ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Димитър Христов: Сключването на сделка с имот на зелено крие много рискове
Автор: Екип Sofia24.bg 11:04 / 29.06.2023Коментари (0)107
© Личен архив
Когато инвестираме в имот на зелено, е добре да проучваме инвеститорите. Те трябва да са далновидни, да имат опита, за да устоят на сътресения на пазара, и да имат репутация. Това каза Димитър Христов – мениджър отдел "Инвестиции и ново строителство“ към Агенция "Явлена“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той обясни, че пандемията и войната в Украйна са нарушили веригите на доставки и са довели до поскъпване на цените на суровините. Земетресението в Турция допълнително е повишило цените на материалите и на труда, тъй като една част от строителните работници идват от там. "Това, което в момента вълнува строителните предприемачи, е какво ще се случи с лихвените проценти“, допълни Димитър Христов.

Голяма част от строителните предприемачи са отложили старта на проектите си. Друга част от тях са продали целите си проекти на по-опитни инвеститори и строители. "Един от основните проблеми в този сектор е, че поради много причини един проект от момента на покупка на парцела до старта на строителството отнема изключително много време, доста събития трябва да се случат и една част от тях продадоха проектите си на инвеститори, които искат да започнат да строят сега и не се притесняват от обстоятелствата. Някои от строителните предприемачи пазаруваха материали и ги държаха на склад, за да се справят с инфлацията. Други дотираха своите сделки с други техни бизнес проекти и проекти, които в момента изпълняват. Част от тях прехвърлиха печалбата си за следващи фази на проекта“, обясни Христов.

По думите му при сключването на сделка с имот на зелено има много рискове, които трябва да се опитаме да минимизираме в нашите договори. Затова е важно да се обърнем към опитни консултанти и юристи, за да бъдем спокойни, че сме направили всичко, за да минимизираме тези рискове. "Трябва да си подсигурим, че строителят наистина ще изпълни обекта по начина, който е указан в самото начало, защото почти всички инвеститори продават мечти, че ще построят най-красивия обект с най-съвременните технологии и материали, а всъщност в края на проекта, заради покачващата се инфлация, една част от тях правят компромиси с това качество и залагат по-ниски материали“, посочи Димитър Христов.

Процесът на строителство може да бъде забавен заради непредвидени обстоятелства и да не получим имота си в сроковете, които сме очаквали, предупреди експертът. Все повече хората се опасяват и от индексация на цената на имота в процеса на завършване на обекта.

Във всяко договорно отношение с една страна трябва да има предвидени неустойки в случай, че една от страните не изпълни клаузите, подчерта Димитър Христов. "Затова е изключително важно да познаваме добре договора, който сме подписали, и той да бъде изготвен от юрист. Ползването на адвокат не гарантира, че другата страна едностранно няма да промени нещо, но това може да минимизира рисковете така, че да имаме добре издържан договор, и в случай, че тръгнем да си търсим правата по съдебен ред, този договор да защити интереса ни“, обясни експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Covid-19
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията