ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Депутат от ПП-ДБ: Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета
Автор: Екип Sofia24.bg 10:41 / 18.06.2023Коментари (0)201
© БНТ
Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Искрен Арабаджиев в БНТ.

"Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, защото той беше плътно зад Гешев години наред - защо тези дела не са разследваха и нямаше развитие по тях преди години, а сега се отключиха за няколко седмици", посочи той.

ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов веднага след като беше избран за изпълняващ функциите главен прокурор. Според Арабаджиев този състав на ВСС не е легитимен за тази задача, а начинът, по който е избран Сарафов е притеснителен.

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност.

Този ход с промяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е само пешка на шахматната фигура, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не повишава доверието в прокуратурата. Беше необходимо да се направи бавна обществена дискусия и във ВСС за това кои са лицата, които могат да дадат промяна в работата на прокуратурата", заяви Арабаджиев.

"Продължаваме промяната" все още няма категорично становище по въпроса трябва ли да се премахне фигурата на главния прокурор в съдебната система като цяло. Очакват комисията по конституционни въпроси да провери дали за подобна стъпка не е необходимо свикването на Велико народно събрание. Готови са да подкрепят и драстично орязване на правомощията на главния прокурор като ролята му се запази единствено по методическото ръководство на прокуратурата.

"Орязване на правомощията на главен прокурор също е вариант. Както в съдебната система няма главен съдия, не е резонно да има и главен прокурор. Трябва да се провери дали за премахването на фигурата на главния прокурор е нужно ВНС, но правомощията му трябва да бъдат силно орязани и да дадем свобода на всеки един прокурор да има независимостта да провежда наказателно производство", посочи Арабаджиев.

Относно избора на Делян Певески за член на комисията по конституционни въпроси Арабаджиев изтъкна, че ПП-ДБ е против, но се съобразява с решението на ДПС в името на необходимостта от съдебна реформа.

"Разбира се, че сме критични към ДПС. Пеевски е предложението на тяхната парламентарна група за член на комисията. Ние изразихме несъгласие, защото смятаме, че ярки политически фигури не е необходимо да са в тази комисия и могат да попречат на процеса. Но в крайна сметка това беше решение на ДПС и ние се съобразяване с това, защото все пак искаме тя да се реализира. Да дадем шанс на движението, ако наистина искат да се освободи съдебната система от влияние, да се случи", каза той.

Съвсем скоро Министерство на финансите ще публикува за обществено обсъждане проект на Бюджет 2023 с 3% дефицит каза още Искрен Арабаджиев. Работи се и по управленската програма на кабинета.

Подготвя се сериозна реформа при издаването на решения за ТЕЛК.

"У нас има издадени 600 000 ТЕЛК - решения и сериозни съмнения за злоупотреба. Замислили сме реформа в ТЕЛК-овете, така че парите да отиват при действително нуждаещите се, а не при тези, които са си изкарали документ", заяви той.


Още по темата: общо новини по темата: 360
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията