ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Експерти: Между 15 и 20 лв. би била толтаксата на 100 км магистрала у нас
Автор: Екип на Sofia24.bg 11:33 / 28.03.2018Коментари (29)5761
Между 15 и 20 лв. би била толтаксата на 100 км магистрала у нас. Прогнозната цена е на база трафика, който се генерира по нашите пътища. Това обясни инж. Асен Антов, изпълнителен директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" по време на отчет за следващия програмен период на Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ) във Варна.

Той поясни, че движението по пътищата у нас е значително по-слабо, отколкото в други европейски държави. И така при предполагаем трафик под 15 хиляди автомобила в денонощие цената няма как да бъде по-изгодна за водачите. Потокът коли трябва да скочи над 20 хиляди за 24 часа, за да е поносима стойността на таксата за потребителите.

Антов допълни, че до края на годината предстоят три търга за автомагистрала "Хемус". Единият е за ОВОС, един за идеен проект и последният е за предварителна археология. Досега от аутобана са завършени 165 километра, а за доизграждане остават още 255 км. В момента се прави актуализация на предпроектните проучвания.

Условно строителството е разделено на три етапа. Първият е от Ябланица с дължина 60 км, вторият се пресича с път Е-85 - Русе-Кърджали-Подкова и е 85 км, и третият етап започва след пътен възел с път Е-85 и завършва при източната част от АМ "Хемус", която е в процес на изграждане с дължина около 110 км.

Зам.-министър Петър Киров заяви, че правителството не само не се е отказало от завършването на "Хемус", но е ускорило процеса чрез всички задължителни стъпки.

Известната като идея магистрала "Черно море" всъщност може да бъде само скоростен път. Антов каза, че към нейното изграждане е проявен интерес от китайски инвеститори, чието условие обаче е китайски компании да я строят. Такова условие противоречи обаче на ЗОП и затова в момента се водят преговори с потенциалните китайски инвеститори.

От общо 95 км са изградени 10 км, а прогнозната стойност на проекта възлиза на 550 млн. лв.

Възможно е по някои от големите пътни проекти при липса на достатъчно средства да се строи по системата "стъпка по стъпка" или по толкова километри, за колкото са намерени средства. Това обаче е най-нежеланият подход.

За следващия програмен период експертите подчертаха необходимостта от добра пътна инфраструктура и за бъдещето на туризма. Макар общините да са отговорни за състоянието на местната инфраструктура, на този етап 8 часа пътуване с автобус от София до Варна например или пак толкова с влак е немислимо за туристите. В същото време тези, които кацат директно на морските летища, са много ограничени именно от гледна точка на инфраструктурата за обиколен туризъм вътре в страната. Това каза Пролетина Златанова, представител на туристическия бранш. Макар модерните електронни системи за резервация и продажба на билети да не са част от ОПТ, тя акцентира върху необходимостта да се осъвремени системата за продажба на билети за обществения транспорт.

Златанова изтъкна, че въпреки липсата на достатъчно информация само за една година за туризъм с ретро влакове у нас са дошли над 40 чуждестранни групи, като всеки от гостите е платил между 3,5 и 4,4 хил. евро за престой от 8 дни. Проблемът обаче е, че когато пристигнат на някоя гара по трасето, тя е в толкова окаяно състояние, а населеното място толкова негостоприемно, че в крайна сметка туристите просто обикалят около влака и се снимат с него, но не искат да се отдалечат.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
бат бойко направи магистрала като слънце за без пари :) и без такси
+1
 
 
какви такси бе аборигени, на това магистрала ли му казвате, с по 2 ленти в посока пълен смях
Aнонимен
на 28.09.2013 г.
+3
 
 
Уважаеми сънародници,вземете се в ръце и не мислете колко ще ви е изгодно да се плаща ами да измислим с РПГ-тата ли да се изринат тея пе**ли в парламента,които все още не им е ясно,че кесията на народа се скъса отдавна и не ми е ясно що за нерви има българския народ,егати и хората където сме,те ни е..т и на нас явно ни харесва
+3
 
 
тия "експерти" да си заврат дипломите в ... 15-20 лв. на 100 км !!!??? ...
+2
 
 
НЕ МОЖЕШ да вземеш пари на българина, когато той има и друг избор. Българите се торзмозят с монопол, обаче има ли и друг начин забравете - стане ли въпрос за пари българина и да не може да смята , висша математика ще изкара само и само да не плаща. При подобни такси всички ще тръгнат по старите пътища. Магистралата трябва да е съобразена със стандарта на народа и винетките да отпаднат иначе би било наглост
+3
 
 
Тези комунисти са страшна работа. Успяха да накарат вече хората и магистрали да не искат. Каква наглост, подлост, безумие. България ти не си овца, но така Te лекичко пренасочват.
+3
 
 
Някаква минимална такса на 100 км от порядъка на 2-3 лв може и да има резон. Но магистралата трябва да е слънце. Я да погледнат участъка на Тракия от София до Пловдив та и малко след това и в двете посоки и тогава да искат пари! Там не може да вдигнеш 130 без да си счупиш колата на определени километри! Поредната пълна измислица на някой тъп комунист!
+3
 
 
каква толлтакса ве тапанари след като караме по макадам
0
 
 
Да я направят и 40лв, но да оправят второстепенните пътища и да премахнат винетките!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията