ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Емил Ефтимов: Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не е панацея, а критичен минимум
Автор: Екип Sofia24.bg 18:49 / 29.09.2023Коментари (0)221
© БГНЕС
"Бюджет за отбрана от 2% от БВП на страната не е панацея, а критичен минимум. Предвид сериозните нужди на Българската армия, целесъобразно е той да бъде над 2%", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпроси след тържественото отбелязване на 145 години от създаването на свързочни войски и органите за информационно осигуряване в Българската армия в гр. Варна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Адмирал Ефтимов изрази увереност, че инвестиционната програма, която ще бъде предложена от Министерството на отбраната за разглеждане от правителството и парламента до месец ноември, ще бъде приета. "Държавното ръководство в лицето на Министерския съвет и Народното събрание се отнася много отговорно към повишаването на способностите на Българската армия и нейната модернизация. С президентството сме в непрекъсната връзка за всичко, което касае армията", посочи той.

Началникът на отбраната поясни, че в документа са направени два типа разчети – при 2% от БВП на страната и при 2,5% от него, съобразявайки се с прогнозата на Министерството на финансите. "Анализираме възможното развитие на обстановката, войната в Украйна и състоянието на сигурността в региона. Длъжни сме да доложим честно и отговорно на държавното ръководство, че това е необходимо на армията, за да си изпълни конституционните задължения“, подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че при 2% от БВП, с планираните средства до 2032 г. се получава добра композиция от сили и средства за всеобхватна модернизация, но възниква проблем с тяхната приоритизация при разпределението им по години. "Започнат ли няколко проекта заедно за известно време няма възможност да стартират други. Най-разумно е в 2024 г. и 2025 г. да надхвърлим 2% от БВП и да стартираме няколко проекта. Така ще дадем вяра, оптимизъм и мотивация на военнослужещите", категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той акцентира върху значението на проекта за нови машини на пехотата, както и върху този за трикоординатни радари. Адмирал Ефтимов изрази надежда чрез инициативата на Германия за общо защитено европейско небе, по улеснени процедури и на конкурентни цени, да придобием така необходимите ни съвременни системи за противовъздушна отбрана. "Всичко е важно. За войника неговото лично снаряжение, оръжие и екипировка също е от критична важност“, подчерта началникът на отбраната. Той каза, че във всяка програма се залага и увеличение на възнагражденията за личния състав. "Сега военнослужещите също получиха повишение, но то не бе еднакво навсякъде – там, където некомплектът е най-голям и процентът на увеличение на заплатите бе най-висок. Надявам се и в бюджета за следващата година също да имаме възможност за повишаване на възнагражденията. Младият човек не се интересува само от заплатата, а и от това в каква технологична среда попада и какви са възможностите за развитие", заяви той.

Началникът на отбраната постави акцент върху важността на използването на максималните възможности на новите платформи за наблюдение и ситуационна осведоменост. "Информацията от новите самолети, кораби и машини за пехотата, от безпилотните летателни средства трябва да достига едновременно и в реално време, за да се вземе решение на тактическо, оперативно и стратегическо ниво в Българската армия, но и на държавно равнище. Ако не осигурим това, няма да оползотворим в пълен мащаб средствата, дадени за новите платформи", каза адмирал Ефтимов.

Той акцентира върху предизвикателствата пред комуникационно-информационните и кибер специалисти не само да придобиват и обменят информация, но и да я защитават.


Още по темата: общо новини по темата: 858
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Алексей Навални почина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в София
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията