ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Богомил Николов: Овладяването на инфлацията може да доведе до икономическа стагнация
Автор: Екип Sofia24.bg 11:12 / 26.07.2023Коментари (0)155
© БГНЕС
Големият проблем е, че овладяването на инфлацията може да доведе до икономическа стагнация или криза. Вече няколко държави в Европа са официално в  рецесия. И България не е застрахована от влизане в рецесия. Това каза изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители“ Богомил Николов в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Според официалната статистика инфлацията намалява, но това не означава, че цените на стоките също ще намалеят, отбеляза той. Инфлацията е различна при различните стоки и услуги и за различните потребители. "Инфлацията при храните беше най-голяма и това няма как да не е проблем за хората с по-ниски доходи, просто защото те отделят по-голям процент от доходите си за храна. Може би е добре да не се изчислява само инфлация, а по-скоро покупателна способност. Тогава ще се види много ясно, че наваксването на доходите на определени социални групи не е достатъчно“, обясни Богомил Николов.  

Предизвикателството според него е да се подпомогнат хората, които зависят най-много от бюджета и чиито доходи не са били променени през последните две години. "Освен работещите, които не са получавали индексация, тук се включват и хората, които получават социални помощи и пенсии. Това са хората, които най-много са пострадали от инфлацията, защото при едни и същи доходи потребяват стоки и услуги на по-високи цени“, заяви Богомил Николов. 

Намаляването на ДДС ставките за определени браншове според него е било мярка в полза единствено на съответните бизнеси, но не и на потребителите. Затова според него е време те да бъдат върнати на предишните стойности. "Вече не са необходими такива краткотрайни кризисни мерки, а по-скоро дългосрочни политики, насочени към развитие на отделните икономически сектори. Мисля, че трябва да засилим и ролята на регулаторите в България, защото те са доста беззъби и неефективни“, коментира Богомил Николов. 

Той даде пример с глобите в Закона за защита на потребителите – от 3 до 70 хиляди лева. "70 000 е абсолютно недостатъчно за по-големи бизнеси, които в следствие на дадена нелоялна практика могат да спечелят повече пари. Ако даден икономически субект ще спечели от една практика примерно 500 000 лева, кажете ми как глоба от 70 000 лева може да го спре? Той най-вероятно ще си направи сметката, ще си калкулира глобата и ще продължи напред. Тук е силата на държавата в косвените мерки, които в последствие вече се отразяват върху цените и нашите интереси“, обясни Николов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията