще обърнем максимално внимание на абсолютно всеки ученик, който ще дойде и ще се запише при нас. Най-хубавото е, че децата в тази работилничка, те ще разберат какво точно означава това златно сечение и ще открият сами защо то е толкова важно. Просто под формата на игра, на забава те ще научат много неща. И вярваме, че след занятието учениците, които дойдат при нас, ще се нетърпеливи да провокират с наученото своите родители, познати и прочие.

Точно това беше и следващият ми въпрос: какво се цели с такъв тип събития и какво искате да развиете у децата реално?

Ами да, както индивидуалното мислене, сръчност, творчество, практичност и прочие,  така искаме да развием у тях и екипната работа. Защото знаете, както е при вас, така и при нас тук, в музея, ако не сме екип, всеки си има своята работа в деня и т.н., но ако ние не работим заедно и не сме сплотени, просто няма да бъдем това, което сме.

Кога ще се състои събитието?

 

Ще се състои на дата 12 ноември, в неделя. Разделили сме децата,  пак казвам, за да може да им се обърне индивидуално внимание на всяко едно детенце, разделили сме ги на две групи според това кога родителите и децата имат възможност да дойдат. Едната група е сутрешна от 10.30 до 12.00 часа, втората група е следобедна – от 13.30 до 15.00 часа.

Благодаря ви много! За мен беше удоволствие. Наистина е много интересно.

Много ви благодаря и аз.

Велизара АНГЕЛОВА


Още по темата: общо новини по темата: 53
16.04.2024 »
19.03.2024 »
13.03.2024 »
06.03.2024 »
14.02.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията