ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: 2,4 милиона души годишно у нас попадат в болница
Автор: Екип Sofia24.bg 10:36 / 04.01.2022Коментари (0)558
© iStock
У нас има свръх хоспитализация. 2,4 милиона души се хоспитализират годишно, това не е ново. Половината от тази хоспитализация е излишна. Затова е този голям натиск върху здравната система, каза пред БГНЕС Пламен Таушанов, който е председател на Асоциацията за закрила на пациентите.

По думите му, пациентите не знаят за много от правата, които им се полагат.

"Много е важно, че няма протоколи на лечение, а именно какво трябва да прави общопрактикуващият лекар и какви лекарства трябва да предписва до приемането на пациента в болница. Дали трябва изобщо общопрактикуващите лекари да изписват антибиотици, според мен не трябва. Въпреки, че се приеха няколко решения, а именно антибиотици, противовирусни препарати да бъдат назначени, към този момент има 50 центъра, където пациентите могат да си ги получат безплатно, иначе плащат всичко. Сега пациентите не знаят, че имат такова право за безплатен PCR, а продължават да си плащат по 90 лева, за да се тестват“, каза Таушанов.

Бързите тестове не може да са релевантни. "Ако се говори сериозно тестовете, които са релевантни са тези, които се извършват в болнични заведения. Тези тестове пред моловете са нагласени предварително да дадат отрицателен знак, за да върви бизнесът. Правителството бездейства и компетентните органи не си вършат работата“, категоричен е Таушанов.

Лекарите не обръщат внимание на пациентските организации.

"Не е въпросът, че не е ефикасна системата, а много от тях не си изпълняват задълженията. Колко точно общопрактикуващи лекари са организирали ваксинирането на пациентите си, много е малка бройката. 80 000 противогрипни ваксини не са употребени. Държавната администрация, министерствата и лекарите не питат пациентските организации какви са истинските проблеми, а истинските проблеми са много сериозни и се подценяват. Омикронът ще го лекуват личните лекари, това са фантасмагории“, заяви той.

"Повече от една година, хронично болните пациенти избягваха да влизат в болници със страх да не се заразят. Поради тази причина нараства натиска на тези, които са с основните заболявания, отложиха се операции, но никой не обръща внимание на този въпрос. Когато един пациент с коронавирус влезе в болница, но има и друго заболяване, дали лечебното заведение има достатъчно специалисти, които да го консултират по проблема му. Той също не знае дали да се ваксинира или не. Не може да се дават фалшиви успокоения, че ваксината е напълно безопасна за хора с други заболявания. Няма безплатно лечение след преболедуване с коронавирус, въобще пълна какафония е“, категоричен е Таушанов.

"По принцип има едно нарушение, което е започнало от момента на ваксинация и то е, че пациентите не подписват реално информирано съгласие. Има над 12 до 18 конспиративни теории, дали вреди върху сърдечната дейност, репродуктивни способности, като на тях не им се дава аргументиран отговор. Затова младите хора масово не се ваксинират, защото се страхуват от такива последици. Кацаров не проведе комуникационна кампания. Как изчислиха, че като се ваксинират 300 000 пенсионери, това ще намали натиска към болницата", добави още Таушанов.

Според него България се лута от едната страна на махалото към друга. Той е скептичен към ваксинационния процес при деца от 5 до 11 години и припомни, че у нас има 30 000 умрели и под 30% ваксинирани.


Още по темата: общо новини по темата: 4353
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
25.03.2024 »
24.03.2024 »
предишна страница [ 1/726 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет на София
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Подлезите в София
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията