ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
България работи активно по изработването на своя първи Национален план за действие за борба с антисемитизма
Автор: Екип Sofia24.bg 21:59 / 12.05.2023Коментари (0)203
©
Заместник-министър Костадин Коджабашев участва днес в Министерския съвет в кръгла маса за обсъждане на проект на Национален план за действие за борба с антисемитизма. Събитието бе организирано от Министерството на външните работи, в рамките на проект "Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Заместник-министър Коджабашев подчерта, че България е активен участник във всички водещи международни форуми, посветени на борбата с нетърпимостта, омразата и дискриминацията, в това число и антисемитизма. Страната ни се гордее с традициите на търпимост и интеграция на хора от различни етноси и религии в нашето общество, допълни Костадин Коджабашев и открои спасяването на българските евреи по време на Втората световна война като вдъхновение за борбата със съвременните прояви на антисемитизъм и положителен пример за идните поколения. Заместник-министърът на външните работи пожела успешна по-нататъшна работа и скорошно завършване на проекта на националния плана за действие, в духа на най-добрите традиции и ценности на българското общество.

Участие в дискусията чрез видеоконферентна връзка взе координаторът на Европейската комисия за борба с антисемитизма, г-жа Катарина фон Шнурбайн, която предостави конкретни бележки и предложения, като отбеляза и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Във форума участваха заместник-министри и други представители от всички държавни институции с компетенции в областта на борбата с антисемитизма, заместник-ръководителят на Посолството на Държавата Израел, представител на Норвежкия център за изследване на Холокоста и малцинствата, който е партньор в разработването на проекта на националния план за действие, както и представители на българските евреи, гражданското общество и академичните среди.

По време на форума бяха направени множество конкретни предложения в различни области, за по-ефективно противодействие на антисемитизма.

Проектът на националния план следва модела на Стратегията на ЕК за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот от 2021 г.  и се разработва в изпълнение на един от националните ангажименти, поети по време на Международния форум на най-високо равнище за възпоменанието на жертвите на Холокоста и борбата с антисемитизма, в Малмьо през 2021 г. Планът цели засилване на капацитета и експертизата на българските институции, повишаване на обществената информираност и разширяване на академичните изследвания. Основният приоритет е предотвратяването на антисемитизма и борбата с всичките му проявления, като се гарантира съхраняване на еврейската култура и живот.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията