ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Антонин Винклер, философ: Духовността не може да съществува без моралните ценности
Автор: Живко Кръстев 11:58 / 28.02.2024Коментари (0)982
©
Духовността не може да съществува без моралните ценности. Моралът произлиза от духа и често е в разрез с материалистичния меркантилизъм. Това каза философът Антонин Винклер в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

През последните две столетия материализмът и атеизмът се засилват все повече и повече в Западния свят. Това се дължи от една страна на естествените цикли, през които минават човешките цивилизации и култури, обясни той. "От друга страна самите ние с нашия начин на живот допринасяме за това. Тук трудно се търси виновен. Това е факт, в който живеем, и от нас зависи какво ще направим, защото ние може да живеем в материята и да не бъдем материалисти“, каза Антонин Винклер.

Духовното не може да бъде затворено в религиозното, категоричен бе философът. Всеки човек може да намери своя път към духовността. Сред материалистите има много духовни личности и обратно, даде примери той. "В оригиналното значение на думата "религия“ няма голяма разлика между духовно и религиозно. Това да не принадлежиш и да не искаш да бъдеш свързван с някаква църковна представа за Бог не те прави атеист. Тази църковна представа предлага един очовечен Бог, който има почти човешки характеристики. Във всяка култура той е различен, т.е. за какъв Бог говорим? За мен атеист не е човек, който не участва в някаква църква, а човек, който отрича, че Вселената и животът като такъв имат някакъв да речем трансцедентен източник, който е отвъд нашите рационални схващания“, обясни Винклер.

В обръщането на Западното общество към източните култури и практики той вижда позитивно течение и желание на западното общество да се върне към един не толкова материалистичен начин на живот. "Но ме безпокои това дали тези практики си остават в графата на оригиналните духовни практики или се превръщат в нещо друго. Духовността не са тези 10 минути, които правиш преди да тръгнеш от вкъщи или в събота вечер. Много зависи с каква цел се прави и като свършите с тази практика, пренасяме ли нещо от това, което сме открили, в ежедневието. Ние можем да живеем, да комуникираме, работим, рисуваме, готвим, общуваме и да го правим от камбанарията на духа, или да го правим от много по-низши нива на съзнанието. В първия случай ще бъдем със самообладание, ще бъдем културни, ще бъдем над нещата, а във втория – обратното. Духовният живот е 24 часа дневно. Трябва да се научим да се фокусираме, да се концентрираме и след това да се оттеглим навътре, след което да започнем да проучваме висините и дълбините на нашата душа, които са много далече от ежедневното съзнание, което имаме“, коментира философът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията