ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Искрен Иванов: Очаквах балотаж на изборите в Турция, има разчупване в доминацията на Ердоган
Автор: Екип Sofia24.bg 16:19 / 20.05.2023Коментари (0)208
© Личен архив
Очаквах балотаж на изборите в Турция, защото беше ясно още преди тях, че вече има разчупване в доминацията на Ердоган. Това каза международният анализатор доц. Искрен Иванов в предаването "Нюзрум" на "Фокус".  

Той посочи и причините за това – състоянието на турската икономика, разкритията, направени по време на земетресенията в Турция, променената геополитическа обстановка. 

"Но въпреки че тази доминация започва да се разчупва, това в никакъв случай не трябва да се тълкува като краят на Ердоган, защото той все още има стабилна подкрепа. Колкото и Кълъчдароглу да е популярен сред по-младото население в Република Турция, Ердоган остава едни гърди пред него с това, че засега избирателите в Турция все още не са се отказали от идеята за политическата му харизма", коментира доц. Иванов. 

Партията на сегашния президент продължава да бъде най-голямата политическа сила в южната ни съседка и с най-голяма подкрепа, посочи той. "Истината е, че никой турски гражданин няма да отрече, че Ердоган беше човекът, който измъкна Турция от тази прегръдка, която насила налагаше западния модел. Ердоган има по-различна идея – да, Турция като светска държава трябва да следва заветите на Кемал Ататюрк, но все пак тя е наследник на една много различна традиция – традицията на Османската империя, и това историческо минало няма как просто така да бъде заличено и Турция да се откаже от това свое минало в името на това да стане част от Западния свят. Политическата култура в Република Турция е много различна и това трябва да се има предвид", отбеляза геополитическият анализатор.  

Доц. Иванов прогнозира, че Ердоган ще спечели на втория тур на изборите, въпреки че Кълъчдароглу има превес в по-големите центрове в Турция. "Ердоган има много силни местни структури и тук не говорил само за малоазийската част на Турция, а за региони, където населението е по-добре организирано, когато става въпрос да се гласува. В това отношение важна е мобилизацията на вота, а тук фракцията на Ердоган е по-мотивирана и мобилизирана да спечели тези избори", обясни той. 

Според него за западноевропейските лидери е много по-добре Ердоган да спечели изборите, тъй като той е много по-балансиран в момента в отношенията с Русия.

"Ако има играч в НАТО, който е отговорен за това да държи каналите за комуникация между Запада и Русия отворени, то това е Ердоган", поясни доц. Иванов.  

В случай, че Кълъчдароглу спечели изборите, анализаторът очаква либерализация в Турция. "Той няма да следва точно кемалистката линия, а линия, която ще цели да либерализира Турция от западен тип, да повдигне въпроса за малцинствата, за феминистките движения – неща, които турското общество няма да приеме толкова еднозначно, което пък ще доведе от своя страна до разделение. Това може да се окаже препятствие пред Турция, защото тя ще бъде дестабилизирана политически и по-слаба", коментира международният анализатор.  

"Който и да спечели изборите, това няма да се отрази на отношенията с България", смята доц. Иванов.  

Веселка ИВАНОВА


Още по темата: общо новини по темата: 17
28.03.2024 »
06.06.2023 »
03.06.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
29.05.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията