ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Мариана Тодорова: Прогнозите на ОИСР за риска от ИИ са сгрешени – институцията рискува да компрометира себе си
Автор: Екип Sofia24.bg 10:08 / 26.07.2023Коментари (0)157
©
Доклади като този на ОИСР за професиите, които са под риск от замяна с изкуствен интелект (AI) са обосновани на изследователска работа, която се разполага в хоризонт от две години. Прави се сериозно проучване, а след това се събират различни гледни точки и се обобщават, което пък показва, че ние нямаме време за подобен научен подход. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова по повод прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), че 27% от професиите са под риск от замяна с изкуствен интелект (AI). Това става ясно от тазгодишното издание на проучването "Перспективи за заетостта". Футурологът уточни, че този вид изследване е направен преди бума на езиковите модели.

"Това не значи да отнемем експертността и да прескочим принципите си, а именно да запазим критичното си мислене и да извървяваме дългия процес. Но ето тук, същите тези езикови модели могат доста да ни помогнат. Тези институции трябва да ги ползват за бързо натрупване на база данни за обработка. Човешкият надзор трябва да бъде насочен върху това да се провери доколко те са истини, съществуват ли наистина такива статии, достоверни ли са базата данни или са халюцинация на изкуствения интелект. След това човешките експерти да направят изводите много бързо на база на нашите фундаментални умения като критичен рефлекс и анализ, защото прогнозите на ОИСР за риска от ИИ са сгрешени – не са строителството, риболовството и горското стопанство сферите, които ще бъдат първо засегнати, нито тези 27%, за които се говори са верни", коментира доц. д-р Мариана Тодорова.

Според нея ОИСР рискува да компрометира самата себе си и това доказва също така колко е необходимо да има работа с интердисциплинарен екип и футуролози: "Защото ние футуролозите казваме, че не бива да се разчита на чистата екстраполация, т.е. да следваме една тенденция. Те са наблюдавали, че изкуственият интелект (ИИ) в съчетание с 3D принтирането много бързо ще промени строителния сектор – да, това е така и преди една година това щеше да е много валидна прогноза, но не са предвидили черния лебед – ChatGPT 3.

По думите й очакването, че белите якички, висококвалифицираните професии ще са последните, които ще бъдат засегнати се е срутило от големите езикови модели, които имат работа със съдържание - творчество, креативност и заместване на рутинните задачи в тези професии.

Според Ива Дойчонова залезът на институциите като ОИСР и ООН очевидно е изплувал на повърхността: "Не защото те сами по себе си залязват, а защото времето ги изпреварва и методологията, по която работят ги поставя в леко конфузна ситуация. Оказа се, че най-застрашената професия в ерата на AI е тази на копирайтърите, хората, които мисля послания – 90% от тях ще трябва да се преквалифицират.

Ива ДОЙЧИНОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията