ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Антон Станков: Гешев е казал "А", длъжен е да каже и "Я" - трябва да се разходи по всички парламентарни групи
Автор: Йоланда Пелова 11:50 / 18.05.2023Коментари (0)326
©
Адвокат Антон Станков, бивш правосъден министър, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 16.05.2023 г.)

Атаките и контраатаките в съдебната система продължават. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев днес, той вече е входиран, предстои да бъде разпределен на случаен принцип на прокурор. Сигналът е в три направления.  Едното е за престъпление срещу правосъдието, второто е, че Гешев обитава почивна база на прокуратурата в курорта Боровец, и третият е за незаконен запис на член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Представям ви моя първи гост днес адвокат Антон Станков – бивш министър на правосъдието. Г-н Станков, как възприемате тази поредна война, която се отприщи по върховете на държавата?

Това за момента изглежда само, че е война по върховете на съдебната власт, но всъщност можем да говорим за не върхове, а за дълбоки процеси.

Какви например, г-н Станков?

Може би нещо се променя в политиката. Защото това, което се случва в съдебната власт, винаги е част от политиката в България.

А по принцип не трябва да е така или…? Политиката да се меси в прокуратурата и обратното?

Значи, процесът е двупосочен. Когато политиката се меси в прокуратурата, за да реализира своите цели, това означава, че нямаме правилна прокуратура. Когато прокуратурата обаче води политиката, наказателната политика на държавата, тогава това е вярната посока. Всяко едно престъпление трябва да бъде по някакъв начин санкционирано, независимо от кого, на какво ниво и как е направено.

Защо обаче точно сега, точно в този момент на една наистина нестабилна политическа обстановка в държавата ни? Какво обяснение имате вие?

А защото в този момент ми е трудно да ви кажа. Ние сме в четвърти избори мисля минаха след 2020 година. Така ли?

Така.

Държавата е в криза, тя е институционална и нямаше как да не засегне и съдебната власт. Виждаме, че парламента няма воля да попълни примерно ВСС.

Да, сегашният състав на ВСС е старият състав на ВСС.

Да, да. Конституционният съд не е попълнен. Това поставя много въпроси, юридически имам предвид. Кризата на първо място е в парламента. И оттам вече няма как да не рефлектира върху съдебната власт.

И като заговорихме за състава на ВСС, при изявата си в понеделник главният прокурор Иван Гешев намекна, че все още има сериозни позиции там, във ВСС, и отстраняването му няма да се случи лесно.

Аз това не бих го нарекъл изява, защото той просто беше в чужбина и даде така информация какво му се е случило. Беше много интересно да се чуе от неговите уста механизма на някои политически процеси: кой се е обадил, на кого се е обадил, как се е обадил. Не знам, не мога да ви кажа, но надявам се всичко това, което се случва, тази криза, защото това определено е криза да е за добро.

Но според вас ще настъпят промени? Това е началото на някакви промени...

Категорично. Това ще е някакъв катарзис, ще има изчистване със сигурност. Това е със сигурност.  Сега кой, кога, къде ще бъде уволнен, дали ще подаде оставка и т.н. на нивата на съдебната власт…

Да, имаме реално три оставки, които са възможни.

Ами искате ли да ви подскажа още една оставка?

Подскажете ми, да.

Представяте ли си, ако половината ВСС подаде оставка в момента?  

Какво ще се случи?

Ами нищо няма да се случи.

Тогава няма да бъдат реализирани и другите оставки.

А този вариант е възможен.

Че съставът на ВСС според вас може да подаде оставка?

Не според мен, аз просто си фантазирам. Разберете ме правилно, нямам никаква такава информация, но като говорим за оставки, възможно е и това.

Тогава как ще функционира всичко това? Какво следва? Обяснете ми вие като адвокат. Ако приемем, че това може да се случи. Хайде да се пофантазираме тогава.

Хайде да си пофантазираме. Никак. Никак. В България са блокирани политическите процеси, липсва диалог, липсва, нали, то звучи много шаблонно, давам си сметка, обаче всъщност е така. Не си говорят, не си дават сметка с какъв брой избирателят са зад гърба си, дуят перки и т.н. Проблемът е в парламента. В парламента е проблемът. За съжаление вече стигна до съдебната власт по много жестоко начин.

Как обаче, г-н Станков, се получава този ефект, който наблюдаваме: фигурата, персоната на главния прокурор да е така проблематична? Такова усещане се създава сякаш сред обществото.



Изборът на главния прокурор беше преди 3-4 години и не съм сигурен колко.

Фигурата казвам на главния прокурор, персоната като цяло.

Ами вижте, формално отговаря на всички критерии. Аз не мога, нито съм го предлагал, нито съм гласувал за него. Какво да коментирам? Не ви разбирам въпроса.

Откъде според вас са провокирани действията настоящите на Гешев и Сарафов? Хайде да тръгнем в тази посока.

Откъде са провокирани действията? Срещу Иван Гешев беше извършен атентат, такъв, онакъв – имаше атентат. Тепърва предстои доказване какво, колко, как и т.н. От там нататък г-н Сарафов даде някакви изявления. Колко е бил упълномощен да ги дава, доколко не, не знам, не мога да ви кажа. Откъде тръгна? Тръгна някъде от там. После минахме през заявката на кандидат-премиера Мария Габриел за смяна на главния прокурор.

Която заявка сякаш така се оказа с голяма тежест. Беше само заявка, но как смятате вие, дали повлия?

Любителите на теорията на конспирацията веднага биха видели връзка между атентата и желанието на кандидата за пример за смяна на главния прокурор.  

Но вие какво виждате?

Аз какво виждам? Виждам, че в момента нищо не се случва, в момента виждам едно нещо, че главният прокурор Иван Гешев вчера се обърна към бившия министър-председател с думите "лицето Бойко Борисов“.

Да, това създаде едно напрежение.

Това е прокурорска терминология, която говори вече за  някакво коренно различно отношение. Но имайте предвид, че ако да речем вчера Иван Гешев е казал "А“, той е длъжен да каже и "Я“, което означава, че трябва да се разходи по всички парламентарни групи.

Ами той ясно каза, че е готов да изкара мандата си докрай, все пак го заяви, публично скъса и оставката си. Така че очакваме да стигне и до "Я“.

Ами скъсването на оставката в една друга медия го оприличих на нанизването на копие на договора с Византия от Иван Асен II. Договорът между властите в момента е скъсан, ако е имало договор. Не знам. Но, сега и законодателната и изпълнителната власт ще видят, че съдебната власт има голям ресурс, нещо, което не се е случвало скоро.

Да и това щях да ви попитам: може би какви изводи може да направим от цялото това създало се напрежение в последните няколко дни и трусове в държавното обвинение?

Искрено се надявам да е за добро, да се постигне един положителен резултат. Той е възможен, защото катарзисът в тая държава е необходим.  30 години живеем с малко с илюзии, кое е демокрация, кое не е, какво как се прави и т.н. Май че нещата стигнаха до ръба.

Докъде стигнаха?

До ръба на пропастта.

Което не звучи добре.

Ами защо да не звучи добре?

На ръба на пропастта.

Надявам се за промяна, искрено се надявам.

Г-н Станков, разбрахме и още нещо, то не е ясно, но Васил Божков заяви, че е готов да се върне в България. Как реагирахте вие на тази новина?

Ама кой съм аз да реагирам на тази новина? Ако е призован като свидетел, обвинявам и т.н. е редно да свидетелства. Аз не знам, не съм му адвокат. Как да реагирам аз, какво да…? Извинявайте, въпросът ви…

Просто ви питам като адвокат, защото все пак знаем Васил Божков е публична личност, коментираме него и действията му постоянно, затова ви задавам и въпроса.

Може би е настъпил някакъв полъх на промяна в ситуацията. Така, както изчезна, така може и да се появи.


Още по темата: общо новини по темата: 360
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията