ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Д-р Маджаров: В бюджета на НЗОК да има предвидени средства за иновациите в болниците
Автор: Екип Sofia24.bg 13:13 / 30.03.2023Коментари (0)213
©
В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да има предвидени средства за иновации в болниците. Това предложи д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз по време на форум, посветен на иновациите в болниците, апаратурата и медицинските изделия. Форумът се провежда в "София Балкан палас“ и на него присъстват лекари, политици, представители на бизнеса, на институции, на съсловни организации.

По думите на Маджаров вече е дошло време в бюджета на НЗОК, предназначен за болниците, да има предвидени средства конкретно за иновации и да е ясно каква част от тези пари отиват не просто за издръжка на болниците, а за въвеждане на иновации в тях. В България иновациите навлизат сравнително бързо, но за съжаление, благодарение на отделни личности, отделни инвеститори, каза още д-р Маджаров. той допълни, че животът на всяка нова технология в света продължава не повече от пет години, а следващите пет-петнайсет години се превръща в рутина.

Трябва да помагаме и наваксваме в изоставането на здравния и фармацевтичния сектор, каза доц. Антон Тонев, председател на парламентарната Комисия по здравеопазване в 38 Народно събрание. Иновациите са двигателите на всяка система, а в здравната система са невероятно важна стъпка и част, която позволява пациентите да получават все по-адекватно лечение, добави той.

Когато се говори за здравеопазване, обикновено се говорят само лоши неща, но забравяме, че България е една от малкото страни, в които достъпът до високоспециализирано лечение е улеснен в сравнение с останалите държави от ЕС. Забравяме, че у нас работят високо квалифицирани лекари, каза проф. Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК.

Не винаги се разбират и оценяват нововъведенията в здравеопазването и често се приемат като разход, вместо като инвестиции, посочи Тодор Воденичаров, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Иновации трябва да има и в начина на общуване и на преговори, каза Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз. По думите му по време на ковид пандемията съсловната организация е била основен "мотор“ и някои иновации са се случили, въпреки действията на някои институции. Не е иновация способността всеки да има собствен регистър, да събира данни и да кара всички участници в системата да подават една и съща информация, а е иновация, когато има един официален регистър с цялата информация и който трябва, да има достъп до нея, допълни Маринов. Ако има иновации в начина на мислене, технологиите биха имали успешен резултат, добави Маринов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Неправилно паркиране в София
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията