ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: Ако ще теглите бърз кредит, то нека да е до 500 лева максимум и го връщайте още на първата заплата
Автор: Екип Sofia24.bg 10:06 / 14.03.2023Коментари (0)89
©
С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече потребители прибягват до бързите кредити.

"С погасяването на банковите кредити нямаме проблем в момента. Имаме проблеми при бързите кредити, защото в последните 6 месеца, когато страдаме по-сериозно от високата инфлация и високите цени на горивата и храните, виждаме, че все повече хора посягат към тях, без да са го обмислили добре", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

По негови думи все повече хора попадат в невъзможността да обслужват бързите кредити. 

"Тенденцията е да теглим все по-големи суми от бързи кредити. Фирмите започнаха да страдат от липса на бизнес. Тогава започнаха да предлагат по-големи суми, които вече конкурират като размер банковите потребителски кредити. Много често ще видите оферти за бързи кредити от 1000 до 5000 лв. до 5 години. Оскъпяването там е страшно", допълни гостът.

Според Тошев хората, които най-много страдат от сегашната ситуация с инфлацията и имат ниски доходи, прибягват най-често до бързи кредити. 

"Ако видим статистиката за миналата година, 345 хиляди депозита до 10 хил. лв. изчезнаха. Хората, които не могат да връзват семейния бюджет заради инфлацията, първо посегнаха към спестяванията си и ги изхарчиха. Бързият кредит в този момент изглежда най-достъпният добрият вариант да запълни някакви дупки в семейния бюджет, но това е най-неправилният вариант. Винаги съм казвал, че трябва да теглим малки суми. Сума повече от 500 лева не бих изтеглил като бърз кредит", категоричен е Тошев пред Bulgaria ON AIR.

По думи на кредитния консултант българите се изкушават да вземат по-големи суми, а това да се отпускат пет или шест бързи кредита говори, че нямаме законодателство, което да слага граница. "Трябва да има регулация на самия сектор, за да не позволява трупане и задлъжняване на клиентите си", посочи гостът.

Като процент необслужени кредити консултантът заяви, че при бързите процентът е висок, а при банковото кредитиране е под 3%, което е стандартно. "При бързите кредити нараства, скоро ще минем над 10%", каза той.

Тихомир Тошев посъветва хората винаги да си правят добра сметка и да обмислят ситуацията, преди да прибегнат към бърз кредит.

"Трябва да мислим как тегленето на кредитите ще се отрази на семейния бюджет. Ако не сме си направили добре сметката, ще ни е трудно, защото изведнъж става едно задължение, което идва всеки месец. При бързите кредите вземаме до 500 лв. максимум и ги връщаме на първата заплата", подчерта гостът.

Относно приемането на еврото в България кредитният консултант коментира, че е проблем отлагането му. "Засега няма отражение в лихвите. Нашата банкова система ни позволява да останем с тези ниски лихви, имаме добър достъп до кредитиране", каза той.

На въпрос дали ако сме част от еврозоната, ще се увеличи лихвата, Тошев е категоричен, че няма място за притеснения. "Ситуацията в момента е повече инфлационна, не толкова финансов или проблем в икономиката."







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията