ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
"Булгартрансгаз": Разширението на газовото хранилище в Чирен ще даде гъвкавост и сигурност на пазара
Автор: Екип Sofia24.bg 14:08 / 21.07.2023Коментари (0)241
©
"Разширението на подземното газово хранилище Чирен ще даде по-голяма гъвкавост и сигурност на пазара на природен газ както в България, така и в региона“. Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на началото на същинските строителни дейности по изграждане на надземната част, съобщиха от "Булгартрансгаз“.

Той подчерта, че благодарение на свързаността на газопреносната система и увеличението на капацитетите за пренос в точките на междусистемно свързване със съседните страни, българският пазар не е усетил сътресения при прекъсване на доставките от Русия. Малинов благодари на изпълнителите на проекта и на американските партньори от компаниите Солар Търбайнс, Хъниуел и Емерсон.

След откриване на строителната площадка на 14 юли, днес бе дадено начало на същинските строителни дейности по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен – надземна част. В събитието участваха енергийният министър Румен Радев, зам.-посланика на САЩ в България г-жа Андриа Брулет-Родригез, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, представители на местната власт и народни представители.

Зам.-посланика на САЩ г-жа Родригез изрази подкрепа за проекта и подчерта значимостта на сигурността, в т.ч. и енергийната сигурност. По думите на енергийния министър Румен Радев с реализацията на разширението на подземното хранилище, България ще бъде сериозен регионален фактор в съхранението на природен газ.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар. Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³. За да се постигнат целите на разширението, се работи по изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и на газопровод, свързващ ПГХ "Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз“ ЕАД.

За доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на новите надземни съоръжения е избран консорциумът ДЗЗД "Тех енерджи експанжън". Като част от новата надземна инфраструктура ще бъдат изградени четири газотурбинни компресорни агрегати, съоръжения за нагнетяване на природен газ в резервоара, както и такива, свързани с добива, газоизмервателна станция. В реализацията на надземната част на разширението на Чирен ще бъдат инсталирани компресори на водещата американска компания – Солар Търбайнс, електроника на Хъниуел и оборудване на Емерсон.


Още по темата: общо новини по темата: 114
20.05.2024 »
17.05.2024 »
16.05.2024 »
12.05.2024 »
10.05.2024 »
02.05.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Катастрофи в България
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Прием в детски градини и училища в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията