ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Дияна Кинова: По отношение на урбанизма нещата се развиват бавно у нас
Автор: Цвети Тончева 14:18 / 01.04.2024Коментари (0)978
©
Българската архитектура по нищо не отстъпва на това, което се случва на запад и на изток. По отношение на урбанизма нещата се развиват много бавно. Това каза съорганизаторът на конкурса "Archinova Architecture Awards“ Дияна Кинова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Конкурсът се провежда за десета поредна година. "Archinova Architecture Awards“ отличава представители на архитектурната колегия и на строителния бранш, които залагат на качествената архитектура, стойностни проекти, смели и иновативни идеи, високо качество и ценности, баланс между инвестиция и идея. Журито е от компетентни специалисти – архитекти с голям опит и проектиращи в момента, обясни Кинова.

Журитата оценяват работите в две направления – "Архитектура“ и "Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“. Основните критерии са четири, като никой от тях не е водещ – естетика, функционалност на градската среда или самата сграда, влагане на иновативни архитектурни и технологични решения в сградата и устойчивост на сградите и градската среда във времето. "Архитектурното жури от девет човека акцентира на всеки един детайл, качество или недостатък на даден проект, за да бъде отличен в самия конкурс. На втория етап се избират номинациите в различните категории, както и победителите, които ще научим на 4 април на нашата церемония“, поясни Дияна Кинова.

В конкурса могат да участват дипломирани български архитекти и ландшафтни архитекти, чуждестранни студенти или архитекти, които участва с проекти на територията на България, както и български архитекти, които имат проекти извън страната. В категория "Концептуални проекти“ могат да участват архитекти и студенти от по-горните курсове със свои проекти, допълни съорганизаторът.

В категория "Елементи на градската среда“ могат да участват български фирми, които изработват изделия и продукти за градската среда. Целта е производителите да бъдат стимулирани да търсят нови дизайнерски решения. "Тук са включени и различни произведения на изкуството, т.е. могат да участват дизайнери и художници със свои проекти, инсталации, скулптури, нещо, което да прави уникален облика на съответното място“, обясни Дияна Кинова.

Има и специална категория за реставрация и реконструкция на сгради, които са паметници на културата и със значение на местно или национално ниво. "Имаме участници, засега малко. Наблюдава се лек тласък за възстановяване на подобни сгради, но за съжаление много архитектурни паметници си отидоха поради липса на поддръжка, управление или неглижиране от страна на общини, политики на държавата, законодателство и т.н. Надявам се, че обществото ни е узряло за това, че трябва да съхраняваме както природата си, така и сградите, които дават нашата история“, каза още Кинова.  

Съорганизаторът на конкурса Валери Маринов заяви, че качеството на архитектурата се определя не само от използването на нови и скъпи материали. "Всичко трябва да бъде балансирано. Добрите практики търсят елемента на устойчивост в една сграда, не просто тя да бъде красива, а и устойчива във времето, да бъде функционална.“

По думите му при новото строителство в последните години се наблюдава голямо развитие в използваните материали и решения. "Всичко това се обуславя от по-високите изисквания на клиентите. То е процес на израстване, който се случва едновременно във всички звена на архитектурата. Самите възложители търсят по-високо качество и по-интересни решения и това доведе до използването на все по-интересни и иновативни материали. Има сгради, които са изцяло облечени с кортен или фасади с кориан. Това са сравнително скъпи решения и те обуславят и качеството и цената на сградата“, обясни Валери Маринов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Футбол - други
Купа на България сезон 2023/24
Природни стихии
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията