ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Атанас Радев: Опозицията на това правителство всъщност е президентът
Автор: Екип Sofia24.bg 12:25 / 02.07.2023Коментари (2)245
© Личен архив
Интервю с политолога Атанас Радев за предаването Нюзрум по Радио "Фокус“.

Горещо е на политическата сцена – за анализ на политическите страсти днес съм поканила политологът Атанас Радев. Добър ден, г-н Радев.

Здравейте, благодаря за поканата.

Определих случващото се напоследък на политическата сцена като горещо. Вие как го определяте?

Аз по-скоро не бих казал, че е горещо. Бих казал, че има отсъствие на разум и на дългосрочност в политиката, и то визирам действията на конкретни политически проекти и това, че реално кабинетът, който имаме в момента, доста страда от факта, че е изключително зависим от това какво ще реши ГЕРБ. Защото в рамките на тази политическа ситуация ясно се вижда, че кабинетът е подчинен именно отсъствието на коалиционно споразумение – на някакъв пропорционален принцип ли ще бъде, по какъв начин ще се случват назначенията и т.н., тъй като все пак изпълнителната власт изисква подобен тип ресурс, който партиите трябва да си разпределят. В случая виждаме точно това, че партиите не могат да се разберат и отделно няма разум и дългосрочност в политиката. Поведението на "Продължаваме Промяната“ малко не кореспондира с това, което би следвало да има една политическа партия, изхождайки за правилното лансиране на кадри в политиката.

Защо, според вас, толкова се бяга, даже бих казала, като дявол от тамян се бяга от тази коалиция, коалиционна формула?

През последните няколко дни и по отношение на областните управители, на заместник-министри и т.н. се заговори точно за това, че отсъствието на коалиционна формула, всъщност загатва точно това. И поведението на ГЕРБ, ако погледнем в пленарна зала как си гласуват конкретни неща, които са в техен ущърб, загатват именно, че коалицията има проблем. Защото реално погледнато имаме кабинет, който е подкрепен с мнозинството на "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, но това мнозинство не действа в синхрон, което създава пречки и проблеми пред действията на самия кабинет, защото ако погледнете Борисов, това, което е заявил по отношение на бюджета, че Асен Василев трябва да отиде, да обясни някакви неща на ГЕРБ, ако искат ГЕРБ да подкрепи бюджета. Това означава, че тук ще имаме доминация на парламента в сравнение с други кабинети, където кабинетът доминира. Защото политическите лидери са вътре в парламента и те правят политиката там. Но вече друг е въпросът каква е законодателната продукция на Народното събрание, и какво той произвежда като решения.

Първите две формации се разбраха за ежеседмични срещи. Според вас, това ще скрепи ли “сглобката", както те го наричат или пък ще се стигне до падане на кабинета?

Изисква подобен тип констелация на правителството да има такъв неформален орган, в който да се взимат именно тези решения и този орган да бъдат съответно партийните лидери или представителите на политическите партии, защото политическата отговорност се носи от тях. А това би могло да заздрави тази хлабава ситуация, в която се намират, но по-скоро тук е въпросът как те ще се договорят, тъй като предстоят много важни решения, които трябва да бъдат взети. Първо – съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС), на следващ етап е избор на главен гуверньор. Това са постове в държавата, които са с доста дългосрочен хоризонт на действие, така че от тях се изисква, ако искат “Продължаваме промяната" и ГЕРБ да имат свои представители на тези места, да се договорят помежду си по отношение на БНБ, тъй като мнозинството, което се изисква за ВСС, а и за Инспектората, ако не бъркам беше 160 народни представители, съответно изисква това да бъде договорено с останалите политически партии. Но тук вече въпросът е как технологично правят самия процес и дали въобще успяват да обяснят какво правят. Защото тази хипотеза, която се опитват да обяснят, че това е един вид като експертно правителство, чийто състав не предполага да е експертно правителство, предвид ясните политически фигури вътре. Така че тук се изисква много ясно да бъде разграничено и много ясно да бъде поставен въпроса, по какъв начин тези две партии ще си разпределят, колкото и грозно да звучи, инструментите на властта. Защото в крайна сметка, това се случва пред конкретни регулаторни органи, институции и т.н.

Искам да ви обърна внимание на нещо – през седмицата ПП-ДБ обявиха кой ще бъде кандидатът им за кмет на София. Според вас, тази предстояща битка, защото със сигурност битка ще има между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за кметския стол в столицата, как ще се отрази на отношенията в коалицията?

Ще бъде определено тест за коалицията, колкото и да се опитват да не я наричат така, за кабинета подкрепян от ГЕРБ, така да го кажем.

Добре, да.

Това ще бъде тест и за двете формации, съответно дали разполагат с необходимото доверие. И това, според мен ще даде индикация за хоризонта на кабинета, защото ако си спомняте и по времето на Орешарски, даже и по времето на първия кабинет на Бойко Борисов, когато бяха 2011 г. президентските и местните избори, когато всъщност имаме избори по средата на мандата на действащото правителство, които избори дават съответно резултата, който стабилизира парламентарното мнозинство и правителството. И в този ред на мисли тези избори ще бъдат точно това. Но с оглед на това, че местните избори са доста по-различни, по-скоро бихме могли да кажем, че такава картина за национално ниво ще ни бъде дадена по време на европейските избори. Така че това са двата теста на доверие, които ще видим дали правителството, подкрепяно от ГЕРБ и “Продължаваме промяната" ще издържи. Но това, което според мен, трябва да бъде отчетено, че в рамките на кандидатурата на Васил Терзиев, всъщност се обединяват доста политически субекти, които се намират на територията на София – “Продължаваме промяната", “Демократична България" и “Спаси София", тях визирам, те са по-скоро локално ориентирани, отколкото национално, и показват доста сериозна заявка. Друг е вече въпроса в хода на предизборната кампания какви ще бъдат техните послания и кой ще бъде конкурент от другата страна. Защото ГЕРБ могат да бъдат много лесно критикувани затова, че управляват 16 години София, докато един по-нов кандидат, който не е политически обвързан даже, има своите преимущества за това да бъде лансиран на политическия терен, но въпросът е, това нещо по какъв начин ще стане и как ще бъде изградена кампанията му, защото това, което се случва в последните няколко дни – да се обяснява колко са роднини, близки и т.н., което въобще не кореспондира с това, което би следвало да се говори в рамките на политическия процес за програми, действия, хоризонт, стратегии и т.н. Ние по-скоро се фокусираме в рамките на... Да, личността безспорно е важна, но се спираме на личните елементи, на семейството и т.н., които по-скоро за мен са безпредметни и не разбирам, защо се обръща толкова голям фокус на това.

Ако трябва да се върнем отново в Народното събрание, няма как да отречем, че безспорно първите две формации, заедно с ДПС сближиха или търсят начин да сближат позициите си за конституционните промени. Колко здраво ще се окаже това “лепило" за управлението?

Безспорно, този намек, който видяхме и при гласуването на кабинета “Денков" по отношение на гласовете за Делян Пеевски и на Мустафа Карадайъ, са индикация точно за това, че подкрепят именно тази конституционна реформа, но тук е въпросът каква ще бъде тя. И това, което коментираме непрестанно с колегите е, че ние в момента не сме наясно с това, какво искат да направят народните представители, тъй като тази конституционна реформа означава промяна в обществения договор, което означава, че всъщност, трябва да бъде постигнат максимално широк консенсус. И това, което се търси като заявка с подкрепата на ДПС, ГЕРБ, “Продължаваме промяната" да бъде направена тази конституционна реформа, е необходимо, защото трябват 160 народни представители. Но за мен въпросът е как това ще се случи и предвид общественото мнение, и това какво ще представят и на обществото, и на заинтересованите страни. Защото това не е реформа, която може да бъде направена от днес за утре, тя изисква доста сериозен дебат, доста сериозни разговори и с представителите на съдебната власт, за това, каква да бъде всъщност тази реформа, тъй като ние няколко пъти сме променяли конституцията, и то точно в тази сфера, точно в тази глава на конституцията, което означава, че ние нищо не правим както трябва. Така че съм по-склонен да кажа, че това може да увеличи хоризонта на действие на служебния кабинет, но пък може и да бъде използвано като възможност за параван. Един от приоритетите на кабинета е за конституционна реформа, която обаче не се знае кога ще се случи, и която може да бъде употребена за каквото й да е.

Г-н Радев, в момента в парламента две партии се явяват остра опозиция на това управление, говоря за “Възраждане" и БСП, към тях се прокрадва леко и “Има такъв народ". Друга остра опозиция на този кабинет обаче, някак се явява президентът Румен Радев, с какво си го обяснявате това?

Неимоверно аз бих казал, че опозицията на това правителство всъщност е президентът, тъй като президента все пак разполага с доста по-сериозни лостове, имайки предвид неговото обществено присъствие и авторитет, легитимност и т.н. И заявките му и поведението при връчването на мандата, са си доста показателни. Това, което според мен, Костадин Костадинов трябва да разбере е, че всъщност конкурентът на неговото поле всъщност е президентът, не някой друг. Докато за БСП, по-скоро бихме могли да кажем, че тя е опозиционна партия със затихващи функции, ако трябва да бъдем честни. Защото те са в опозиция от 2014 г., имаха тук един кратък период от 9 месеца, в които бяха в управлението, очевидно не са желан коалиционен партньор в голяма степен, поради N на брой причини, така, че тяхното поведение по-скоро е прогнозируемо в това, каква опозиция ще бъдат, тъй като сме ги виждали доста дълъг период от време. Това, което можем да търсим като изненади, като поведение, е от “Възраждане". “Има такъв народ" са по-скоро по отношение на постановките, по отношение на опозицията и това как да представят съответно управляващите през различни интерпретации. Докато конструктивната критика, която може да бъде чута, това остава вече отново в лицето на БСП, имайки предвид от гледна точка на тяхната идеологическа обвързаност и техните представи за политиката по ляв начин. Защото все пак опозицията предполага точно това, да се чуе различната гледна точка и съответно да има решение, което да е максимално, така да кажем, да има максимално засегнати страни.

Ако трябва да обобщим на финала на нашия разговор, г-н Радев, какво ще бъде политическото лято?

Безспорно политическото лято се заформя да е доста горещо, но надявам се, че тук до няколко седмици малко ще се охлади и през септември ще се радваме на циганско лято, както се казва, в разгара на предизборната кампания. И това, всъщност местните избори ще бъдат този индикатор за това колко горещо наистина ще стане в кабинета и дали всъщност, той ще успее да издържи на тези температури.

Добре. Много хубав анализ направихте г-н Радев, благодаря ви за което.

И аз, благодаря.

Веселка Иванова







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Опозицията всъщност е шайката на дс и подлогите на кгб като най-елитните са в президентството
0
 
 
А може би Целия народ! Но няма как да го изрази!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията