ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
БСП призовава парламентът да гласува декларация срещу агресията в РСМ към български граждани
Автор: Екип Sofia24.bg 10:50 / 14.06.2023Коментари (0)278
© БСП
За съжаление, вчера влязохме в ролята на регистратори на поредното престъпление от омраза, извършено в Република Северна Македония, спрямо български гражданин. Престъпление от омраза, за което ние, като държава, като общество, многократно предупреждавахме – тъй като не е за първи път, но се надяваме да е за последен. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на "БСП за България" депутатът Иван Ченчев.

"В Струга пребиха съпредседателя на българско сдружение Бекир Кадриески. Пребиха човек, който няма български паспорт, но има българско самосъзнание. Пребиха човек, само защото се е определил като българин. Грозно, брутално, застрашиха неговия живот. Впрочем, същото се случи и на 19 февруари, когато пребиха друг председател на българско сдружение в РСМ – Християн Пендиков. И последствие до момента за това грозно деяние няма, тъй като към края на март месец, македонският съд отложи делото. Слава богу, Християн Пендиков е добре след лечение в България", каза той.

Депутатът напомни, че Народното събрание прие декларация на 2 февруари 2023 г. и във връзка със случая на Христиан Пендиков. "На 1 август 2017 г. беше подписан Договор за добросъседство. Дали се спазва, каква е фактологията? Още 2020 г. българската държава, в лицето на Министерство на външните работи, посочи ясно, в документ, кои текстове от договора се нарушават – отклонение от формулите за историята и езика, застой в работата на историческата комисия, език на омразата, пречки пред българския бизнес в РСМ, подкрепа за претенции за признаване на македонско малцинство в българската държава. Всичко това на гърба на България", посочи Ченчев.

Ето какво още каза той:

И за да не сме само регистратори, да не влизаме в ролята на статистици на това, което се случва, и за да не допускаме повече нарушаване на правата на хора, не само с българско гражданство, но и с българско самосъзнание, в РСМ, предлагаме нещо, което БСП, като отговорна партия, която мисли държавнически, предложи и преди около 3 седмици – именно декларация, която да бъде приета от цялото НС. За да покажем и да заявим ясно, че категорично осъждаме подобни случаи и реагираме остро на тях.

Декларацията гласи, че във връзка с продължаващите антибългарски прояви и изказвания в РМС, НС на Република България, като потвърждава декларацията на НС от 02.02.2023 г., заявява:

- Категорично отхвърля отправените от президента и министър-председателя на РМС внушения за агресивна политика на България към РСМ.

- Оценява тези изявления като поредната антибългарска ескалация в антибългарската кампания, провеждани години наред в страната.

- Призовава властите в РМС да прекратят незабавно всички форми и проявления на езика на омразата и да инвестират усилия в изграждане на добросъседство и сътрудничество, заложени в договора на двете страни от 2017 г.

- Отхвърля продължаващото отричане и омаловажаване на съществуващите проблеми с правата и сигурността на българите в РМС.

- Оценява като недопустимо създаването на така наречените “черни списъци" за недопускане в РМС български граждани, политици, народни представители и членове на ЕП.

- Настоява институциите в РМС да се върнат към изпълнението на ангажиментите в преговорната рамка, прието като ключов елемент от ЕС е вписването на българите в конституцията на страната.

Уважаеми господин председател, моля Ви за гласуване на този текст на проектодекларацията, която да приеме Народното събрание, за да покажем, че ние, като държава, ние, като общество, като български парламент, като най-висшия законодателен орган, ще защитим правата на всеки един, който се самоопределя като български гражданин или човек с българско самосъзнание, независимо в коя страна се намира на земното кълбо. Мисля, че това е достойно. Мисля, че всеки един човек, който се е родил на тази земя и иска да се чувства българин или да има български документи в себе си, заслужава да бъде защитаван от българската държава и да се отнасят към него достойно, така като заслужава всеки друг български гражданин. Затова Ви моля, да подложим на гласуване тази декларация, която току-що изчетох.


Още по темата: общо новини по темата: 662
27.04.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Алексей Навални почина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в София
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията