ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Цветослав Цачев: Появиха се признаци, че предстоят проблеми в заетостта
Автор: Живко Кръстев 14:08 / 11.03.2024Коментари (0)871
©
През изминалата седмица видяхме рекорди при златото и биткойна и силна динамика при акциите на NVIDIA. Това прави пазара изключително интересен. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Данните за пазара на труда в САЩ, публикувания миналия петък, показват негативни признаци за настъпваща рецесия в САЩ. Безработицата остава много ниска – под 4%, посочи той.

"Но ако добавим хората, които работят на половин работен ден, това показва, че делът на хората, които не са достатъчно добре използвани от пазара на труда, започва да расте стабилно. Това е един от първите признаци, че предстоят проблеми в заетостта, а след проблемите в заетостта идва намаляването на икономическия потенциал. Така се натрупват събитията, които водят към рецесия“, обясни Цачев.

Това е причината пазарът да очаква, че Федералният резерв ще намали лихвите. "Промяната в икономическата картина със сигурност ще ги принуди да натискат лихвите надолу, което пазарът го изтълкува като възможност и необходимост да се купуват повече и повече акции. Това води до този растеж на цените. Когато настроенията на пазара са толкова оптимистични, никой не си задава въпроса докъде може да продължава това, колко фундаментално стабилен е пазарът и това води до извънредни разочарования в някои моменти“, допълни експертът.

Факторите за растежа на цената на златото са няколко. Първият е движението на суровините. Вторият е обезценката на парите, т.е. инфлацията. "Когато лихвите вървят нагоре, доходността на облигациите се покачва, това е сериозен фактор, който ограничава интереса към златото, защото алтернативата е да си купиш държавни ценни книжа, които без никакъв риск носят по 5%. За инвеститорите, които знаят как да смятат, това е доста повече, отколкото средното годишно представяне на златото за последните няколко десетилетия. Поскъпването на еврото също е фактор, защото това прави златото по-евтино за покупка извън САЩ. Т.е. за страни като Китай, Индия, големите пазари, където има спестявания, които търсят възможности да бъдат инвестирани, златото е една от сериозните алтернативи. Там голямото търсене идва при спад на долара“, обясни Цветослав Цачев.

Той прогнозира, че очакваното поскъпване на щатския долар през следващите месеци ще ограничи потенциала за възход на златото. Очакваните стойности за тройунция ще бъдат около 2300 долара.

Въпреки това златото има потенциал да расте още, смята експертът. "Основната причина е, че златодобивният бизнес, въпреки рекордните цени, не работи добре и не прави много пари заради рекордната стойност на златото. Ако сравняваме с останалите суровини, смятам, че ние сме в началото на следващия етап на циклично поскъпване на суровините, което ще позволи и златото да добави солидни проценти. За мен 2500-3000 долара за тройунция е минималното, което може да покаже за период от няколко години“, прогнозира Цачев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията