ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Блажка Димитрова: Изборът ни на храна оказва директно влияние върху околната среда
Автор: Екип Sofia24.bg 17:15 / 07.02.2024Коментари (0)389
© Надежда Чипева
Blagichka – zero waste е първият ресторант с нулев отпадък в България. Направих това място само и единствено за да докажем, че може да има такъв бизнес, който да е социално и климатично отговорен. Това каза Блажка Димитрова – екологичен предприемач, учител, съосновател на ресторант с нулев отпадък Blagichka - zero waste, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

През целия си живот тя работи с младежи в неравностойно положение и като доброволец, и като учител. Бариерите пред тези младежи по думите й са много повече, отколкото пред останалите. "За тях това да си напишат СV или да влязат в магазина и да си напазаруват спрямо техния бюджет може да изглежда предизвикателство. Има нужда от някакви стъпки, с които да им разкажеш, да ги научиш, да им помогнеш, да ги подкрепиш, за да могат след това те да се справят самостоятелно.“

Блажка Димитрова решава да подаде ръка на тези младежи. "Още в началото моята концепция и стратегия беше: ти си младеж, който иска да развие умения – идваш и прекарваш една година в нашата кухня. Създадох една методология, която включва 12 урока, които се минават в рамките на тази една година. Те засягат теми като това как да се държим пред публика, как да си напишем СV-то, как да се презентираме, как да комуникираме – неща, които като учител бях видяла, че липсват. Във времето добавихме и елемента да приготвят вкусна храна без отпадък, което изглеждаше вече като много завършена мисия“, разказа тя.

Изборът ни на храна оказва директно влияние върху околната среда. Затова нейният съвет е: "Избирайте си храна, която е локална и сезонна. Логиката на това да избереш такава храна има невероятен ефект за околната среда, за организма – също, защото е доказано с научни опити, че организмът усвоява най-добре храната, която е израснала близо до теб.“

Носенето на собствена бутилка за вода или чаша, пазаруването с торби и кутии за многократна употреба в малките квартални магазини са малките, но много лесноизпълними стъпки към живот с по-малко отпадъци, посочи още Димитрова.

Изхвърлянето на храна е сериозен проблем, но той може да бъде разрешен чрез готвене в по-малки количества, пазаруване на по-малко продукти, замразяване на сготвена храна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията