ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Цял живот патриарх Неофит работи усилено по възстановяването на много църкви
Автор: Екип Sofia24.bg 21:48 / 15.03.2024Коментари (0)953
© Ладислав Цветков
Патриарх Неофит оставя една мечта неизпълнена - да има вероучение в училищата като задължителен предмет един път в седмицата. Заветът му е дал дума да изпълни Емил Велинов - човекът, неотлъчно до патриарха от 30 години, още докато Неофит е монах.

Светейшият е имал чувство за хумор, обичал пролетта и лично съдействал за възстановяването на храм в Русе, за който местните вярват, че заради разрушаването му над града им тегне проклятие.

Емил Велинов познава Неофит още докато той е монах, разказват от БНТ. Познанство на 30 години, което се превръща в приятелство. Двамата работят заедно много отпреди Велинов да оглави Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, а после и Протокола към Светия Синод. Днес Велинов признава, че има обещание към патриарха - да изпълни мечтата му.

"Аз затова така няма да се прощавам с него - аз ще му докладвам - винаги. И ще му кажа така - обучението по етика, по религиознание, доброта да влезе като редовно обучение в училищата. За съжаление, последното, което направихме с него - проучване сред родителите показа 83%, че не желаят да учат. Вижте какво става сега, а, вижте. Всеки може да те напсува от колата и да ти каже "говедо". Няма я тази етика, няма я тази смиреност", каза началникът на отдел "Протокол“ към Светия Синод Емил Велинов.

С осанката си и свято излъчване патриархът правел впечатление навсякъде. Велинов си спомня една случка от Турция преди много години - той карал служебната кола, която била изключително малка, с общо шестима души.

"Аз и директорът отпред, а отзад дядо Неофит и още трима души. Представяте ли си го? Той е едър човек с още трима души. И преди Одрин - полицията вади палка, и ни отбива. Спирам аз и полицаят идва, надниква през вратата и вика: Комшу, коджа калъбалък, бе! Вика: Ще трябва глоба. Навежда се обаче и вижда дядо Неофит с кръста. Комшу, давай, давай. На български го каза", разказа Емил Велинов.

Велинов познава Светейшия и като човек с изключително чувство за хумор.

"Той не че беше скрит, беше и шегаджия. Обичаше. Но не позволяваше това да излиза извън неговия кръг. Патриархът, знаете ли като му звъннах, че идваме с Марин Райков и каза: Кажете кога да сгрея баницата. Много духа вятър. Дядо ти Неофит. Е тва е той", обясни Емил Велинов.

Неофит имал и една молба - да се възстанови разрушения храм "Всех Святих" в Русе. Години наред русенци вярват, че над града им тегне проклятие заради това. Архитектът, който възстановява църквата, си спомня първата среща с владиката.

"От нищото направихме нещо. Е това е. Той тогава беше митрополит", допълни Емил Велинов.

"Аз разпрострях всички чертежи на масата на кмета и след малко се отваря вратата и влиза един човек с осанка, величествена като Аполон. Аз се стъписах само като го видях. Аз мислех, че съм едър, той е още по-едър от мен", коментира арх. Тончев.

Неофит не спира да работи усилено за възстановяването на много църкви. А Велинов споделя и колко е било тежко в последните месеци на патриарха.

"Ние сме го молили с някои от митрополитите. бяхме организирали едно лечение в Швейцария, което можеше да помогне. Той много се безпокоеше, че ще отсъства. Не прие. Как да ви кажа - накрая, слагам кръст, добре че си отиде, много мъки изживя. Последните месеци бяха страшни", разказа Емил Велинов.

Велинов го е видял в болницата за последно преди 37 дни.

"Отиде си едно злато. Виждате, българите го обичат. Аз няма да се прощавам. Държа го тук", завърши Емил Велинов.


Още по темата: общо новини по темата: 66
22.04.2024 »
21.04.2024 »
18.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията