ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба, ще се сблъскате с някои тънкости
Автор: Екип Sofia24.bg 14:58 / 11.02.2023Коментари (1)343
© Sofia24.bg
Ако сте взели решението да обявите имота си за продажба, ще се сблъскате с някои тънкости, с които е добре да се запознаете за бързо и безпроблемно приключване на сделката. Това съветват от консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Направете пазарно проучване

За да се позиционирате добре на имотния пазар, е необходимо да знаете какво е състоянието му към текущия момент и да можете правилно да определите цената на жилището. Пазарът е изключително динамичен, поради което е от съществено значение регулярното проследяване на съотношението търсене и предлагане и как то влияе на цените на жилищата в София.

Когато започнете да проучвате имотния пазар в столицата, внимателно отсявайте офертите, които използвате като референция. Препоръчваме да се насочите към жилища за продажба, които максимално се доближават до вашето – като локация, тип строителство, квадратура, брой стаи, етаж и изложение. Въпреки това е важно да не се доверявате на всяка обява, тъй като все по-честа практика за печелене на клиенти е публикуването на мними оферти онлайн. В този случай разгледайте обявите на агенции с доказан опит в областта у нас, която публикува имоти с реална оценка.

Най-сигурният вариант за правилно позициониране на имота ви е чрез съвместната работа с агенция за имоти, която познава пазара и ще ви препоръча цена, към която да се придържате в хода на продажбата. Така вие самите ще си спестите време, през което няма да се налага сами да проучвате текущата пазарна ситуация, както и да следите прогнозите за нея.

Представете имота реалистично и атрактивно

Привличането на потенциални купувачи е най-сигурно, когато представите имота си максимално реалистично, но в същото време атрактивно. Изведете всички негови плюсове и позитиви на преден план, така че да привлечете вниманието на клиентите, но в никакъв случай не добавяйте към характеристиките му невярна информация. Препоръчително е в описанието да споменете за основните екстри и функционалности, с които разполага жилището, тъй като те са основните елементи, способни да създадат интерес у клиентите. В случай че в близост има удобства като магазини, аптеки, детски градини и училища, зелени площи, добре уредена пътна инфраструктура, както и удобни транспортни връзки с централните части на града, то е добре да отличите имота чрез тези предимства от останалите на пазара.

Разбира се, описанието е недостатъчно, ако не е подплатено със снимков материал, който да помогне на потенциалния купувач да се ориентира по-добре. Важно е снимките да бъдат с високо качество, така че да няма опасност от възприемането на обявата като фалшива. Ако искате да представите жилището максимално атрактивно, направете виртуална обиколка и я споделете с клиентите. Заснемането на видео ще помогне както на вас като продавач, така и на тях като купувачи.

Подгответе имота за огледи

Потенциалните купувачи ще се свържат с вас, след като са придобили основна представа за имота. Снимковият материал и описаните характеристики на жилището ще им помогнат да решат дали искат да инвестират време в огледи и комуникация с вас. За да се превърнат в реални купувачи обаче, следва да направите оглед, по време на който ще добият пълна представа за имота и ще вземат решение. Затова е важно да го представите в отлична светлина и да направите дори най-малките детайли в него забележими. Ако имотът разполага с гараж или паркомясто, не забравяйте да го покажете на клиента. Дори можете да му го преотстъпите в часа на огледа, така че да му демонстрирате удобствата, които предлага жилището.

Консултирайте се с компетентно лице

Продажбата на имот е сделка, в която става въпрос за прехвърлянето на немалка сума пари от една страна на друга. Затова е добре да проведете консултация с адвокат дори преди да обявите имота за продажба. Той ще ви даде ценни насоки и съвети за това как да подходите, както и ще ви предостави повече информация относно необходимите документи, с които трябва да разполагате. След като подпишете предварителния договор с купувача, можете да започнете с осигуряването на цялата необходима документация, която се очаква да предоставите. В случай че не успеете да се сдобиете с нея в срок, ще трябва да върнете капарото в двоен размер, което определено е ненужен разход. Адвокатът ще ви окаже пълно съдействие, като ще ви запознае с всички законови тънкости, с което и ще ви спести излишни разходи и лутане в грешна посока.

Предвидете клауза за неустойки

Прехвърлянето на по-голяма сума пари е процес, при който е възможно да се създаде дискомфорт у страните. За да се избегне, е добре да се предвиди клауза за неустойки в договора, в която да бъдат вписани задълженията и на двете страни при некоректно отношение. Ако например продавачът прекрати договорните отношения след като купувачът направи предплащане, то продавачът е задължен да върне предплатената сума в двоен размер. И обратното – ако купувачът предприеме подобни действия, то той дължи неустойка.

Спазвайте предварителния договор

Предварителният договор при покупко-продажба е доброволна практика, но е идеална възможност за постигане на сигурност между двете страни. Обикновено се подписва, за да осигури бързо и безпроблемно сключване на сделката, като не е задължително предварителният и окончателният договор да бъдат напълно идентични. Логично, по началните споразумения могат да бъдат направени някои корекции при съгласие и от двете страни. Финално остава крайното споразумение – това, записано в нотариалния акт.

Важно е да се има предвид, че предварителният договор не отпада автоматично след изповядването на сделката и може да послужи и пред институции. Тоест всичко, предвидено в него, което обаче не е предмет на нотариалния акт, остава в сила.

Особено когато става въпрос за покупката на имот ново строителство, предварителният договор има ключово значение. Чрез него инвеститорът се задължава да завърши всички предвидени ремонтни дейности и да осигури разрешение за ползване на сградата, пише сайтът Pariteni.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.02.2023 г.
0
 
 
аз продадх без брокер и без неустойки, всичко прави и провери нотариуса,аз му носих документите,ако е на пазарна цена и по банков път всичко е чисто.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията