
ЗАРЕЖДАНЕ...
Броим 20 лв. за кило череши до края на май. Основно ще са от Гърция, Турция и Испания | ||||||
| ||||||
"Български череши на пазара има в много ограничени количества. Такива, които се отглеждат в затворено пространство. Тази година в сезона на черешите български череши почти няма да има. Основно ще очакваме да видим гръцки череши и евентуално от Турция и Испания. Проблеми има в цяла Европа", коментира Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите. По думите ѝ цените на черешите до края на май ще спаднат до 20 лв./кг. През юни очакваме цени от 8-10 лв./кг. Цените ще бъдат значително по-високи в цяла Европа. "Градушките от отминалите дни не са дали негативно влияние. Това, което се случи 7-11 април, все едно беше януари. Имаше снеговалежи в цялата страна, температурите достигнаха много ниски градуси. Това унищожи реколтата от череши в България, за съжаление", заяви още Гроздева пред Bulgaria ON AIR. Според нея земеделските производители няма да могат да наваксат загубите, колкото и висока да е цената. Разходите се трупат дори и да няма приходи "Приходите ще бъдат нулеви. Проблемът не е само при черешите, не очакваме реколта от сливи, праскови, кайсии. Малка ще е реколтата от ябълки. Крушите също са загубени. Ще има такива, които се отказват. Очакваме тази тенденция да се засили", прогнозира Гроздева. Тя подчерта, че е важно да има реакция от Министерството на земеделието и земеделските стопани да получат компенсации, за да продължат да отглеждат насажденията си и през тази година. "Дори и да няма приходи разходите продължават. При производството на плодове всичко става ръчно. Механизацията е много ограничена", обясни Гроздева. "Ние не искаме да разчитаме на държавата, но ще ни се наложи. Очакваме подпомагане в размер на 80% от разходите, които са необходими за отглеждане на насажденията. Оттук до края на годината са ни необходими от 600 до 1000 лв. за декар, за да имаме реколта през 2026 г.", отбеляза тя. Насажденията трябва да бъдат предпазени Гроздева е на мнение, че трябва да се мисли за намиране на диалог със застрахователните компании и за превенция, тъй като има методи и технологии, с които може да се предпазват насажденията. По думите ѝ за това е необходима много вода. "Така се предпазват производителите в Северна Италия и не само там. Необходима ни е вода в стопанството и инфраструктура", добави още представителят на Асоциацията на овощарите. По думите ѝ има проблем и с берачите, както и генерално с работната ръка в земеделието. "Никой не желае да работи на полето. Говорим за младите завършващи, общи работници, механизатори, трактористи. Липсва каквато и да е работна ръка в земеделието на България", алармира Гроздева. Тя апелира държавните институции да не увеличават допълнително административната тежест и да се намери достойно подпомагане. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg