ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Бивш зам.-министър: Ако развържем кесията, което е типично по гръцки, може да ни гръмне в лицето
Автор: Йоланда Пелова 14:45 / 05.05.2023Коментари (0)244
©
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Как ще се отрази инцидентът с главния прокурор Иван Гешев в международен план? Разговаряме в следващите минути с бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев, който е мой гост в студиото. Здравейте, г-н Керемедчиев.

Здравейте, благодаря за поканата.

Г-н Керемедчиев, как реагирахте на случилото се с главния прокурор? Вече се изказаха доста специалисти, експерти в различни области, политически лица и не само, но как ви се струва всичко това?

Аз бях в чужбина на 1 май, но започнах веднага да получавам обаждания, за съжаление казвам го за съжаление, започнах да получавам обаждания от чужбина от мои партньори и познати, които се обаждаха от различни страни в света, което всъщност е лошата част на цялата тази история.

Какво ви казваха?

Ами питаха, интересуваха се какво е станало, вярно ли е това, как е възможно да има бомбен атентат срещу главния прокурор, изобщо искаха повече информация. Аз първоначално не знаех повече, но разбира се, след това успях да получа оскъдна информация. Но много бързо се разпространи тази новина по света, което отново казвам е поредната лоша новина, която излиза от България. Ако погледнем така назад във времето, всъщност в страна членка на Европейския съюз бомбен атентат или опит за убийство на служебно лице не е имало от 2017 година, когато разследващ журналист в Малта, ако си спомняте, беше взривена в колата си, и тогава разследването достигна до много високи, в това число между другото и политически лица, и бяха раздадени много сериозни присъди, над 40 години на извършителите. Но оттогава досега не е имало в страна член на Европейския съюз такъв тип опит за атентат, защото отново казвам, бомбен атентат или бомбен взрив не е присъщо за страни, като нашата.

Където битовата престъпност е една от най-разпространените.

Да ви кажа битовата престъпност започна да избледнява от много добре и все по-добре организираната престъпна група по каналджийство и прекарването на мигранти. Всъщност това е основният лош сигнал, който излиза от България. Но този атентат или този взрив всъщност допълнително даде много лош сигнал на нашите западни европейски партньори.

Какъв по-точно?

Че в България няма политическа стабилност, като няма политическа стабилност, няма видима борба с корупцията, с организираната престъпност, с корупцията по високите етажи на властта, и съответно когато няма такава ефективна борба, тази престъпност се разраства. Нормално е Нидерландия и Австрия, които основно критикуват България за нейната подготовка към Шенгенското пространство, да продължават да изказват същите съмнения, че поради липса на напредък в борбата с организираната престъпност България не прави видими крачки за присъединяването към Шенгенското пространство. И то се вижда: потокът на мигрантите се увеличава, структурите, които ги занимават с тяхното прекарване през страната, стават все по-организирани, все по-добре структурирани, все по-креативни. Спомняте си, че имаше с линейка опит за прекарване.

И правителство няма на фона на всичко това.

То правителството като го няма съответно, този хаос, който се създава…

Е още по-голям.

… е много по-тежък. Да.

В студиото при мен е бившият зам.-министър на външните работи г-н Милен Керемедчиев. С него говорим за това как инцидентът с главния прокурор Иван Гешев ще се отрази в международен план, и доколкото разбрах от вас, тази лоша новина е стигнала изключително бързо до много наши съседи, до много чужди държави. Лошите новини знаете за съжаление…

Винаги много бързо стигат.

…стигат много по-бързо от добрите. Ако трябва да популяризираме някого и нещо, много по-трудно се случва, но за съжаление, да, лошите новини стигат много бързо. Г-н Керемедчиев, вие отбелязахте, че също така и нестабилната политическа обстановка води до едно такова активиране на тази престъпност, на организираната престъпност. Защо, как тези неща влияят едно на друго и разширява ли се този криминален контингент в страната ни?

Видимо се разширява. Отново, ако се върнем на това, което най-много касае нашите западноевропейски партньори, това е трафикът на мигранти, виждате, че в момента се залавят най-вече дребни извършители, тези, които или управляват моторните превозни средства, или са в някаква много ниска степен на организация на този трафик. А при положение, че трафикът е толкова добре вече организиран, толкова добре структурен, явно има чадър над него, явно той е на ниво държавни структури. Имаше, ако си спомняте, точно прокуратурата разследване срещу 32-ма висши полицейски началници – и на "Гранична полиция“, и на полицията. Всичко това в един момент, не чухме нищо за това, т.е. дали завърши с ефективни повдигнати обвинения или оневиняване на тези хора.

Както се казва, всяко чудо за три дни.

Да.

Говори се, говори се, и не се стига до същинската част.

Ама тези сигнали стигат до нашите партньори. И затова отново казвам, тази разрастваща се, много добре вече организирана групировка в сферата говоря, отново казвам, на трафика на мигранти, в крайна сметка продължава да застрашава нашите партньори. Австрия, Нидерландия, Франция, Германия определено казват, че не намаляват потоците нелегални мигранти, а те се генерират от Турция и минават през България. Така че видимите резултати с противодействие на корупцията са точно в тази част, т.е. ако ние технически сме готови за опазване на шенгенските граници, имаме камери, имаме датчици, термодатчици, имаме технически средства, но зад тази техника стои лице, което би могло по финансови стимули да изключа тази камера, да изгаси този компютър или да подпомогне този трафик, точно това е голямото притеснение на нашите партньори, че да, техника може да има, но зад нея, ако стоят хора, които могат да бъдат много лесно стимулирани финансово да нарушат закона, а и явно го правят, те в крайна сметка ще доведат до застрашаване на цялата сигурност на Европейския съюз.

У нас има ли такива хора според вас?

Категорично има, щом трафикът на мигранти не спира, щом вече с цели автобуси се превозват…

Групировки, цели групировки.

… това означава, че явно има чадър върху тези хора те да продължават безнаказано и максимално нагло, защото виждате, не им пука дали се преследват с полиция, дали се блъскат и убиват полицаи.

Дали използват линейка, да.

Това е, тази наглост в крайна сметка показва, че те се чувстват безнаказани и върху тях има протекция.

А постоянно ни мониторират нас, виждат какво се случва в държавата ни.

Ама разбира се, ние сме част от Европейския съюз.

И този случай с главния прокурор неминуемо ще повлияе.

Всичко това се вижда, така че ще повлияе допълнително. Т.е. нека да забравим за крачки  напред – в момента в България не прави крачки напред към приемането в Шенген и еврозоната. България в момента прави крачки назад.

Може би това е сигнал наистина към цялата държава, а не към едно лице – случаят с главния прокурор.

О, разбира се. Аз апелирам наистина и в парламента най-накрая да има някакъв здрав разум, защото това просто не може да продължава така. България става непредсказуем член на Северноатлантическия алианс, тя се лута между русофилия и русофобия, пращаме неправилни сигнали и от гледна точка на върховенството на закони и борбата с корупцията. Така че видимо е, че ние в момента сме слабата брънка, която е в общата европейска защита. И даже в момента дърпаме и Румъния назад, защото сме пакетирани с тях за влизане в Шенгенското пространство, и видимо е, че в момента по-подготвената държава е Румъния.

А кога сме били по-силната брънка, ако мога да използвам това?

В един начален етап…

Вие сте бивш зам.-министър на външните работи.

Да, аз съм участвал в преговорите за членство в Европейския съюз. В един от началните етапи на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз бяхме изпреварили Румъния, но те имаха съвсем различен подход в преговорния процес за разлика от нас. Те имаха по-скоро подхода на големите държави, преговарящи, като Полша например, които защитаваха по всяка глава интереса си докрай, докато България беше…

Като Полша казвате. Очевидно техният подход е по-добър, работещ  явно. Така излиза.

На Румъния подходът се оказа по-добър отколкото на България определено. Ние по-скоро имахме гръцкия подход на преговори – да се съгласяваме с всички поставени условия: да закриваш реактори и да съкращаваш съответно всякакви привилегии на администрация и т.н., само и само да влезем. Сега се опитаме да правим същото шикалкавене с влизането ни в еврозоната – да имаме 3%  дефицит само за една година докато влезем в еврозоната, и след това да развържем пак кесията, което типично по гръцки може да ни гръмне в лицето.

Вашият коментар за политическата обстановка у нас? Виждате и днес имаше така доста изказвания. Знаете, ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“-" Демократична България“ представиха управленската си програма, но се и разкритикуваха. Г-н Керемедчиев, дали ще има "любов" в правителството, дали по някакъв начин ще се разберат партиите? Какво е вашето мнение?

По-скоро май ще има отвращение отколкото любов. Но шегата на страна. Аз си признавам, че в началото на преговорния процес бяха настроен оптимистично, защото мислех, че в крайна сметка ще надделее здравият разум. България спешно и болезнено се нуждае от правителство с по-дълъг хоризонт от шест месеца, както беше заложен и от Асен Василев, това чухме и г-н Борисов, който също издава такива нагласи. Според мен това е погрешно. Но в момента съм настроен песимистично.

Видяхме днес какво се случи.

Да.

ГЕРБ разкритикуваха "Продължаваме промяната“-" Демократична България“ за управленската програма.

Те са си за критика според мен, защото в крайна сметка ГЕРБ направих жеста да кажат да се направи правителство предимно от експерти и от специалисти, които да има…

А те направиха политическо такова, да.

… полезрение година и половина, точно да покрие всички точки по управленската програма: бюджетния дефицит, съответно еврозоната, Шенген и т.н. Разбира се, "Продължаваме промяната“ водейки се от егото си, заложиха на партиен такъв. Няма как ГЕРБ да подкрепи изцяло партиен кабинет на "Продължаваме промяната“ с втория мандат, това няма как да стане. Затова в момента вървим към една много нестабилна формула, която според мен или ГЕРБ ще се опитат да направят кабинет на малцинството с някакви плаващи подкрепи по различни политики.

Какви например според вас? Какви подкрепи плаващи могат да бъдат сформирани?

Според мен за изпращането на допълнителна помощ за Украйна ще се събера доста сериозна подкрепа в парламента, според мен даже вижда се, че близо 2/3 от партиите биха гласували за такава. Що се касае за бюджета, тук наистина може да се събере също подкрепа, и то с "Продължаваме промяната“, за Плана за възстановяване може да се намери отново подкрепа. Влизането в Еврозоната пак може да има доста стабилна подкрепа, Шенген вече. Защото ако се види общата политика на Европейския съюз, те вече обединяват, преди бяха две различни писти: Шенген и еврозоната, сега те са обединени в една. И примерът е Хърватия. Така че когато говорим на "Шенген“, трябва да говорим за Еврозоната или обратното. Така че законите, колкото и да са различни двете писти – едната е финансова, другата е политическа и сигурност, законодателната база е почти една и същата: борба с корупция, борба с пране на пари, върховенство на закона. Всички тези неща касаят и двете писти. Така че според мен в крайна сметка, ако има такива плаващи мнозинства за различни политики, може и да оцелее такъв кабинет, но отново казвам, едва ли ще изкара година и половина.

Пак не посочихте конкретно партии. Според вас кои могат да бъдат?

При всички положения, ако говорим за първия мандат и ГЕРБ, със сигурност ДПС ще подкрепят това правителство на малцинството, отново казвам, по определени политики. Много е възможно "Има такъв народ“ също да го направи. Според мен БСП много трудно ще го подкрепи, по-скоро би го изтъргувало, защото ето тук би се разпаднала подкрепата, и там вече ще трябва да се търси подкрепа от "Продължаваме промяната“ за да кажем бюджетния дефицит и изобщо бюджета за 2023 година, където БСП искат да бъдат направени доста сериозни социални разходи. Това означава, че дефицитът няма да бъде 3%. Тогава трябва да се търси подкрепа от "Продължаваме промяната“. Т.е. не мога да изброя определена партия, мога да избера само една партия – това е "Възраждане“, с която никой няма да иска да се коалира, и тя няма да иска се коалира с никой.

Но пък Костадин Костадинов каза, че е готов на разговори, ако бъде поканен.

За разговори, това ясно, но според мен за подкрепа тяхната стратегия е съвсем различна, по-дългосрочна – очакват при следващи избори да бъдат втора политическа сила, и много е вероятно и да бъдат.


Още по темата: общо новини по темата: 105
26.12.2023 »
22.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията