ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Борислав Цаков: Колкото и тежки да са наказанията за шофиране след употреба на дрога и алкохол, те ще са недостатъчни
Автор: Екип Sofia24.bg 20:39 / 28.07.2023Коментари (0)274
© Фокус
Колкото и тежки да са наказанията за употреба на дрога и алкохол при шофиране, те ще са недостатъчни. Това е нещо, което трябва да бъде категорично изкоренено от главата на хората, че могат да си го позволяват. Морков в случая е трудно да се даде, така че тук ще се работи или с тояга, или с метална тояга. Това каза журналистът и главен редактор на "Автомото спорт" Борислав Цаков в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус"

Той коментира предвижданите промени в Наказателния кодекс, касаещи Закона за движение по пътищата. Превантивната работа е изключително важна, за да бъдат постигнати резултати, подчерта Борислав Цаков. "С епизодично предприемани реакции на вече случили се неща не става. Когато става въпрос за непрекъснато увеличаване на наказанията, по естествен път новите предложения застъпват вече направените предишни и непрекъснато става въпрос за увеличаване на наказанията, паричната глоба, отнемане на точки, аз съм много скептичен. Не е важен размерът на глобата, а те наистина да бъдат платени, да излязат от джоба ни, за да ги усетим", заяви той. 

Според журналиста поредните промени в Закона за движение по пътищата няма да решат истинските проблеми, които водят до пътни произшествия и отнемане на човешки животи.  

"Винаги се върви по най-меката територия, там, където е най-лесно. Обикновено се говори за скорост, без да се уточнява превишена или несъобразена, говори се за това, че винаги шофьорът трябва да е виновен. Няма значение каква е пътната настилка, има ли маркировка. Няма значение дали знаците са остарели и това, че почти 60% от всички знаци по нашите пътища са с отминала давност вече и трябва да бъдат премахнати, но никой не го прави", посочи Борислав Цаков.  

Истинският проблем по думите му е приложението на наказанията и влизането им в сила.  

Постановената от ВКС ефективната присъда на Кристиан Николов за убийството на Милен Цветков е прецедент, отбеляза експертът. "Но трябва да си дадем сметка, че това е наш колега, популярен, обичан, и наистина това стана много болен и ръгащ ни в ребрата проблем, на който цялото общество реагира и имаше реакция. Какво ще стане обаче, ако това се случи на някой обикновен човек, който всеки ден излиза от вкъщи, отива на работа и си живее собствения живот? Надали ще е толкова бърза реакцията. Трябва да има абсолютна безкомпромисност спрямо хората, които контролират това, да има контрол и над самите тях, да работят вътрешните отдели добре", подчерта Борислав Цаков. 

Часовете по пътна безопасност, които и в момента е предвидено да се провеждат в училище, не се провеждат по начина, по който трябва, подчерта той. "Истината е, че това трябва да започне от вкъщи още отпреди това и през цялото време на съзряване на един човек, с добрия пример от родителите и хората около него. Ако ти си свикнал да виждаш баща си, който пийва две бири и сяда да кара, ти го приемаш за нормално. Ако някой ти казва: "Няма коли, дай да пресечем на червено", това ти става навик", посочи Борислав Цаков.  

Ива ДОЙЧИНОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията