ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерт: С приемането на еврото българите няма да обеднеят
Автор: Екип Sofia24.bg 09:29 / 26.09.2023Коментари (4)533
©
Кабинетът "Денков-Габриел" подготвя законово въвеждане на еврото в България от началото на 2025 г. Предишната официално записана такава дата беше 1 януари 2024 г., но тя вече е невъзможна, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в Еврозоната през февруари. 

Експерти са категорични, че приемането на еврото ще донесе само позитиви на българския гражданин, но съществува и аргументът за запазване на лева.

"Всяко едно отлагане на процеса носи негативи на икономиката, но от друга страна ще ни даде възможност да довършим нещата от законодателна гледна точка. Министерството на финансите предлага една вътрешна реорганизация. Важното е първо да се завърши законодателната инициатива, имаме позитивна оценка от европейските партньори. Очаква се в края на тази година да влезе в парламента. Банковият сектор е напълно готов", каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

Тя поясни, че инфлацията и повишаването на цените не се доказва в страните, които са част от Еврозоната и определи еврото като икономическа перспектива за България. Гостът обърна внимание и на важните въпроси от гражданите - за спестяванията и пенсиите. От тук нататък предстои оценката за готовността на страната, очакванията са този курс, който правителството е поело още в началото, да продължи, защото "най-сигурният начин за спазване на сроковете е един стабилен кабинет".

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че отлагането на влизането в Еврозоната е свързано с по-високи лихвени проценти и с по-малко инвестиции. Русинова потвърди за този ефект.

"Виждаме, че страните в Еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на овладяване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили инвестициите, защото се дава сигурен пазар за много сектори", коментира председателят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Василев също прогнозира загубите на бизнеса от превалутирането - между 500 млн. и 1 млрд. лв. Зорница Русинова потвърди и този факт и поясни, че това е експертна оценка. Тя все пак увери, че те като икономически и социален съвет, продължават работата по темата и наблягат на разяснението пред хората, тъй като е важно те да бъдат информирани.

"България бързо ще премине през този процес, защото сме свикнали с еврото покрай цените на колите и недвижимите имоти. Аргументът със загубата на българската идентичност веднага може да бъде оспорен - върху монетата ще бъде сложен българския символ, който ще обикаля цяла Европа", допълни гостът.

В края на разговора тя засегна една от най-важните теми свързани с потенциалното ни преминаване в Еврозоната, а именно доходите на гражданите и как те ще се променят.

"Трябва да се каже, че доходите на хората няма да намалеят. Това всъщност ще спомогне за лихвените проценти на банките, те ще бъдат по-ниски. Няма да се стигне до допълнителна инфлация. Даваме възможност на фирмите в България да участват в европейския пазар", категорична е Русинова.


Още по темата: общо новини по темата: 423
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.09.2023 г.
0
 
 
Алоу експертчето, на кой ги разправяш тия глупости и стъкмистики. Не сме толкова тъпи, колкото ти си мислиш. НИКАКВО евро. Само лев.
0
 
 
Върнах се вчера от Хърватска. Бях там и миналата година, т.е. преди да приемат еврото. Какво да ви кажа... Цените са скочили около 1.5 пъти спрямо миналата година. Как мислите, у нас сега всичко се вдига с всеки един изминал ден, а след приемането на еврото? И сега правителството уж взема мерки за намаляване инфлацията, а това какво ще е - хич не ми се мисли!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Енергийна криза
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията