ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Арх. Веселин Веселинов: Жилище до 200 кв.м, изградено от естествени материали, може да се отоплява и охлажда с до 20 лв. месечно
Автор: Харитина Агопян 11:06 / 02.02.2024Коментари (0)110
©
Жилище до 200 кв, изградено от естествени материали, може да се отоплява и охлажда с до 20 лв месечно. Това каза архитект Веселин Веселинов, сертифициран дизайнер на пасивни сгради, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

Съвременната архитектура от естествени материали като глина, коноп, вар и др. отговаря на всички изисквания за комфорт, естетика, функционалност, енергийна ефективност, здравословна среда, подчерта Веселинов. “Като студент се запалих по немския стандарт “пасивна сграда". Спестяваме енергия до 25 пъти, спестяваме и вредни емисии, като

строим с естествени материали. Строителният сектор е един от най-големите замърсители на околната среда. 40% от въглеродните емисии са резултат от този сектор. 10% от тези емисии са в резултат производството на строителни материали", открои експертът.

Естествените материали имат способност да регулират микроклимата, като създават оптимални условия за живот - 20 градуса температура, 50% влажност. Глината може да акумулира топлина през деня и вечер да я отделя. Това е “дишаща стена", уточни Веселинов.

Глината и слама са най-евтините строителни материали, особено ако са локално добити, подчерта събеседникът. “Естествените материали позволяват и прилагане на метода “направи си сам". Ако сравняваме висококачествена сграда с оптимални топло и шумоизолация, дали е изпълнена от естествени или конвенционални материали, няма голяма разлика в цената, защото има малко търсене и малко професионалисти, които изграждат сгради от естествени материали", поясни експертът.

“Естествените материали също така абсорбират вредни емисии. Сграда от естествени материали абсорбира 35 тона при изграждането си, докато една конвенционална такава генерира около 65 тона. Тази разлика от 100 тона вредни емисии можем да я постигнем с пробег на автомобил около 800 000 км", даде представа за мащабите на проблема Веселинов.

Мухъл, плесен и друг тип подобни замърсявания не съществуват като проблеми в пасивните сгради. “Те отговарят и на всички норми за статика и издържат добре на земетръс. Обикновено конструкцията е от дърво - лек и пластичен материал, който осигурява устойчивост. Плюс е, че в този тип сгради човек има много по-голям шанс да оцелее при земетресение заради лекотата на конструкцията", отчете архитектът.

Енергията, която се изисква за производство на слама е 100 пъти по-малка от нужната за производство на ватите и 500 пъти по-малко от необходимата енергия за производството на стиропора. Отрицателният въглероден отпечатък също е акцент на пасивните сгради, отбеляза Веселин Веселинов.

“В Германия еко строителството е тенденция - посещавал съм екологично село, направено и с участието на жителите. Индустриализацията в България последните 80 г. води до инерция в масовата употреба на стоманобетона. Ако говорим за скорост, можем да строим бързо и с естествени материали. Техниките плетарка, коп, сламени бали са разпространени и достъпни за всеки", каза още архитектът.

Модулното строителство е световна тенденция и навлиза много сериозно като високотехнологични решения в сферата на строителството с естествени материали - подготвят се пана или модули, които се сглобяват впоследствие. “В Европа има голяма тенденция за направа на сламени модули като готови стенни елементи - у нас също има такова производство. Аз съм изграждал такава сграда до София. Работя с колеги по проект за изцяло prefab сграда - стени, покрив, под, които да се сглобят за няколко дни", каза още арх. Веселинов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията