ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Десислава Атанасова подава сигнал за дискриминация по случая Морфов-Будинов
Автор: Екип Sofia24.bg 13:50 / 08.02.2023Коментари (0)221
©
Председателят на ПГ на ГЕРБ в 48-то Народно събрание Десислава Атанасова сезира Комисията за защита от дискриминацията за нарушение на принципа на равно третиране и недискриминация по отношение на актьора Евгени Будинов от страна на режисьора Александър Морфов, информира пресцентърът на ГЕРБ.

В сигнала си Атанасова прилага публикуван видеозапис от 05.02.2023 г., който по същество е изказване на режисьора Морфов по отношение на освобождаване на актьора Евгени Будинов от спектакъла "Хъшове". Според Десислава Атанасова изказването представлява монолог на режисьора, което е своеобразно слово на омраза, с което той не само подбужда, но и разпространява и оправдава думите си спрямо Будинов на основата на политическата му принадлежност.

"Изказванията на режисьора имат обществено влияние и достигат до широк кръг адресати с оглед професионалната му ангажираност. От видеозаписа е видно циничното изказване на Морфов, съдържащо обидни квалификации към доказал се актьор, основани на неговата политическа принадлежност и убежденията, които има", пише още в сигнала.

От него става ясно още, че режисьорът нарича Будинов "гербаджийски боклук" и изразява негативната си позиция към политическа партия ГЕРБ, в частност Евгени Будинов като неин член: "…Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление…"

"Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с "различни“ възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия", пише Десислава Атанасова към КЗД.

Тя допълва, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения, но подобно право има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било.

"България е свободна и демократична държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично. На практика не малко актьори и режисьори са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", се казва още в сигнала.

Подчертава се и че преценката на Морфов не е основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издига "морална летва" пред участието му в спектакъла, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издига членството в партията като ръководно начало за оценка на таланти.

"С изказването си Александър Морфов е осъществил дискриминация спрямо Евгени Будинов на основата на признаците "политическа принадлежност" и "убеждения" в сравнение с останалите актьори, участващи в постановката "Хъшове", които не принадлежат към политическа партия ГЕРБ и не споделят идеите и целите й", пише в заключение Десислава Атанасова и моли на основание чл. 50 от ЗЗДискр. да се образува производство и да се установи налице ли е дискриминация по отношение на Евгени Будинов по признаци "политическа принадлежност" и "убеждения", както и да се наложат предвидените в закона санкции и принудителни административни мерки.


Още по темата: общо новини по темата: 69
14.11.2023 »
30.07.2023 »
27.07.2023 »
25.07.2023 »
25.07.2023 »
15.07.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Футбол - други
Левски в Първа лига сезон 2023/24
ЦСКА-София в Първа лига за сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията