ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Боби Бобев: Посещението на Вьоса Османи у нас няма връзка с напрежението между Косово и Сърбия
Автор: Екип Sofia24.bg 20:16 / 01.12.2022Коментари (0)230
© Личен архив
Косово и Сърбия в момента се намират в период на напрежение и от тази гледна точка не трябва да се тълкува посещението на президента Вьоса Османи. Това посещение е подготвено отдавна и то няма връзка с конкретната обстановка в момента. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово.

"В Косово са били винаги много чуствителни на тема къде и как ги посрещат. В това отношение ние се отличихме, президентът на Косово проведе всички срещи на високо политически равнища. Не само се срещна с президента, срещна се и с председателя на парламента, с премиера, с кмета на столицата. Аз мисля, че това беше посещение, което доказваше добри намерения“.

Мисля, че България е най-сериозният износител на ел. енергия в региона, каза Бобев. "В този смисъл може би са били договорени параметрите на едно по-широко сътрудничество, улесняване на начините, по които ние можем да снабдяваме Косово с ел. енергия, което е напълно в нашите възможности.“

Още във времето, в което бях посланик в Албания, стоеше въпросът за така наречените "горани“. "Областта "Гора“ се намира в граничната зона между Албания и Косово. През 2017 г. Албания официализира статута на българско малцинство в страната. Това е линията, по която трябва да се върви и по отношение на Косово. Така наречените горани в Косово са подлагани на много тежка пропаганда от няколко посоки. Това население много трудно ще се самоидентифицира към определена националност, но това не означава, че не трябва да работим в тази посока. Насърчителното е това, че нашият президент благодари на Вьоса Османи за нейния ангажимент да се работи в тази посока“.

Напрежението между Косово и Сърбия е сериозно, от миналото лято в отношенията между Косово и Сърбия се влиза от криза в криза, тези кризи трябва да бъдат менажирани, разбира се с активните действия на ЕС, обясни Бобев.  "Сега например ще има напрежение през декември, когато трябва да се проведат извънредните избори за местна власт в северните райони на Косово. "Сръбската листа“ там ще бойкотира изборите. Ето още един повод в тези райони да възникне напрежение. Разбира се всичко това се знае и трябва да се взимат превантивни мерки.“

Косово е много близко до България и всяко напрежение в отношенията между Косово и Сърбия означава напрежение за целия регион, категоричен е Бобев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Волейболен клуб Левски
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията