ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Любенов: Много скоро ще влезем в руслото на работа, каквото изисква Конституцията и парламентарната демокрация
Автор: Йоланда Пелова 13:29 / 04.06.2023Коментари (1)455
© Фокус
Доц. Милен Любенов, преподавател в Катедра "Политология“ на Софийския университет, бивш секретар по вътрешна политика в Президентството между 2012 и 2017 година, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 29.05.2023 г.)

Доц. Любенов, политическата обстановка у нас е толкова динамична, че не знаем едно обещание сутрин дали няма да отпадне вечерта. Неподозирани портали са отварят, от последните избори, които се проведоха у нас, преобладават сюрреалистичните картини. Какво наблюдаваме според вас – преосмисляне на всички структури, смяна на ориентация ли, какво? 

Аз мисля, че правителство с втория мандат ще се реализира. Все пак двете коалиции – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, доста напреднаха в разговорите. И след като се договориха за ротационно правителство, мисля, че максимум след седем дни ще има внесен структурен и персонален състав на Министерски съвет, който да бъде гласуван в Народното събрание. 

Но виждате, преговорите бяха замразени през почивните дни, въпреки че казват, те не са отхвърлени, но са замразени. 

Да, така е, защото все още текат опити за изнудване между двете коалиции. Виждаме, че между тях много трудно ще се изгради доверие. Дори и да се сформира кабинет и правителство, изграждането на доверие ще бъде доста дълъг процес. Така че сега според мен това, което наблюдаваме, е че ГЕРБ правят опити за по-добри позиции в бъдещото правителство, включително и за техни министри. Предстои да видим дали "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ са склонни да преосмислят някой от предложения вече състав на Министерски съвет в правителството на Денков, което те огласиха още преди връчване на първия проучвателен мандат. Но на мен ми се струва, че това е единственият реалистичен шанс за съставяне на редовно правителство в рамките на този парламент, което да предприеме някои много важни стъпки по отношение на реформи в публичния сектор. Бюджетът виждаме, че все още е тема, по която няма решение. 

А 10 юни наближава. 

Точно така, и е изключително важно. Затова аз си мисля, че в крайна сметка ще се намери съгласие за съставяне на правителство. 

Знаете за изтеклия запис от заседанието на "Продължаваме промяната“, той предизвика много коментари. Президентът Радев направи първия си такъв и категорично заяви, че службите не са на президента. Той нарече "абсолютни глупости“ чистките в службите, оправдани с посолства. Вашето мнение и как гледате вие на този изтекъл запис, който разбуни така страстите? 

Аз не видях нещо кой знае какво скандално в този запис. Видяхме един доста емоционален разговор вътре в рамките на "Продължаваме промяната“, защото това, както видяхме и от разговора, не е лесно решение, тази на практика коалиция с техния основен опонент. Колкото до службите – службите се нуждаят от реформиране, защото през последните години видяхме много, много съществени дефицити в работата на службите както по отношение на борбата с корупцията, така и във връзка с руската хибридна атака върху България. Вярно е, че имаше определени разкрития в това отношение, но аз и не разбирам тази реакция на президента, защото на практика президентът сам си предложи чрез служебното правителство и в последствие назначи шефовете на служби. Така че в момента на практика службите са под негов контрол и са негови назначения. Не е редно едно служебно правителство да прави такива предложения, тъй като всички знаем, че хоризонтът на едно служебно правителство е кратък. Вярно, в България не беше никак кратък този хоризонт, но аз си мисля, че много скоро ще влезем в едно нормално русло на работа, каквото изисква Българската конституция и парламентарната демокрация. 

Доц. Любенов, кой според вас има основен интерес да няма редовно правителство и защо президентът забави толкова много връчването на втория мандат? 

Това, разбира се, е резонен въпрос, защото след като двете формации обявиха, че са готови, че са постигнали договорка, очакванията бяха, че той ще връчи мандата на другия ден или в рамките на някой следващите дни. Което не стана факт. И това стана повод и за спекулации, дали има някакви други, скрити намерения, определени структури или фигури в държавата, които нямат интерес от формиране на такъв тип правителство. Видяхме наистина, че през последните дни се случиха някои неща, включително и с този запис, които отклониха вниманието от други процеси, които наблюдаваме през последните дни, свързани с конфликтите вътре в прокуратурата и изнесените данни от главния прокурор Иван Гешев за политическо влияние, включително над прокуратурата, свързано с предишните управляващи от ГЕРБ. 

Формулата за кабинет с втория мандат и с ротационен премиер – ще използват ли според вас този мандат, за да се сведат до минимум неблагоприятните ефекти, които могат да възникнат, или напротив – очаквате ситуацията у нас да се влоши още повече? 

Това е труден компромис, който най-вероятно ще бъде постигнат, но наистина няма друг път, според мен, в момента през страната, с оглед излизане от тази политическа криза, в която се намираме вече повече от две години. Вярно е, че това ще бъде непопулярно правителство, защото виждаме, че има реакции както в ГЕРБ-СДС, така и в "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, но ако наистина тази амбициозна програма, която те заложиха, или поне някаква част от нея бъде изпълнена, това ще срещне одобрение от мнозинството от българските граждани. Защото наистина тук е важен не само бюджетът, но и влизането на така очакваните пари от Плана за възстановяване. Те са свързани, знаем, с конкретни законопроекти. Колкото до еврозоната и Шенген – това са приоритети, които стоят от години пред българската държава. Така че трябва да се продължи да се работи в тази посока, колкото и сложно и трудно да изглежда влизането в Шенген до края на годината, защото предстоят, знаем, следващата година европейски избори и избори в Австрия включително, така че вероятно това ще бъде една допълнителна тежест по отношение на взимането на решение за присъединяването на страната в Шенген. 

И местни избори у нас може би. 

Да, да, разбира се, местните избори ще бъдат предизвикателство пред една такава коалиция, защото това са партии конкуренти, които ще бъдат силно конкурентни и по време на местните избори.  

Съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов заяви, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължат разговорите и да не се стигне до правителство. Как коментирате неговото изказване? Какви са опциите според вас?  

Ами аз с това започнах и разговора – че няма друга вероятност за сформиране на правителство в рамките на този парламент, освен тази опция на съюз между двете коалиции. Първо, защото наистина виждаме, че разговорите, колкото и трудни да бяха, все пак се стигна до някаква договореност, изработване на приоритети, декларация, около която се обединиха, така че това е единствената опция, защото страната наистина се нуждае от това да се възстанови парламентарната демокрация и парламентът да заработи така, както Конституцията повелява. Защото сега виждаме едни кратки парламенти от няколко месеца, парламентът се превърна в един орган, който вместо да бъде постоянно действащ и да работи, работи периодично, като взима някакви краткотрайни решения, които не могат да доведат до някаква генерална промяна, свързана с така необходимите реформи в редица публични сектори. 

Очаквате ли още омаскаряване в политиката? Тази дума много често взе да се използва, както и не толкова приятни думички, като "отвратени“, "отвратителни“ и всякакви такива. Очаквате ли още такива подобни скандали да се разразят? 

Вероятно. Вероятно, защото наистина от години не сме ставали свидетели на толкова много скандали и на признания, на признания, на признания… 

Какво отприщи тези признания? 

Включително от високопоставени фигури в публичната власт, както в прокуратурата, така и по отношение на политическата власт. Ами, аз мисля, че трябва да се премине през този катарзис, защото поне на една част от наблюдателите беше ясно, че през последните години политически решения се взимаха по определен непубличен начин. Това трябва да се прекрати и оттук насетне трябва да създадат такива предпоставки, че наистина страната да върви по пътя на изграждане на един модел на правова държава. И тук е много важна и съдебната реформа, а заявката на двете коалиции е да търсят подкрепа и за промяна в Конституцията, за конституционно мнозинство, което наистина е много амбициозно. Но това е пътят за по-съществена реформа в правораздаването и в съдебната власт. 

Вие сте преподавател – какво ви питат най-често вашите студенти във връзка с политическата обстановка? От какво се интересуват? 

Те се интересуват от много неща, свързани най-вече с процесите, които са се случвали в България… 

Във времето, да. 

В миналото, защото те, поради възрастта си, са пропуснали един важен период от българската история – началото на 90-те години и след това, което до голяма степен обяснява и проблемите, с които и в момента се сблъскваме. Така че по-скоро нашата работа е така да създадем в тях възможност да правят обективен анализ, разбира се, проследявайки процесите, които са се случили назад във времето. 

Няколко часа ни делят от връчването на втория проучвателен мандат. Какво би спънало тази крачка към изпълняването му според вас? 

Личните амбиции или личните страхове на някои политици. България няма нужда от заложници, от политически заложници, а имаме нужда от политически партии, които са склонни да изчистят своя имидж. Имам предвид ГЕРБ, разбира се, защото това за ГЕРБ също е възможност, една такава коалиция – възможност, в която те могат да покажат едно друго лице, като подкрепят тези важни реформи, за които в момента говорят и двете коалиции, и в ГЕРБ-СДС, и в "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Така че много, много ключово е за всички, не само за страната, но и за политическите сили, този момент, защото наистина това може да бъде истински обрат на пречистване на тези формации, които все още имат много проблемна репутация.


Още по темата: общо новини по темата: 987
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/165 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.06.2023 г.
0
 
 
Спомена се изнудване! Никой не иска мръсници на собствена територия! Още по-малко Евросъюза! Така,че за Шанген очевидно ще трябва да се докаже че България не се управлява от Мръсници! За което е необходимо изчистването на Прлокуратурата, Съдебната и Държавната власт от феодалното господство ширещо се там! След като едно дело стои на трупчета докато отговорните лица изчезнат от хоризонта! Явно тази страна не заслужава нищо! А Прокуратурата не иска да заведе следствие срещу нарушителите на закона и конституцията. Явно тези трябва най-после да се замислят над разюзданата си феодална политика!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията