ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Атанас Радев: Темата за Паметника на Съветската армия става като един тумор, който периодично някой започва да го възпалява
Автор: Екип Sofia24.bg 18:21 / 15.08.2023Коментари (0)280
©
Ако трябва да говоря в качеството си на млад човек, бих казал, че тази дискусия по-скоро не ми е толкова понятна и толкова тема, която да е във фокуса на вниманието на един млад човек. Такова мнение изрази в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" политологът Атанас Радев във връзка с темата за преместването на Паметника на Съветската армия. В качеството си на политолог обаче, той изтъкна, че това е тема, която в рамките на местната предизборна кампания, се опитва чрез този "вододел" да обърне внимание на едно ценностно измерение. 

"Защото има всъщност три измерения, едното е историческият контекст, за който съответно и единият от кандидатите изразява своето мнение, другият е ценностният и следващият, третият компонент, е всъщност градоустройственият компонент за визията за това конкретно пространство и за големината съответно на този паметник. През тези няколко месеца виждаме, че това е тема, която се превръща по-скоро като един тумор в общественото мнение, който периодично някой започва да го възпалява, да го побутва с една пръчка, с един скалпел, да го възпалява, да може да инициира някаква енергия около него, за да може да се възбужда някаква част от електората. И в случая това по-скоро е по отношение на битката, така да я наречем, за София, тъй като сме в този наратив и си говорим за това кой ще победи, кой ще бие другия кандидат", каза още той.

Според Атанас Радев това е по-скоро тема, която замаскира проблемите, които има местната политика и проблемите, които всъщност има София, отколкото да представя реално погледнато някакво разрешение на този въпрос по същество.

"Предвид геополитическата ситуация и войната в Украйна, и това да се говори изключително много за руското влияние, за различните… съответно си спомняте с изгонването съответно на N на брой руски дипломати и т.н., това са поредица от актове, с които българските управляващи се опитват съответно да покажат своето доверие и своята ориентация по отношение на нашите западни партньори, съответно да повишим нашия авторитет и както се казва - нашите европейски партньори да ни имат необходимото доверие, ако можем през тези актове всъщност да го постигнем. Но според мен тук се задава един много по-голям въпрос, който е точно затова ценностно ниво, за което си говорим – че всъщност имаме една криза на идентичността, която се опитваме чрез премахването на тези паметници и т.н. да повдигнем, но всъщност си мисля, че нещата не се случват по този начин, защото в тази ситуация ние не търсим общото, не търсим консенсусните неща, които са базови и постигнати във времето. Ние периодично повдигаме теми, които да разделят обществото допълнително, и това се вижда и в рамките на предизборната кампания, която е на местно ниво ситуирана в София, през Паметника на Съветската армия, и която ще се опита да се пренесе и в останалите градове, макар че според мен това няма да се получи, защото в по-малките населени места това не е такъв сериозен и голям проблем, колкото е за София", каза Радев.

"За мен като млад човек, реално погледнато, аз този паметник всъщност не го свързвам с абсолютно нищо, защото съм човек, който не е живял през предишния период. От гледна точка на историческото ми образование - имам съответно понятие, но мисълта ми е, че нямам абсолютно никаква свързаност с този паметник", категоричен бе политологът.

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 188
23.04.2024 »
22.04.2024 »
21.04.2024 »
10.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Реформи в БДЖ
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията