ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Думите на Георги Марков 95 години след рождението му: Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите
Автор: Екип Sofia24.bg 12:50 / 02.03.2024Коментари (3)1725
©
личен архив Л.Марков
Писателя Георги Марков, който вчера щеше да навърши 95 години. За тежестта на свободата и кървавия път към истината ще научим от неговия братовчед – Любен Марков. С него ни среща Станчо Станчев.

В годините на социализма, когато властта налага представата за истина, когато свободата е контролирана, когато думите са оръжие, Георги Марков става жертва на собствената си страна заради словото, което не може да премълчи.

Писателят е роден на 1 март 1929 г., дипломира се като инженер-химик, но животът му минава в писане на сценарии, постановки, есета, статии. Остава в историята с богато творчество, талантливо перо и печалната си съдба на дисидент във Великобритания.  

Любен Марков е журналист, братовчед на Георги Марков и пази наследството на писателя. "Аз износвах неговите дрехи като тийнейджър, бяха такива гладни години“, спомня си журналистът с разказ пред bTV.

Първите творчески успехи на Георги Марков се появяват през 50-те години на XX век, романът му "Мъже“ печели наградата на Съюза на българските писатели, дори е сценарист на сериала "На всеки километър“. 

"Георги е човек, който винаги – и преди да замине, се поставя в положение да бъде търсен, да бъде необходим, в известна степен той е употребен. Но по този начин си беше извоювал свободата да може да пътува“, казва Любен Марков.

"Хич не ме блазни мисълта, че един ден по улиците щяло да потече материално благоденствие и че във всеки дом щяло да има цветна телевизия, когато животът е обезцветен дори по отношение на кръвното си съдържание“. (Из "Есе за унижението", Георги Марков)

По-голямата част от творчеството на Георги Марков бива заклеймявано като "идеологически некоректно“ и "антиобществено“ заради критиката му към социалистическото общество. На 15 юни 1969 г. писателят решава да напусне България. Бяга във Великобритания, където започва работа в редакциите на Би Би Си (BBC), Дойче веле и Свободна Европа, там създава и своето семейство.

"Георги има много точно определение защо остана на Запад. Борбата или животът в България беше такъв, че в един момент, за да оцелееш, трябва да приличаш на тези, с които се бориш“, коментира неговият братовчед.

На 7 септември 1978 г. след сблъсък със случаен минувач в Лондон, Георги Марков усеща странно убождане. В следващите няколко дни състоянието му се влошава. На сутринта на 11 септември умира. За убиец се сочи италианецът Франческо Гулино.

Любен Марков  събира всички изследвания, показания и факти около убийството. Данните насочват за поръчител българските тайни служби.

95 г. след рождението на Георги Марков истините, които той ни завеща продължават да бъдат валидни: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вижте му правописа на русофилМа и си правете изводи за интелектуалното ниво на тези утайки, или утаИки, както би го написал ушанката.
Aнонимен
на 02.03.2024 г.
0
 
 
оркът долу първи се появи да коментира, баси безмозъчната напаст са тези путлерасти
Aнонимен
на 02.03.2024 г.
-2
 
 
Тоя троен агент и тои .....герои .
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Откриват нови детски градини и ясли в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията