ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ангел Джамбазки: Едно семейство става мултифункционален кухненски робот в българската политика
Автор: Йоланда Пелова 11:17 / 22.05.2023Коментари (0)198
©
Евродепутатът Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е проведено на 17.05.2023 г.)

Защо Ангел Джамбазки настоява служебното правителство да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград? Отговорите сега ще научим от него. Г-н Джамбазки, вие отправихте официално искане в писмо до министъра на външните работи Иван Кондов, но от какво беше провокирано вашето настояване, което е свързано разбира се както вече казах, с това служебното правителство да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград?

Не е тайна враждебната активност на сръбската държава по отношение на България, особено по темата "Македония“. Идеята им да открият консулство в Благоевград, сърцето на Пиринска Македония, столицата на Пиринска Македония, още повече имайки предвид биографията на това семейство, тъй като например има някакви почетни консулства на Казахстан, почетни консулства на Сърбия в Пловдив, има някакви много неясни неща. Очевидно е, че тези хора се опитват да се възползват от безвремието в българската държавност, в което българските политици се играят на шикалки, не правят нищо смислено, нищо съществено, и се опитват да открият консулство в Благоевград, от което най-добре да могат да курират, да наблюдават и да организират своите подопечни македонистки групи, които работят на територията на Република Северна Македония срещу България.

Не е неизвестно, напротив, известно е, че политическият гръб, логистичният гръб, подкрепата, която има цялата злостна антибългарска кампании в т.нар. Република Северна Македония идва от Сърбия, от Белград. И ние сега виждаме желанието на Сърбия да открие консулство в Благоевград, който не е консулски град, няма други консулства, трябва да е почетно консулство. Защо му е това консулство там на сръбската държава? Много ясно защо: за да може да направлява македонистките действия, антибългарската пропаганда, действията на сепаратистката организация ОМО "Илинден“. И ние трябва да сме много глупави, за да мълчим по тези теми. Това е очевидна нова, поредна провокация, след като Скопската държава, която е държава кукла на конци, мърпет,  от Белград ни се подиграва открито в очите по европейската тема, ама открито не се подиграва, сега консулство в Благоевград какво ще значи според вас? Кого ще обслужва това консулство? Колко са сърбите в Благоевград? 0,0000, нито един.

Вие поставяте четири важни въпроса, на които търсите обоснована отговор. Ако ми позволите ще ги цитирам и ще коментираме заедно неизвестните около тях.

Разбира се.

На първо място вие питате и търсите отговор на въпроса: какво налага откриване на консулството на Република Сърбия в Благоевград – вече получихме този отговор, досега за това говорихте, колко сърби има в Благоевград, кому е нужно изобщо такова консулство?

0.0 0 – точно толкова са.

Какви са причините на второ място питате за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия? Преди малко споменахте за едно семейство, но не знам дали стана ясно на слушателите ни. Малко по-подробно можете ли да ни представите за какво иде реч?

Да, с две думи, това семейство, който сега иска да поеме длъжността консул в самия Благоевград, е свързано с консулство с Благоевград, консулство на Сърбия в Пловдив, изобщо това са някакви много странни хора, които из цяла България представляват интереси на различни държави. Най-малкото би трябвало да замисли българската държава и нашата служби за сигурност и контраразузнаване, че тука нещо не е наред.

Нека да отбележим, че консулският окръг за Пловдив се обхваща територията на доста области: Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян, Кърджали.

Точно така. Но ако Пловдив е консулски град, знаем какво значи консулски град, но все пак с две думи за вашите слушатели и читатели: държавите помежду си имат споразуменията за реципрочност, което означава взаимно уважение, което означава, че да речем едната държава се съгласява консулски град да бъде да речем Пловдив, а другата се съгласява да бъде Ниш. Консулски град в България е Пловдив, такъв е Русе, такъв е Бургас. Това са консулските градове, където има консулства. Това са градовете, в които са разкрити чужди консулства, които помагат на гражданите на другите държави да си връщат работа, ако имат някакви проблеми. Така че много интересно, че едно семейство става мултифункционално като така мултифункционален кухненски робот в българската политика.

С това е свързан и третият въпрос.

Точно така. И откъде накъде това семейство се появява в Благоевград, това ми е интересно. Защо Сърбия иска консулство в Благоевград?

Четвъртият въпрос, който поставяте, е какъв сигнал смятате, че отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на консулство точно в Благоевград? Според вас какъв сигнал отправя България?

Показа слабост абсолютно, глупава и ненужна, която абсолютно за пореден път ни показва, че българската държава е на автопилот и никой не работи активно, и позволява някакви неща да се случват, които нямат никакви връзка с политика, консулски отношение и т.н. Това е просто безобразие, на което ние казваме, че трябва да се сложи край.

Г-н Джамбазки, след като вчера оформихте това писмо и въобще стана ясно в медийното пространство, беше разпространено навсякъде, получихте ли някакви отзиви от ваши колеги?

Чакам да се получат. Не вярвам, че ще получат за един ден, разбира се, то няма и как да се получат за един ден, но ще продължим да следим този въпрос. Моето твърдение е, че консулство на Сърбия в Благоевград е меко казано нелепо, меко казано е форпост  на македонизма и меко казано е срещу българския национален интерес. Меко казано няма никаква връзка с никакви консулски отношения, тъй като както вече си говорихме, гражданите на Република Сърбия в Благоевград клонят към нула. Така че нещо не е наред, т.е. държавността ни трябва да вземе решение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията