ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Христо Вълков, ИСУЛ: Няколко са алармиращите симптоми при болест на Крон
Автор: Екип Sofia24.bg 13:31 / 28.05.2024Коментари (0)1049
©
В предаването "Здравето на фокус“ и в рубриката "Топ специалист“ днес ни гостува д-р Христов Вълков – гастроентеролог от болница "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Формалният повод за нашия разговор са безплатните консултации за пациенти с хронични възпалителни чревни заболявания, които се провеждат до края на месец май в Клиниката по гастроентерология. Добър ден и здравейте, д-р Вълков! 

Добър ден на вашите слушатели! 

Какво налага специално внимание към хората с възпалителни чревни заболявания? Все по-често ли се срещат и какъв процент, ако можете да кажете от хората у нас, са засегнати? 

Към възпалителните чревни заболявания спадат улцерозен колит и болест на Крон. Те се характеризират с хронично възпаление на гастроинтестиналния тракт и за съжаление тяхната честота нараства доста в световен мащаб, като се засягат предимно млади хора. Симптомите могат да са разнообразни и понякога минава доста време до поставянето на точната диагноза. Всичко това налага специално внимание към тази група пациенти.  

От една страна да се опитаме да подобрим качеството на живот на засегнатите пациенти, а от друга да се опитаме да открием заболяването в начален стадий, за да можем да започнем навременно лечение и да не позволим да се развият усложнения.  

Многократно съм казвал, че в България за съжаление към момента липсва национален единен регистър за тези пациенти. Това прави невъзможно да ви отговоря какъв е точният брой на заболелите в нашата страна. В последните години обаче, откриваме значително повишение в честотата на новодиагностицираните случаи в нашата клиника. 

Искам да насочим вниманието  към самите прегледи - как се случва всичко?  

 Самите консултации са напълно безплатни и пациентите не е необходимо да носят направление. Прегледите ше се провеждат до края на май месец и ще се осъществяват в Клиника по гастронтеролия на ИСУЛ, от 08.30 до 14.00 часа всеки работен ден след предварително записване на телефонният номер, който вашите слушатели могат да открият на официалния сайт на болницата. За нас, като преглеждащи лекари, би била от полза всяка една медицинска документация, с която разполага пациентът. 

Ако пациентът има само оплакване и досега не е диагностициран, ще го приемете ли? 

Разбира се. 

Необходима ли е специална подготовка от страна на пациента преди да дойде на преглед? Някаква по-специална диета? 

По-скоро би следвало самият пациент да структурира в своето съзнание оплакванията си, за да може по време на самият преглед точно и ясно да каже какви са неговите симптоми, какви са неговите болежки и оплаквания. Някои пациенти носят доста документи, редно е да я подредят и да отсеят по-важната. Предварителна диета и подготовка не се налага. 

Вие казахте, че поставянето на диагнозата не е толкова лесен процес и заради това се удължава периодът, в който да бъде назначено съответното лечение. Защо е така?  

Основно мога да кажа, че симптомите могат да бъдат изключително различни при пациент с възпалителни чревни заболявания. Основно при нас идват пациенти, които съобщават за диариен синдром с примеси на кръв и слуз в изпражненията, един продължителен коремноболков синдром. Тези оплаквания могат да бъдат предизвикани от редица други състояния и заболявания. Така че понякога може да измине дълъг период от първия симптом, който е изявил пациента, до поставянето на точната диагноза. Понякога пациенти, които забележат ясна кръв в изпражненията си, смятат, че това се дължи на хемороидална болест, а всъщност може да имат възпалително черно заболяване, например улцерозен колит. 

Специално в гастроентерологията има т.нар. "алармиращи симптоми“. Едно от тях може би е изявата на ясна кръв в изпражненията, особено, ако се касае за възрастен човек. Ако при възрастен човек се забележи промяна в ритъма на дефекацията, това са неща, на които пациентите би следвало да обърнат внимание, би трябвало да се консултират, може би на първо време със своя общопрактикуващ лекар. Ако той прецени, разбира се, трябва да ги насочи към съответния специалист в дадената област. Но в никакъв случай не би следвал един пациент да търпи дълго време определен вид на оплакване. 

Възможно ли е при този вид заболявания да има епизодични прояви на симптоматика? През определени периоди от време, например 2-3 месеца, да се повтарят симптоми, но през останалото време нещата да изглеждат нормално? 

Абсолютно е възможно, даже доста често срещано. Примерно при болестта на Крон понякога единствениният симптом може да бъде продължителна коремна болка, която е с периоди на обостряне и затихване. Така може да протича и улцерозният колит с периоди на диария, а след време пациентът има нормален дефекационен ритъм. Възвръщането към нормалността успокоява пациентите и съответно те не търсят лекарска помощ. Но трябва да кажем, че към момента нямаме възможност да излекуваме напълно тези заболявания, затова те са хронични и съпътстват за съжаление пациентите до края на живота им. 

Обикновено смятаме, че това са заболявания, които засягат хора след 50-те, така ли е? 

 Мога да кажа категорично, че основно профилът на тези пациенти са младите хора. И това още повече хвърля отговорност върху нас, защото ние трябва да се стремим да подобрим качество на живот на млади пациенти - да се изучат пълноценно, да имат семейство, да се развиват в работата си, да се утвърдят в техния работен процес.  

Ние проведохме едно проучване в нашата клиника и установихме, че например средната възраст за диагностициране на улцерозен колит е 39 години, а за болест на Крон е 34. 

Установихте ли какви са причините за появата на тези заболявания? 

Доста проучване се правят в световен мащаб. Причините са, смея да кажа, разнообразни. Със сигурност важна роля играе генетиката, нарушенията на чревния микробиом в червата, неправилният имунен отговор и разбира се факторите на околната среда. По отношение на факторите на околната среда нещо, което може би ще интересува вашите слушатели, трябва да кажем, че например плодовете, зеленчуците, храната богата на омега-3 мастни киселини със сигурност се свърза с намален риск от развитието на улцерозен колит и болест на Крон. Друго нещо интересно е, че се доказва, че така наречените свърхпреработени храни например се асоциират с повишен риск от развитието на възпалителни чревни заболявания. Друго интересно е, че тютюнопушенето се асоциира с повишен риск на болест на Крон, както и по-тежко протичане на самото заболяване. Нещо интересно, което можем да кажем още е, че кърменото например се асоциира с редуциран риск за развитието на улцерозен колит и болест на Крон. 

Вие казахте, че тези заболявания не са лечими, но медицината помага човек да запази нормалния ритъм на живот с поддържаща терапия. Българското здравеопазване дава ли възможност на пациента да бъде диагностициран и лекуван по най-съвременните начини, които има в света? 

Искам да успокоя пациентите с възпалително чревни заболяване в България и напълно убедително да кажа, че нашата държава не отстъпва по нищо на западноевропейските страни по отношение диагностиката, оценката, лечението и проследяването на пациентите с улцерозен колит и болест на Крон. Смея да каза, че през последните години терапията на възпалително чревните заболяване в България си подобри значително, като вече разполагаме с наистина доста различни опции за лечение. Пациентите много добре знаят за т.нар. "биологична терапия“ или за лекарства с малки молекули. Терапията е безплатна за пациентите, отпуска се от НЗОК, разбира се при наличните индикации за това. 

Предполагам, че тази терапия трябва да бъде съчетана и с правилното хранене? 

Няма утвърдени диетични режими за пациентите с възпалителни чревни заболявания. Аз съм доста внимателен, говорейки на тази тема, защото много пациенти, говорейки за диета, приемат нещата като чиста монета. Най-общо казано пациентите трябва да се хранят пълноценно, редовно, често и по-малко и да не се ограничават от определените храни. Това в един момент може ще доведе до влошаване на тяхното общо състояние и съответно ще влоши и възпалителното чревно заболяване. 

Има ли, д-р Вълков, връзка между възпалителните чревни заболявания и рака на дебелото черво? Иначе казано ви питам дали във всички случаи ракът на дебелото черво се предшества от такива възпалителни заболявания? 

За съжаление има такава връзка между възпалителното чревно заболяване със засягане на  дебелото черво и повишеният риск от развитие на колоректален карцином. Ние в нашата клиника направихме такава проучване, установихме рисковите фактори при тези пациенти.  

По отношение на другия въпрос – изследвахме пациенти, които първо са били оперирани за колоректален карцином, и в последствие те са развили възпалително черно заболяване. Ако пациент е бил опериран за рак на дебелото черво, той в последствие ако развие възпалително чревно заболяване, всички се диагностицират с болест на Крон, което за нас беше доста учудващ резултат. 

Какви други заболявания могат да възникнат в резултат на неадекватно лечение на болестта на Крон? 

Можем да разгледаме възпалителните чревни заболявания като системни заболявания. Освен стомашно-чревния тракт могат да се засегнат и редица системни органи в човешкото тяло. Пациент с възпалително чревно заболяване, например може да има проблеми с очите, може да има проблеми със ставите, кожни проблеми също така. Така че при преглед на пациент с възпалително чревно заболяване, ние освен ендоскопското изследване, което провеждаме, питаме и преглеждаме пациента за други симптоми. 

Има една максима, която твърди, че всички болести започват от червата. Дори в Аюрведа независимо каква е диагнозата, първата препоръка е да се започне с прочистване на стомашно-чревния тракт. Споделите ли това мнение? 

Тази максима на Хипократ е вече над 2000 години и разбира се, че я подкрепям. Тя е доста актуална и до днес. Говорейки за възпалително чревни заболявания, в момента те са пълно олицетворения на думите на Хипократ, че голяма част от заболяванията тръгват от червата. 

Храната и начинът на живота, който води съвременният човек, предполагам, че са определящи? 

Храната неминуемо играе своята важна роля, но пак повтарям, че тя не е основната причина за развитието на възпалителните чревни заболявания. Начинът на живота и това с какво се храним по-скоро има спомагателен характер за това да развием или да не развием възпалително чревно заболяване. Но, западният тип диети, които включват свръхпреработени храни или пък диета, която е бедна на плодове и зеленчуци, със сигурност би увеличила риска от развитието на възпалителни чревни заболявания. 

Какви са вашите препоръки към пациентите? По-скоро към слушателите, така че те да не стават пациенти? 

Най-простичко искам да кажа на слушателите, че ако имат алармиращи симптоми, тук визираме например дълго време кръв и слуз в изпражненията, дълго време имат коремноболков синдром, имат редукция на тегло, чувстват се отмалели за много дълъг период от време, редно е да потърсят лекарска помощ и да не пренебрегват сигналите, които им дава  тялото. 

Често пъти оправданието за това да не отидем на лекар, е, че ни е страх да не чуем тежка диагноза. Какво е по-страшно: правилната диагноза или бездействието? 

Със сигурност пациентите следва да посетят своят лекар, за да може да се утточни състоянието им. В голяма част от случаите наистина се оказва нещо, което е безобидно за пациента, което може да бъде лекувано с за кратък период от време. Така че аз съветвам слушателите, ако имат проблеми, да потърсят своят общопрактикуващ лекар, да потърсят лекар специалист, да не се притесняват. Навреме откритото заболяване може да бъде лекувано, но ако дълго пренебрегват симптомите, може да бъде открито в стадий, в който няма как да помогнем на пациента. 

Росица АНГЕЛОВА 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията