ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. Наталия Киселова: Очаква се президентът да определи референдума за еврото да е заедно с местните избори
Автор: ИА Фокус 10:43 / 06.07.2023Коментари (0)153
©
Може да се очаква президентът да определи дата за провеждане на референдума за приемане на еврото заедно с местните избори, ако всички процеси в Народното събрание и в Конституционния съд са приключили. Това каза специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя припомни, че през 2015 г. се проведе референдум "за“ или "против“ въвеждане на дистанционно гласуване на избори и референдуми заедно с местните избори. Друг вариант за дата според нея е заедно с европейските избори през юни 2024 г.

Предварително приетият дневен ред във вчерашния ден предстои утре да бъде обсъден в пленарна зала, обясни доц. Киселова. Утре изтича и срокът, в който Народното събрание трябва да се произнесе. "Предложението, което комисията прави, е да не се взема решение за провеждане на национален референдум, но това може да бъде променено в утрешния ден“, уточни тя.

Три са вариантите, пред които вчера е била изправена Комисията по правни въпроси, обясни конституционалистът. "Едната възможност е без уговорки, без да се правят каквито и да било промени, Народното събрание да одобри така внесения от инициативен комитет въпрос и да предложи на президента да определи дата. Това е тезата, около която се обединиха "Възраждане“ и бяха подкрепени от ИТН и БСП. На другия полюс – да няма въобще провеждане на национален референдум и да се пристъпи към приемане на всички закони, които са необходими, за да се ускори присъединяването на България към еврозоната, бяха ПП, ДБ и ДПС. Третият вариант, който беше предложен от управителя на БНБ, беше, ако се вземе решение за произвеждане, той да бъде съобразен със Закона за БНБ, тъй като два от компонентите на въпроса, т.е. да бъде единствена валута, според него не е правилно, защото това би ограничило свободата на стопанския оборот, и думата "официална валута“ да се замени с "парична единица“. Народните представители от "Възраждане“ бяха склонни на редакция, на адаптиране на въпроса към изискванията на Закона за БНБ, но не бяха склонни да се променя срока. А всъщност спорът през цялото време се върти около това дали има срок, в който България трябва да приеме еврото като своя разплащателна валута, или този срок, след като е определяем, България може да отлага присъединяването си“, обясни доц. Киселова.

Тя посочи, че има информация, че ПГ на ГЕРБ са обсъждали прередактиране на въпроса.

Специалистът по конституционно право обясни процедурата по провеждане на референдуми, която е по подобие на изборите. Президентът определя датата на референдума два месеца преди провеждането му. Месецът преди датата на провеждане е определен за предизборна кампания, а месецът преди това е определен за регистрация на поддръжници.


Още по темата: общо новини по темата: 423
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Земетресения в България
Бюджет 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията