ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доброволци помагат на пострадалите в Турция с одеяла и палатки
Автор: Алена Соколчева 13:13 / 07.02.2023Коментари (0)312
© Facebook
Ситуацията в Турция след земетресенията е изключително тежка и трагична, тъй като говорим за засегнато население от най-малко 5 милиона души. Това каза пред репортер на "Фокус“ Никола Рахнев от "Гората.бг“. "Само двата най-големи града Газиантеп и Адана, които са в епицентъра на двете големи земетресения, които са изключително засегнати, са с общо официално население с над 4 милиона. Разбира се около тях има много други малки градчета, които също са пострадали. Положението е изключително тежко, говорим за над 2200 разрушени жилищни сгради и блокове – това е по официални данни на турското правителство. Говорим за буквално за стотици хиляди хора, които са на улицата, защото много от тях нямат домове, в които да се приберат. 

А голяма част от тях се страхуват дори да се приберат. Думите, с които хората описват ситуацията, са трагедия, ужас, отчаяние, безсилие. Обемите и размерите на стихията са такива, че хората буквално се чувстват безсилни и не знаят какво и как да направят. И това касае само Турция. По отношение на съседна Сирия ситуацията е аналогична. Там дори е още по-тежко положението, тъй като в Сирия има вече 12 г. война. Там не се допускат такова количество хуманитарни помощи, подкрепа, там липсва добра държавна организация и хората са още по-бедстващи.“

В Турция е стартирало изграждането на палаткови лагери, има захранване с вода и храна за бедстващите, осигурени са множество спасителни екипи от десетки държави, в т.ч. и от България, доколкото имаме информация има вече 50-60 души на терен от нашата страна, допълни Рахнев.

Нощта в Турция е преминала тежко, емоционално, с много страх, с много студ, тъй като температурите в момента са много ниски, а вчера в късните часове е валял и дъжд, примесен със сняг, разказа Рахнев. "Така че с много страх, с много мъка, с много притеснения, защото след два изключително силни, опустошителни труса, десетки вторични, хората просто са емоционално съсипани. Мога да кажа, че в момента ги държи в известна степен все още високото ниво на адреналин, което ще премине в следващите 24 часа и хората ще бъдат още по-отчаяни психически и още по-нуждаещи се физически“.

На въпрос как можем да помогнем, Рахнев отговори: "На първо място, като бъдем хора. Никой не е застрахован и това може да се случи на всеки, трагедията е огромна. Ние имаме повече от една кампании, организирани в България, има много международни кампании, има кампании и в Турция. Но в България има повече от една кампания, организирана за събиране на вещи, за събиране на средства за различни форми на подкрепа. Това, което ние направихме от "Гората.бг“ - отворихме възможност на банковата сметка на фондацията с основание "за пострадалите от земетресения“ да бъдат правени финансови дарения. В рамките на днешния ден успяхме да организираме няколко хиляди одеяла и да закупим, успяхме да организираме закупуването на няколко хиляди дъждобрана, защото продължава да вали, успяхме да организираме няколкостотин литра дезинфектанти, успяхме да организираме и някои други неща от първа необходимост, в т.ч. храни, малко количество палатки. 

Това са най-нужните в момента неща. Хората имат нужда от топлина – одеяла, дебели плътни дрехи, всякакви видове отоплители, палатки, спални чували. От друга страна имат нужда от храна, от дезинфекция, а и превързочни материали. Най-хубавата помощ е навременната. Моята цел е в рамките на днешния ден да създадем организация и още в рамките на утрешния ден няколко буса да заминат към Турция. И тази помощ, колкото й да е малка, да бъде предоставена максимално бързо.“

Няма официална информация за забрана или ограничения за помощта, наложени от турска страна, обясни Рахнев. "Няма и неофициална такава. Няколко буса с български спасители преминаха успешно и не е имало забавяне. Законодателството между двете страни е валидно и ако някой се опитва да изкара, да речем, газови бутилки или котлони или храна, за която не е имал нужните документи, възможно е да бъде отказан достъп. Но ако всичко се прави законно, съобразно двустранните нормативни актове, нямам информация някой да не бъде допускан“.

Шофирането до пострадалите райони е 16-17 часа от София, така че е не е толкова лесно всеки да може да отиде и да помогне, допълни Рахнев. "Второ, има разрушени пътища, инфраструктура до градовете, освен това в крайна сметка е важно да се отбележи, че условията са зимни и тежки. Т.е. моят съвет е да не тръгват масово хората да носят, а да тръгват хора, които са подготвени с транспортни средства. Няма специални изисквания, ако возите текстил или нещо, което е за дарения по отношение на документи. По отношение на храни и по отношение на неща, които са регулирани – газови отоплители, ел. уреди, има действащо законодателство, което всеки, който тръгва, е необходимо да проучи. Моят съвет е хората да даряват на доказали се организации, дали това ще бъде Лазар Радков "Капачки за бъдеще“, дали ще бъде "Гората.бг“, дали ще бъде Манол Пейков, това е моят съвет – дарявайте към хора, които знаят как да придвижат тези дарения и за които сте сигурни, че в крайна сметка даренията ще стигнат“.

Има огромна вълна от съпричастност в България, категоричен е Рахнев. "В такива моменти на трагедия ние виждаме колко нищожни сме ние хората, незначителни пред една такава огромна трагедия и колко огромни можем да бъдем като човеци. Самият факт, че толкова много компании в България се правят е факт, че всички ние искаме да участваме и да помагаме. До момента ние имаме над 400 уникални дарители, както и стотици хора, които са потърсили информация как могат да бъдат полезни, да предоставят вещи, средства и с какво могат да помогнат, включително доброволци, които са готови да помагат, да пътуват. Предполагам са стотици и желаещите в други организации, които искат да помогнат. Виждаме в социалните медии, че 80-90% от българите изразяват своята съпричастност по някакъв начин.“


Още по темата: общо новини по темата: 282
16.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
03.02.2024 »
08.01.2024 »
28.12.2023 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията