ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Атанас Пеканов: Служебното правителство предприе всички действия за предоговаряне на ПВУ
Автор: Рени Томович 14:55 / 05.05.2023Коментари (0)213
©
Служебното правителство е предприело всички възможни действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в изпълнение на решението на Народното събрание, като очакваме подготвените промени да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК) съгласно описания график. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на изслушването му в Народното събрание, предаде репортер на "Фокус“.

Пеканов обясни, че процесът по предоговаряне продължава и решението на парламента ще бъде изпълнено дотолкова, доколкото е възможно в хода на преговорите с ЕК, която ще има окончателната дума по отношение на предложените промени. Същевременно, целта ни е да не се допусне забавяне на изпълнението по време на предоговарянето, както и загуба на европейски средства по Плана, уточни вицепремиерът.

"България е в "златната среда“. Получили сме около 25% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Има много страни, които са получили много по-малко. Има шест-седем страни, които въобще не са направили искане за първо плащане. Радвам се, че в рамките на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило“, каза още Атанас Пеканов.

Той прогнозира, че възможно най-скоро, след като приемем необходимото законодателство, ще можем да получим второто плащане.

Пеканов изброи всички стъпки, който служебната власт е направила след решението на парламента от 20 януари тази година.

6 дни след решението, Пеканов е изпратил писмо до генералният директор на Работна група по възстановяването и устойчивостта, Селин Гауер и генерален директор на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси“ на Европейската комисия - Мартен Вервей, за да ги информира за искането на страната ни.

По същество промяната, за която депутатите задължиха Министерски съвет да преговаря с ЕК, цели намаляване на емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия с 40%, и гарантиране на работата на въглищните ни централи без ограничение поне до 2038 г.

От ЕК отговорили в началото на февруари, че имат готовност за диалог по отношение на техническите детайли, но ревизираният план трябвало да продължи да съответства на критериите за оценка съгласно Регламента за създаване на Механизма за възстановяване и устойчивост, сред които е адресирането на предизвикателствата, идентифицирани в специфичните препоръки за България в контекста на Европейския семестър. Сред тях е препоръката за "постепенната декарбонизация на икономиката, включително във въгледобивните региони“.

В отговора се отбелязвало, че реформите и инвестициите в Плана са от основно значение за справяне с тази препоръка и всяко изменение в това отношение следва да предвиждало мерки с равностоен ефект, разказа Пеканов.

Били проведени и 9 срещи с представители на ЕК, за да се обсъдят исканите промени. Мнозинството в парламента продължава да подкрепя пътя на държавата към еврозоната, заяви служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блицконтрол.

Пеканов припомни, че скоро имаше избори, на които всяка една партия каза своето мнение за приемането на страната в еврозоната. "Вие имате ясно изразено мнение, аз го уважавам, дори да не съм съгласен с него", обърна се Пеканов към партия "Възраждане", които според него имат право да са против, но има решение на Народното събрание за еврозоната и то не е отменено. Техническата работа по приемането продължава, защото служебният кабинет има такава отговорност, каза Пеканов.

Той отрече обвинения от "Възраждане" служебният кабинет да е плащал на лобисти в ЕК. "Нямам информация за разплащания към лобисти и не мога да коментирам", каза Пеканов. Той припомни, че Министерският съвет одобри отпускането на 10 млн.лв. по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. за финансово обезпечаване на комуникационните дейности по процеса за въвеждането на еврото в Република България.

Пеканов обаче подчерта, че няма информация тези средства до момента да са използвани. "Те са делегирани, но не са използвани", каза вицепремиерът. Всички други въпроси трябва да ги отнесете към Министерството на финансите, каза той на партия "Възраждане".

До юни ще стартира приема по всички оперативни програми. Това стана ясно от изказване на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на блиц контрола в парламента.

По новия програмен период в рамките на служебния кабинет през миналата година бяха одобрени 10 от 10 оперативни програми. По почти всички вече са започнали процедури. Остават няколко, които през май месец или в началото на юни ще започнат процедурите, така че до края на този служебен кабинет, цел е всички програми да са стартирали, заяви Пеканов.


Още по темата: общо новини по темата: 11
11.12.2023 »
11.12.2023 »
29.09.2023 »
29.09.2023 »
28.09.2023 »
22.08.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията