ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Андрей Ковачев: Не може да се самобичуваме заради Шенген
Автор: Екип Sofia24.bg 13:51 / 07.12.2022Коментари (0)389
©
"Ние не отваряме въпроса дали Нидерландия трябва да бъде изключена от Шенген щом има корумпирани служители на пристанището в Ротердам“, посочи евродепутатът 

Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“  

Темата "Шенген“ – ние ли не успяхме или те не ни пуснаха? Наш събеседник е Андрей Ковачев – евродепутат ГЕРБ/ЕНП. Здравейте.  

Добър ден. Здравейте на вас и на вашите слушатели от Брюксел на път за Виена.  

Точно така, правим уговорката, че ви заварваме на летището, ще се опитаме максимално кратки да бъдем, за да не попречим на полета ви. Какъв е вашият отговор на въпроса кой и защо ни спъна за "Шенген“ или ние сами сме си виновни?  

Ние сме готови от много време за "Шенген“ технически, но има и политическият момент, който казва, че общественото мнение в някои страните-членки е срещу разширяването, и хора, като министър-председателя Рюте, са по-зависимо или поне искат това обществено мнение да бъде на тяхна страна, и не желаят разширяването в този момент. Сега, ние издаваме също изключително лоши политически сигнали – без редовно правителство, 4 пъти избори, които не могат да излъчат такова правителство, няма прогнозируемост, няма партньори, с които в момента да си говорим на политическо ниво, защото технически служебното правителство не е такъв достатъчно партньор, с който за дългосрочни неща да се говори. И това, разбира се, се използва и от министър-председателя Рюте, и сега и от Австрия виждаме, където 75 000 са новите нерегистрирани мигранти, които идват в тази страна от началото на годината, 40% от тях смята канцлерът на Австрия, че минават по пътя Турция-България-Румъния-Унгария и след това в Австрия. Нашето общо солидарно задължение е да опазваме българските граници на Съюза и на Шенгенското пространство. Затова трябва по-ефективна защита и повече финансови средства за опазване на външните граници. Това са двете теми, които ще разговаряме днес с канцлера на Австрия във Виена заедно с председателя на ЕНП Манфред Вебер – от една страна, по-ефективно опазване на външната граница, какво наистина ни трябва: нови коли, подновяване мобилния парк, на термокамери, резервни части, по-бързото доставяне на тези средства, възстановяване там, където има нужда на граничните съоръжения. Това е техническата страна. Но отново да кажа, технически обаче ние сме подготвени. Няколко проверки имаше в последно време, даже в последните седмици имаше една последна проверка по покана на България и на Румъния, която беше доброволна проверка, и те съответно отново дадоха положителна оценка, че ние технически сме готови. Политическият момент и липсата на редовно правителство за мен е основната спънка. Ако в момента имахме редовно правителство, ако последните 2 години не изнасяхме такъв хаос от България и сигнали за нестабилност и непрогнозируемост, и за липса на достатъчно добри партньори, то аз смятам, че нямаше да се стигне до тази ситуация, както не се стигна и по отношение на Банковия съюз и по отношение на влизането ни в преддверието на Еврозоната.

Обаче, г-н Ковачев, Румъния има редовно правителство, а сега се оказа, че и тя не е готова за "Шенген“. Дали това не е някаква солидарност да ни вкарат в пакет с Румъния, за да не се чувстваме толкова обидени и унизени?  

Процедурата Румъния-България е обща. От 11 години вървим ръка за ръка с Румъния, гласуванията в Европейския парламент за Румъния и България са в един пакет, отделно е за Хърватска, и това обуславя и нашата обвързаност с Румъния. Но критиката на Австрия беше и към двете страни – и към Румъния, и към България. Така че аз очаквам отлагане за Румъния и България на решението. Въпреки че до последния момент ние сме мобилизирани и работим за това да го няма това отлагане, но ситуацията сигурно е по-различна.  

Моля ви да насочим вниманието с кадрите със стрелбата на границата в навечерието на разширението на "Шенген“, говоря за разследването на телевизия "Скай Нюз“. Как си го обяснявате?  

Не знам как си го обяснявам, аз не мога да предполагам. Искам да ви кажа, че вчера на пристанището в Ротердам бяха заловени нидерландски митничари със сериозни корупционни модели за внасяне на наркотици и за пране на пари. Така че и корупцията, и инцидентите се случват навсякъде. Ние по никакъв начин не можем да се самобичуваме и да казваме, че при нас има нещо по-различно отколкото където и да било. Но ние не отваряме въпроса дали Нидерландия е готова или трябва да бъде изключена от "Шенген“ щом има корумпирани служители на пристанището в Ротердам.  

Точно така.  

Това мисля, че трябва да бъде основна наша цел с Механизма за наблюдение на върховенството на закона и на борбата с корупцията и с работата на Европейската прокуратура за намаляване на тези случаи.  

Питам ви именно за разследването на телевизия "Скай Нюз“, защото странно тези кадри се появяват 2 месеца по-късно от събитието. У нас това беше наречено манипулация, която цели да се даде някакъв мотив за това защо България е спряна. А всъщност това не е ли някакъв вид двоен аршин: от една страна се казва, че нашата граница много лесно се преминава… 

Абсолютно. Категорично е така, търсят се всякакви аргументи. В момента се използват абсолютно всякакви аргументи, включително и протести и по отношение на Избирателния кодекс в България бяха дадени като пример от Нидерландия. При моето интервю преди няколко дни от нидерландската телевизия там ми зададоха този въпрос: "Ето, при вас има протести за Избирателния кодекс“, което е изключително иронично, защото самата Нидерландия възстанови на 100% хартиените бюлетини, след като имаха няколко години недобър опит с машините. Журналистът ми се извини, след това вика: "Абсолютно сте прав“. Но виждате, че се търсят всякакви аргументи, за да може да се защити незащитимото, т.е. че България не е готова технически, след като десетократно вече сме получили оценките на експертите на Европейската комисия, на страните-членки, които са били по нашата граница, по нашите летища. Но има, не сме идеални, както и Гърция не е идеална, както Италия и Португалия, и Испания не са идеални. Оттук минава основния поток, като казвам оттук, от южния фланг на Европейския съюз. И страните, които са на север, трябва да имат солидарност с нас, както и ние с тях, и заедно в нашето европейско семейство да опазваме нашата граница с повече финансови средства и с повече ангажимент на европейските служби по брегова и гранична охрана.  

Евелина БРАНИМИРОВА


Още по темата: общо новини по темата: 502
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията