ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Александрина Гюрова: Инициативата "Ден за акции" на БФБ има за цел да подобри инвестиционната култура на българите
Автор: Екип Sofia24.bg 15:34 / 16.06.2023Коментари (0)201
© БФБ
"Денят за акции" е инициатива, която вече се е наложила като традиция за Българска фондова борса, Централен депозитар и нашите партньори инвестиционните посредници и банките, които са членове на борсата. Те могат да търгуват без такси – възможността за търговия без такси дава възможност за изпълнение до 15 поръчки с обща стойност не повече от 2 000 лева, без значение от това в колко сделки те са изпълнени. Това каза в предаването "Парите ви на фокус с БФБ" на Радио "Фокус" Александрина Гюрова, директор "Търговия, емитенти и членство" в Българска фондова борса, относно инициативата на БФБ и Централен депозитар: "Ден за акции".

Тази година в инициативата са взели участие 24 инвестиционни посредника и банки, а броят на сделките е 888. Оборотът е достигнал 1 066 005 лева. Гюрова разказва, че БФБ стартира инициативата още през 2015 година по идея на доставчика на търговската система T7 Deutsche Börse, но пък в последствие разширяват още повече обхвата й.

"С тяхна подкрепа реализирахме доста проекти през годините и можем спокойно да ги приемем не само като доставчик на системни услуги, но и надежден партньор за развитие на бизнеса. Но за разлика от Деня за акции на Deutsche Börse, БФБ разшири малко обхвата с всички акции и инструменти на сегмент Борсово търгувани фондове, без значение дали те участват в индекса. В последствие, миналата година обогатихме още повече инициативата, като включихме и алтернативния пазар и така нашумелия пазар за растеж на малки и средни предприятия BEAM", коментира тя.

Миналата година е била рекордна като постигнати обороти и участващи партньори в инициативата, но и рекордна за борсата не само по отношение на резултатите от "Деня за акции".

"От гледна точка на ликвидност и обороти 2022 година бележи 9-годишен рекорд по отношение на оборота на борсата, който надмина 1 млрд. лева за първи път от 2013 година. Направихме 7 успешни IPO-та и първото успешно увеличение на капитала на пазара BEAM. Добавихме още 200 топ световни компании за българските инвеститори на международния пазар на БФБ - BSE International. БФБ се справи добре на фона на двуцифрените спадове на останалите пазари в Европа и в региона, а пък нашия спад на индекса беше само 5%", смята директорката.

Гюрова разказва, че инициативата "Ден за акции“ е насочена към индивидуалните инвеститори, които обикновено търгуват с по-малки обеми.

"Така че аз считам, че целта на Деня за акции е постигната. И считам, че всички инвестиционни посредници и банки, които ни подкрепяха в миналите години, и все още са членове на борсата, ни подкрепиха и тази. Основно разчитаме най-вече на милениалите, които са по-млади хора с по-високи финансови знания, което се дължи не само на по-широкия достъп на информация, но и на инициативите за повишаване на финансовата грамотност в България, които напоследък са все по-чести".

Александрина Гюрова добави, че очакват още 2 нови IPO-та на пазара BEAM през следващите 2 седмици.

"На 21 юни ще бъде IPO-то на емисия привилегировани конвертируеми акции, която е първата такава за пазара BEAM на дъщерното дружество на "София комерс" заложни къщи и "ИпоТех Софком", която е платформа за ипотека. При успешно IPO до търговия ще бъдат допуснати и обикновените акции на дружеството", уточни тя.

През септември пък очакват два нови инструмента, които класифицират като "други дългови инструменти" и макар според нея да имат сходни характеристики с тези облигациите, са идентифицирали и някои необходими промени в правилата за търговия и в правилата за допускане на търговия, така че да могат да стартират с тях безпроблемно.

"Имаме и много други желаещи компании, заявили намерение за пазар BEAM, които обаче чакат по-добра глобална ситуация. В началото на 2022 година имахме много компании, които се готвиха да отговорят на изискванията на пазар BEAM и да поемат по пътя на публичността, но последвалата криза намали сериозно оценките на инвеститорите и повечето компании решиха, че ще изчакат този пазарен тренд да се обърне. Оптимисти сме по отношение на бъдещото развитие на пазара и вярваме, че той ще предложи още много и интересни инвестиционни възможности за българските инвеститори", заключи Александрина Гюрова.

Можете да чуете цялото интервю в прикачения аудиозапис.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията