ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Димитър Радев: Лихвите по кредитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас
Автор: Екип Sofia24.bg 18:59 / 27.07.2023Коментари (0)178
© БНТ
Лихвите по кредитите и депозите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас. Това потвърди пред БНТ управителят на БНБ Димитър Радев в първото си телевизионно интервю, след като бе преизбран за втори мандат начело на централната банка. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

Гуверньорът на БНБ обясни, че за справяне с инфлацията у нас са нужни монетарни и фискални мерки. Първите се прилагат от БНБ при поредицата от кризи - ковид и войната в Украйна.

"Има ясна тенденция на затягане на монетарни условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% дефицит, но това, което имаме, е все още продължаваща фискална експанзия, а тя не работи за овладяване на инфлацията. Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика".

Лихвите у нас се повишават по-бавно, защото банковата система у нас е с много висока ликвидност, но въпреки това гражданите и бизнесът ще започнат да усещат повишението още през тази година, посочи Радев.

"Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и следващата. Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите.

Банките у нас преминават ежегодно през стрес тестове и незаисими оценки, а показателите им са над средните за ЕС.

"България е една от много малкото страни в Европа, в която не функционираха и не функционират руски банки. Нашият банков сектор на практика няма експозиции към Русия или руския банков сектор. Затова ефектите от войната в резултат на наложените сакнции на руския банков сектор не засегнаха по никакъв начин нашите банки", посочи Димитър Радев.

Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като обясни, че в момента паричният режим е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

"Не е вярно по няколко линии - първо това, което имаме като паричен режим в момента, е всъщност много рестриктивен, много скъп паричен режим, в който имаме много ограничени инструменти да действаме. Стана въпрос няколко пъти във връзка с това, което правим. Ние не можем да определяме основни лихви за целите на политиката, не може да участваме с операции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в състоянието на склуптор, който са му дали само чука, но не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е значителн по трудно, по-скъпо, хаби се много материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото. Ако погледнем чисто символично на въпроса - ние сега разговаряме за дизайна на монетата. Имам съгласие в Управителния съвет, придвижваме въпроса и там ще ги има всички български символи".

По думите на Димитър Радев еврото с български символи ще се използва не само в пределите на страната, но и от стотици милиони хора в Европа и извън нея. Обясни и защо на монетата от две евро ще бъде изписано "Боже, пази България".

"Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 г. Това е съответствие с най-добрите традиции, които имаме в монетосеченето".

Радев обясни, че БНБ участва и в дискусиите за дигиталното евро, което се определя като дигитална революция в паричната сфера, но все още стои въпросът дали България ще бъде част от тази промяна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията