ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Елена Стоянова: Подборът на кадри трябва да се прави многопластово
Автор: Живко Кръстев 15:03 / 20.02.2024Коментари (0)809
©
Подборът на кадри трябва да се прави многопластово, да се разглежда личността с нейните качества, със социалните умения, с емоционалната интелигентност, с професионалните й качества. За нас е важно да наемаме личности, които да са устойчиви и да отговарят на тази ценностна общност, в която търсим бъдещ служител. Това каза специалистът в сферата на човешките ресурси Елена Стоянова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Всяка компания следва определена процедура за кандидатстване и подбор на персонал. "В тази процедура са ясно описани стъпките, които следваме – през селекция на кандидати, съответно по формални критерии, след което провеждаме живи интервюта с тези кандидати. Когато правим срещи с тях, ние разговаряме многослойно, разглеждаме професионалната експертиза, защото търсим експерти, но и съответствие с нашите корпоративни политики и процедури по отношение на етичните норми на компанията. Бихме искали да чуем конкретни примери от професионалния живот на нашите кандидати, за да проследим тяхната готовност да бъдат част от нашия екип и да покажат необходимите социални умения, които търсим в нашите бъдещи колеги. За нас е важно нашите бъдещи служители да паснат на екипа и да отговарят на ценностите на компанията, в която ще работят“, обясни Елена Стоянова. 

Личността на човек е непроменим фактор, отбеляза тя. Поведението може да бъде моделирано с насоки, с менторство, коучинг и редица методи за развитие. Експертизата се трупа, функционалните умения се учат.

Информацията от социалните мрежи е субективна и често пъти подвеждаща и поради тази причина не може да се приеме като критерий за допускане на кандидат до следваща стъпка на подбор или за неговото отхвърляне, обясни експертът в сферата на човешките ресурси. Обективност се постига само когато се вземат различни гледни точки.

"Присъствието в Инстаграм, Фейсбук и другите социални мрежи е личен избор. Съдържанието, публикувано там, е свързано с личния живот. Не можем да приемем, че дадена публикация в социалните мрежи е достоверна, и би трябвало да предприемем проверка, за да достигнем до обективността й, преди да подходим по някакъв начин към конкретния човек или служител“, заяви Елена Стоянова.

В България проверката на обстоятелствата е разрешена само с изричното съгласие на кандидата, който участва в конкурса по подбор. "Нашето законодателство позволява проверка след съгласието на кандидата в четири области: финансово състояние – наличие на кредити; проверка на идентичността – съответствие на ЕГН и лични данни, подадени от кандидата с неговото съгласие; образование и предходен опит при друг работодател; криминално досие, но само при позиции, които изискват подобен тип проверка“, обясни експертът.

Достойнството на отделната личност е много важен фактор за професионалистите в областта на човешките ресурси, подчерта Стоянова. "Ако погледнем през призмата на етичните политики във всяка една компания, те са основани на общочовешки ценности. Целта на всички тези политики е да защитят човека, личността и компанията, защото става дума за бизнес, който бизнес има своите правила, които трябва да се спазват.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията