ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: Има сериозни пропуски в управлението на "Автомобилна администрация"
Автор: Екип Sofia24.bg 13:18 / 10.08.2023Коментари (0)138
© Фокус
За мен има сериозни пропуски в управлението на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в последните години и в контрола. Ако има реален контрол, натиск от обществото и нещата се случват, ще е доста по-различно на пътя. Това каза Красимир Пъргов от Сдружението на автотехническите експерти по пътна безопасност в предаването "Денят на фокус" на "Фокус"

През 2007 г. в Закона за движение по пътищата е заложен текст, според който е трябвало да бъде изготвена Наредба за анализ на тежките ПТП-та от млади водачи и водачи, които осъществяват обществен превоз. Наредбата е била изготвена през 2019 г., а през 2020 г. е направен анализ само за младите водачи. За обществения превоз Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ до момента няма такъв анализ, обясни Красимир Пъргов.  

"В първия анализ имаше препоръки да се дигитализира самото обучение на кандидат-водачите, тъй като в момента обучението е само на хартия. Ако процесът на обучение се дигитализира, "Автомобилна администрация“ ще може много по-качествено и пълнообемно да извършва контролни проверки, тъй като в момента на хартия те имат ограничен капацитет и ресурс и не могат да извършват проверки“, обясни експертът по пътна безопасност.  

Той посочи, че в момента контролните органи на пътя са повече от 10 и отговорността се размива между различните институции. Затова от Сдружението на автотехническите експерти по пътна безопасност правят предложение за изграждане на единен контролен орган за извършване на специализирани проверки. "Този контролен орган няма нищо общо с КАТ. Този контрол е за обществения превоз на пътници и товари, таксиметровата дейност, пунктовете за техническа изправност, учебните центрове за млади водачи. Общественият превоз на пътници и товари е строго регламентиран, има задължителни изисквания към самите превозни средства. Когато служителите на този единен контролен орган имат частични полицейски правомощия и правомощия на НАП, нарушенията много лесно могат да бъдат доказани“, обясни Красимир Пъргов.  

Според европейска директива е необходимо да бъдат извършвани внезапни технически проверки на пътя, каквито не се правят. Има доста пропуски и при извършването на технически прегледи, отбеляза Пъргов. "В наредбата от 12 януари 2021 г. е записано, че уредите за измерване за емисиите и за спирачните усилия трябва да са вързани с централизираната система на "Автомобилна администрация“ и чрез криптирана връзка да подават информация към нея. Реално това не се случва, тъй като "Автомобилна администрация“, умишлено или не, изпусна срока, след което не е въведен нов срок. Над 90% не са се вързали с тази система и никой не може да ги накара да се вържат, защото срокът е изпуснат. Реално в момента изседяванията биха могли да се манипулират“, обясни експертът по пътна безопасност. 

Много важна по думите му е и регулацията на автосервизната дейност. "Държавата трябва да помисли за самия ремонт на автомобилите и с какви части се ремонтират. Достатъчно е на първо време да има регистрационен режим за сервизите – когато се регистрират, хората ще знаят кой сервиз е истински и кой не е“, обясни Красимир Пъргов. 

Сдружението на автотехническите експерти по пътна безопасност прави предложения за изграждане на центрове за повишаване квалификацията на младите шофьори в контролирана среда. "Младите водачи да имат задължителен елемент при обучението на полигон, а гонките и дрифтовете по пътищата да се пренесат в контролирана среда, където да изпробват автомобилите и мотоциклетите си. В България такова съоръжение няма“, посочи Красимир Пъргов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Джип се опитва да избута кола в София, замесени са жени
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията