ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Доц. д-р Мариана Тодорова: Кризите на настоящето са резултат от нерешени проблеми от десетилетия
Автор: Цвети Тончева 10:19 / 25.03.2024Коментари (0)916
©
Защо управлението в глобален мащаб става все по-трудно коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Глобален доклад на ЦРУ показва, че кризата в демокрацията е сред 50-те глобални трендове, които може да очакваме в бъдеще. "Но ние нямаме нищо по-добро от нея. Търсят се всякакви форми, които да я усъвършенстват и подобрят. Много се говори за пряка демокрация, не само чрез референдуми. Въведоха се понятия като "течна“ или "делегативната демокрация“, която да може да се осъществява чрез новите технологии и която позволява делегиране на правомощия на обществена фигура, която може да бъде отзовавана“, коментира доц. Тодорова.

Много от кризите на настоящето са резултат от нерешени и задълбочаващи се проблеми в продължение на десетилетия, отбеляза тя. "Проблемите са свързани с няколко феномена. Първият е самата глобализация, това, че получаваме информация за много глобални проблеми, като климатичните промени, замърсяването с пластмаса, регулациите на изкуствения интелект сега, това, че големите корпорации не плащат данъци в Европа, например. Когато тези теми не присъства в дневния ред на локалните правителства, се създава усещането за пропаст, че политиците не се занимават със съществените неща и че техният дневен ред се различава много от нашия“, обясни футурологът.

Другият голям проблем е сложността на тези феномени и неразбирането им. "Понякога ние сме толкова объркани от различните гледни точки, че ни е трудно да сформираме собствено мнение – за или против ядрената енергетика например. Доскоро везните сякаш натежаваха в посока “против", тъй като не знаем как да съхраняваме ядреното гориво, рисково е. В момента тя като че ли се възприема като консенсус и като междинна категория, която трябва да осъществи прехода между изкопаемите горива и възобновяемите източници “, даде пример доц. Тодорова.

Свидетели сме и на разпад на обществените връзки, посочи тя. "Необходим е процес на реконсолидация. Не можем да боравим с инструментите на гражданския активизъм в политиката. Един от проблемите, който имаме в България в момента, е, че може би една от страните използва тази култура за натиск, която е много хубава, но може би в някакъв момент изчерпва действието си и не е толкова ефективна.“

Друг глобален проблем е политическата поляризация, заяви още доц. Тодорова. "Ние все по-малко обсъждаме идеологии, все по-малко партии се отъждествяват с класическата скала на ляво, дясно и центристко, защото виждат, че всъщност проблемите са хибридни и касаят и левите, и десните идеологии и подходите трябва да са смесени. Но пък този прекален отказ от идеологии кара политиците да ги заместват с едно разграничаване, поляризация, противопоставяне, просто защото това мобилизира по негативен начин избирателите, гражданското общество. Това е феномен, който не е само в България“, обясни тя.


Още по темата: общо новини по темата: 1130
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
02.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/189 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията