ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ако не ви се пътува със самолет, уникална дестинация супер близо до България ви очаква с добри цени за уикенд приключение
Автор: Екип Sofia24.bg 21:42 / 16.05.2023Коментари (6)361
© youtube
Ако ви се пътува в чужбина, но в същото време не желаете да изгубите безброй часове в изморително шофиране или летене, Ниш е едно от най-добрите решения за това! Градът се намира само на 160 км от София и е идеална дестинация за уикенд приключение. Зад китния център и типичните балкански кръчми в Ниш се крие богата история, датираща хилядолетия назад чак до славните времена на Римската империя. Градът е осеян с културни и исторически паметници, които разказват и доказват, че Ниш винаги е имал ключова роля в историята на Балканите.

Ниш е третият по големина град в Сърбия след Белград и Нови Сад, а населението е около 300 000 души. Южният град може да ви предложи много възможности както за културен, така и за кулинарен туризъм. Ако сте решили да го посетите по втората причина, настройте се подобаващо, защото в заведенията освен на качество се залага и на количество. Една порция основно е достатъчна не за двама, а за трима!

Най-лесно и удобно до Ниш може да се стигне с автомобил, но ако нямате, или не сте настроени да шофирате, може да вземете автобус от почти всеки областен град у нас. За влизането на територията на Сърбия на границата ще ви изискат лична карта или паспорт с поне 6 месеца валидност. Не забравяйте като влезете в съседната държава, да върнете часовника си с 1 ч. назад, за да преминете към местния часови пояс. Валутата в Сърбия, е сръбският динар, като един лев се равнява на 60 динара. Ако не сте се подготвили с подходящ роуминг план, не забравяйте да изключите мобилните си данни, за да не натрупате висока сметка в края на месеца, пише "България Днес".

Що се отнася до настаняването съветът е да търсите решение в центъра на града. Ако пътувате с автомобил, задължително съобразете мястото, което изберете, да разполага с паркинг, защото центърът е разделен на зелена и червена зона (еквивалент на нашите зелена и синя зона), а цената и времето, за което може да паркирате, е различно. Аз се настаних в тристаен апартамент с името Sandra, разположен "на пъпа" на Ниш - непосредствено до централната улица. Открих го през приложението на Booking, а плащането се случи в момента на настаняването. Цената на нощувка беше 130 лв., а в това огромно жилище спокойно могат да се съберат до 6 човека. Апартаментът разполагаше с 2 спални, просторен хол с 2 разтегателни дивана, уютна кухня, тераса за пушене, а в една от стаите имаше дори кожен масажен стол за разпускане след дълъг ден разходки.

Ниш, Пирот и Димитровград са известни и със своите автентични пазари. До ден днешен наши съграждани пътуват до там и пълнят торбите си с млечни продукти, прясно месо, перилни препарати и ракия. Вероятно инфлацията е ударила и Сърбия, защото сега цените на пазарите и в супермаркетите ми се сториха по-високи, отколкото очаквах. Един килограм нишки кашкавал струва около 22 лв., бурканче айвар - 12 лв., а прочутата дюлева ракия се продаваше за 25 лв. литърът.

Ако сте решили да отседнете за пълен уикенд в града, обърнете сериозно внимание на забележителностите му. Трите най-интересни места, които задължително трябва да посетите по време на престоя си в Ниш, са Нишката крепост, паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча, както и запазеният и до днес концлагер музей "Червен кръст".

Нишката крепост е построена през XVIII век и се намира на десния бряг на река Нишава, в края на централната улица в града. Използвана за важно укрепление в продължение на векове, днес тя е преобразена в красив парк, пълен със заведения, с туристическо влакче и различни атракции за деца и възрастни. Нишката крепост е една от най-добре запазените и красиви средновековни крепости на Балканите. Тя има четири големи порти - Истанбул, Белград, Видин и Великата порта. Входът е напълно безплатен, а всяко лято крепостта става домакин на джаз фестивала "Нишвил". През есента пък е време и за музикалния фестивал "Нисомниа".

Паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча се намира в абсолютния център на града. Всички туристи спират, за да седнат на пейката и да се снимат в приятната компания на бронзовите статуи, но малцина знаят кои са хората, които са увековечени на това място. Това всъщност са сръбският писател Стеван Сремац и неговият най-известен литературен герой - ловецът Калча със своето вярно куче.

Концентрационният лагер и музей "Червен кръст" е едно от най-добре запазените нацистки съоръжения на Балканския полуостров. Между стените в комплекса са излежавали присъдите си сръбски политици, партизани, комунисти и евреи по време на нацистката окупация на Сърбия през Втората световна война. В концлагера ще можете да се разходите из общите помещения, където са живели затворниците, да научите историите им и да надникнете в личните килии на високопоставените политически фигури с широчина от около метър и половина, без прозорци и с тесни решетки на вратите. Снимки на част от жертвите на суровия режим са изложени по стените заедно с тягостни реални кадри от тежките времена на войната. В помещенията ще намерите и автентични артикули от 40-те години на миналия век като затворнически униформи, шапки, посуда и др. Срещу основната сграда са разположени по-ниски здания, където са живели немските войници, охраняващи лагера. Стените, обграждащи комплекса, са високи, с бодлива тел и начупени назъбени стъкла, имащи цел да обезкуражат всеки, дръзнал да опита да избяга. Билетът за влизане струва 5 лв.

Какво да дегустираме в Сърбия?

Северозападната ни съседка е издигнала в култ кулинарния туризъм. Сръбската кухня е популярна по цял свят, като определено има защо. По време на престоя си в Ниш успях да посетя доста местни заведения и да дегустирам огромен брой традиционни специалитети, като споделям своите лични фаворити:

1. Сръбската скара - Сърбите са известни със своята любов към месото, а вкусните им и качествени месни продукти са на почит не само у тях. Най-котиращите се местни ястия са кебабчичите, плескавиците и ущипците, чиито състав е на 100% от качествено телешко месо, овкусено по неописуемо добър начин.

2. Моравска салата - тази традиционна салата спечели първо място в личната ми класация за най-вкусна салата по време на престоя ми в Ниш! Прави се с домати, печени чушки и магданоз, а всички съставки са напоени в чесън. Моравската салата е семпла сама по себе си, но съчетава невероятни вкусове и върви идеално със сръбската скара.

3. Трилече - За десерт горещо ви препоръчвам да опитате прелюбопитния десерт трилече! Това е местен сладкиш, съставен от смесване на три млека. Той е сиропиран, сочен, с нежен млечен сладък вкус. Донякъде прилича на реване, но е много, много по-вкусен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.05.2023 г.
0
 
 
Мизерия е в Ниш и няма нищо интересно.
Aнонимен
на 20.05.2023 г.
0
 
 
И къде ги намерихте тези 300 000 жители на Ниш много ми е интересно! Ако смятаме Люлин към Ниш може... рџ™‚
Aнонимен
на 18.05.2023 г.
0
 
 
Само дето три-лече не е местен специалитет. По известен като трес-лече е изключително популярен мексикански и като цяло латиноамерикански десерт.
Aнонимен
на 18.05.2023 г.
0
 
 
Сърбия не е в ЕС и внасянето на Месни и Млечни продукти в България е Забранено. На ГКПП"Калотина" редовно проверяват багажа.
Aнонимен
на 17.05.2023 г.
0
 
 
Само дето там навсякъде се пуши. Ако сте непушачи подгответе се психически за това изпитание. Абсолютно навсякъде смърди на цигари... Дори новите дрехи от мола са пропити с тази миризма. Иначе храната е вкусна и прясно приготвена. Пекарната на Антон е разкошна, а Кафетерията в центъра предлага широко разнообразие на закуски за всеки вкус и разкошно кафе в различни варианти на сладост, сила и аромат.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Катастрофи в България
Бойни спортове
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията